Slå kloa i billigbillettene

Det er like mange billigbilletter selv om drivstoffutgiftene øker. Sjekk våre tips til hvordan du kan fly billigst mulig.

Billigere billett - mer penger å bruke på feriemoro. Foto: Colourbox
Billigere billett - mer penger å bruke på feriemoro. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Dersom du kan reise motsatt av det alle andre gjør, så gjør det. Det er billigere å fly mot strømmen.


- Det er etterspørselen på hver enkelt rute som styrer hvor mange av de billigste billettene som legges ut på hver flyvning. Tidspukt på dagen, og hvor stor etterspørsel det er på de ulike avgangene er med på å styre prisingen, sier informasjonsdirektør i Norwegian, Anne Grete Ellingsen.

- Vi har også fått større fly, og det betyr også flere seter og flere billige billetter, fortsetter hun.

Det er altså ikke noen fasit på hvor mange prosent av setene på en flyavgang som selges til den laveste annonserte prisen hos Norwegian, det avhenger av hvor stor pågang det er på de ulike flyvningene. Er det stor pågang, som en morgenfly innenlands, blir det færre billigbilletter enn på en litt mer ukurant avgang.

Anne Grete Ellingsen er informasjonsdirektør i Norwegian. Foto: Norwegian
Anne Grete Ellingsen er informasjonsdirektør i Norwegian. Foto: Norwegian Vis mer

Anne Grete Ellingsens billigtips:

- Meld deg på nyhetsbrev, så får du melding i forkant av kampanjer.
- Sjekk lavpriskalkulatoren.
- Se etter gode tilbud på Norwegians hjemmeside.
Thomas Mitdeide er kommunikasjonsdirektør i SAS Norge. Foto: SAS
Thomas Mitdeide er kommunikasjonsdirektør i SAS Norge. Foto: SAS Vis mer

Thomas Midteides billigtips:

- Vær tidlig ute.
- Dersom du kan reise motsatt av det alle andre gjør, så gjør det. Det er billigere å fly mot strømmen.

SAS har, i likhet med Norwegian, også nyhetsbrev hvor du kan bli varslet om kampanjer og billige billetter, og de har også fått lavpriskalkulator.


Billigbillettene holder stand

Som de fleste andre flyselskaper, har Norwegian økt billettprisene som følge av økte drivstoffpriser. Dette innebærer et drivstofftillegg på 100 kroner per strekning på innenlandsrutene og 150 kroner per strekning på utenlandsrutene. Men ifølge Ellingsen er andelen billigbilletter på flyene de samme som før.

SAS har kommet med et drivstofftillegg på 11 euro på innland, og 18 euro på utland, som tilsvarer cirka henholdsvis 88 kroner og 145 kroner. Dette gjelder flatt for alle billettene og alle flyvningene. Kommunikasjonsdirektør i SAS, Thomas Midteide, informerer at det ikke er noen endring i billettsammensetningen på SAS' flyvninger, det er altså like mange av de billigste billettene nå, som tidligere.

Pass på sesongslipp

Skal du få kloa i de billigste billettene, gjelder det selvsagt å være beredt når billettene legges ut for salg. Flybillettene legges gjerne ut i sesonger, eksempelvis kommer det et billettslipp når rutene for sommersesongen er klar. Det er imidlertid ikke så enkelt at alle billettene til alle destinasjonene nødvendigvis slippes samtidig.

- Dette avhenger av når de endelige avgangen er klare. Noe legges ut tidlig, for eksempel Malaga, fordi vi har en historikk der og vet når avgangene blir. På nye ruter tar det kanskje litt lenger tid før billettene legges ut, fordi det tar lenger tid å få på plass avgangstidene, forteller Ellingsen i Norwegian.

- I SAS legger vi ut billettene cirka et år, eller 350 dager, før avreise. Det betyr at sommerprogrammet for neste år ligger ute nå. Og så er det slik at de billigste billettene går først, sier Midteide i SAS. Vi kjører litt kampanjer innimellom, men da er det alltid slik at det er minst 20 billetter per avgang til den billigste annonserte prisen, slik forbrukermyndighetene har bestemt, sier Midteide i SAS.

Etter hvert som de billigste billettene blir solgt, øker også de annonserte prisene.

Slik får du kloa i billigbillettene:

Nyhetsbrev: Mange flyselskaper gir deg muligheten til å melde deg på nyhetsbrev, dvs. at du får melding om når det er billettslipp, kampanjer etc. Dette gir det førsteklasses muligheter til å oppfylle neste punkt:

Vær tidlig ute: De billigste billettene går først. Her gjelder det altså å sitte parat den dagen billettene legges ut for salg. Ifølge forbrukermyndighetene skal det minst være 20 seter til laveste annonserte pris per avgang.

Følg med på kampanjer: Var du for sent ute til å slå kloa i de billigste billettene ved sesongslipp av billettene, kan du fremdeles bli reddet av kampanjer som kommer senere. Nyhetsbrev fra flyselskapene kan hjelpe deg med å følge med på kampanjene

Sjekk totalen: Sjekk alltid totalprisen, dvs. reisens pris når alle ekstraavgifter og gebyrer er lagt til. Dette kan være en annen pris enn den som først kom opp på skjermen din. Legg merke til at bruken av ekstraavgifter varierer fra flyselskap til flyselskap.

Se ekstraavgiftene hos de enkelte flyselskapene i artikkelen Ikke så billig likevel.
Se hvilket av lavprisselskapene som er verst til å legge til ekstrakostnader i denne artikkelen.

Sjekk flere selskaper: Sjekk om det er flere flyselskaper som flyr til din destinasjon, så sjekk prisene hos alle mulighetene. Sjekk prisene både på flyselskapenes egne nettsider, samt hos nettreisebyråer som også selger flybilletter.

Flere mulige destinasjoner? Dette gjelder kanskje ikke om du skal reise innenlands i Norge, men særlig om du skal til Sør-Europa. Sjekk hvorvidt det er lønnsomt for deg å velge en annen ankomstflyplass. Det er ofte dyrere å reise til de større, mer kjente flyplassene, enn til litt mindre og ferskere flyplasser i norsk sammenheng. Det er ofte et godt utbygd kommunikasjonsnett i Sør-Europa, som tar det raskt, rimelig og enkelt mellom destinasjoner.

Flere mulige avreiseplasser? Dette gjelder kanskje i størst grad deg som bor på Østlandet. Det har blitt tre flyplasser som alle ligger lett tilgjengelig for mange på Østlandet. Kanskje er det billigere å fly til Sør-Spania fra Rygge, heller enn fra Gardermoen? Sjekk prisene både fra Torp, Rygge og Gardermoen.

Les mer: Rygge billigst og Pristest flyplassparkering

Transport til/fra flyplassen: Dette har strengt tatt ikke noe med å slå kloa i de billigste flybillettene å gjøre, men kan være noe å tenke på i forkant, når du vurderer hvilken flyplass du skal reise fra (Østlandet). Legg til kostnadene for transport/parkering til og fra de ulige flyplassene, til flybillettprisen.

Reis utenfor høysesong: Kan du reise utenfor de store feriene, er dette selvsagt et stort pluss hva gjelder billettprisene. Styr unna de typiske skoleferieperiodene, dvs. sommerferien, høstferien, etc., slik skolene avvilker dem. Sjekk når dette er, i vår skoleferieoversikt.

Fly mot strømmen: "Alle" skal reise torsdag-søndag. Kan du reise i midtuke, for eksempel ut på mandag, vil dette reflekteres i en rimeligere billett.

Velg ulikt på ut- og innreise: Du trenger ikke å velge SAS begge veier selv om de er billigst én av veiene ... Kanskje har Norwegian en billigere utreise? Hold ut- og innreise fra hverande når du sjekker prisene, kanskje sparer du penger hvis du velger forskjellige selskap.

Lavpriskalkulatorer: Flyselskapenes lavpriskalkulatorer er et uovertroffent hjelpemiddel i jakten på billigbillettene. Her får du enkelt og greit oversikt over hvilke dager de rimeligste billettene er tilgjengelige. Nå har også SAS fått denne muligheten.

Bestill på nett: Det er billigere å bestille på nett. Vil du ha telefonservice og bestiller den veien, må du betale ekstra serviceavgifter som raskt beløper seg til flere hundre kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer