Skumle julegaver

Det er godt ment, å gi kokkekniver, marsipanbrød og sabeltannsverd i julegave. Men de kan føre deg i trøbbel før flyturen.

Publisert
Sist oppdatert
Marsipan ligner sprengstoff og lekepistoler kan være truende.
Marsipan ligner sprengstoff og lekepistoler kan være truende. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Jeg ante uråd idet sikkerhetsvakten bak skjermen rynket på brynene. Straks etter ristet han bestemt på hodet, og sendte en kollega frem for å ta seg av meg og kabinkofferten min. Her viste tydeligvis gjennomlysingen objekter som gir enhver uniform i sikkerhetssjekken på Gardermoen rett til å lete gjennom mine truser og toalettsaker.

Jeg - plutselig en potensiell flykaprer!

Faresone

En kabinkoffert før jul er en veritabel høyrisikosone med objekter som kan fremstå som ytterst truende for flysikkerheten. Vi kan nevne gasspatroner til hårfønere, neglesakser, strikkepinner og skarpe julegaver av diverse tungt identifiserbare slag. I vårt tilfelle inneholder kabinkofferten en pose full av sirlig innpakkede presanger. Det skal snart vise seg hvilken genial sak som nesten sørger for at jeg må ta neste julefly hjem.

Synder i sølvpapir

- Her er det helt kaos før jul, med pakker og merkelige gjenstander av ymse slag, sier min venn sikkerhetsvakten.

- Og enda værre er det i romjulen, med fyrverkeri og annen galskap.

Han virker nesten like svett som meg der vi roter gjennom glinsende julepakker og sirlig sorterte toalettsaker i jakten på den mistenkelige gjenstanden jeg kan tenkes å bruke til å kapre flyet med.

Synderen: Et fyrstål beregnet på ihuga villmarksmenn.
Synderen: Et fyrstål beregnet på ihuga villmarksmenn. Vis mer


Posen med julegaver samles sammen, og sendes på nytt til gjennomlysning. En etter en klareres sukkerskåler, skjerf og mansjettknapper uten skade på gavepapiret. Til sist sitter vi igjen med synderen; en presang som er ment å glede en villmarkssjel, men som i flyplassens sikkerhetskontroll forvandles til en truende gjenstand. Et fyrstål for hobby-robinsoner utløste min ti minutter lange forsinkelse i sikkerhetssjekken på Gardermoen. Den fikk jeg ikke med før kontrolløren kunne beskue den uten innpakningspapir.

- Jøss, en slik har jeg ikke sett før, bekrefter sikkerhetsvakten, før han med et unnskyldende smil sender meg videre på ferden med et stykk gavepapir mindre.

Pass på pakkingen


Før jul er bagasjen ofte full av ting du vanligvis ikke tar med på tur. Du kan risikere både forsinkelser og oppakkede julegaver om innholdet i pakkene er av mistenkelig art eller befinner seg på feil sted. Enkelte ting bør kun fraktes i håndbagasjen, mens andre saker alltid bør legges i kofferten. Og tar du med gaver fra andre, spør for sikkerhets skyld om det er kniver eller andre spisse gjenstander. Vet du ikke helt hva gavene inneholder, legger du dem i innsjekket bagasje. OSL oppfordrer alle passasjerer til å sjekke inn bagasje som i sikkerhetskontrollen kan oppfattes som farlig.

Her er ting som er forbudt å ta med om bord.

  • Elektrosjokk på juleflyet – elektronikk i håndbagasjen og eksplosiv marsipan.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer