De fleste gleder seg nok til sommerferien og mange har nok allerede booket årets utenlandstur.
Nå kommer Europeiske Reiseforsikring og If med en advarsel til de som skal ut å reise. Forsikringsselskapet har nemlig sett en økende trend der nordmenn utsettes for overbehandling i utlandet.
- Det er bekymringsfullt å se at stadig flere utsettes for overbehandling i utlandet. Én ting er at kostnadene øker drastisk, men langt verre er det at det i enkelte tilfeller går utover pasientens helse. Det er ingen som er tjent med at mennesker overbehandles - med unntak av de som profitterer på det, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring, i en pressemelding.
- Har skapt farlige situasjoner
Handeland forteller at forsikringsselskapene mistenker at den gode kapasiteten i kjølvannet av pandemien kan være utslagsgivende.
- Hvem ønsker vel å tilbringe flere dager i en sykeseng med intravenøs behandling, unødvendige prøver og store medisindoser, når det hele kunne vært løst med en resept og en hviledag eller to på hotellrommet? Vi kjenner faktisk til tilfeller der overbehandling og høye medisindoser har skapt farlige situasjoner.
Til DinSide forklarer Handeland at «helsekontrollene» er verstingen.
- Turister, gjerne eldre, blir lokket med en rimelig sjekk hos legen. Da ender man opp med å få en smørbrødliste over mer eller mindre akutte ting legen selvfølgelig mener bør fikses der og da. Her drar vedkommende ofte på, og ting som eventuelt måtte bli avdekket haster som regel ikke så mye at det ikke kan vente til hjemkomst.
Han anbefaler alle å kontakte forsikringsselskapet sitt om man er usikker.
- Vi hører også om folk som skal ta planlagte operasjoner, som kosmetiske inngrep, tannbehandlinger og lignende, som får langt høyere sluttregninger enn forventet, fordi de måtte gjennom ytterligere behandling for ditt og datt. I tillegg er det fortsatt mye unødvendig covidrelatert. Ofte ikke de høyeste summene, men altfor hyppig testing, hygienetiltak og gebyrer, sier kommunikasjonssdirektøren til DinSide.
Handeland legger til at Europeiske Reiseforsikring og If har oversikt over hvilke leger og sykehus i utlandet som gir god og korrekt behandling, og hvilke man bør holde seg unna.

Sydenkuppet alle glemmer
- Fører til økte kostnader
Kommunikasjonsrådgiver Marius Solberg Anfinsen bekrefter at også Frende Forsikring ser flere tilfeller av «overbehandling.»
- Nordmenn har gode reiseforsikringer som dekker mye. Det vet mange sykehus i utlandet og det ønsker noen å tjene litt ekstra på. At en del overbehandles fører også til økte kostnader, noe som igjen kan føre til dyrere reiseforsikringer.
Han fortsetter:
- Vi har sett folk som kommer inn med ørebetennelse og som ender med røntgenbilder og kroppsskanning. Andre har blitt hentet med ambulanse med magesjau. Vi har også sett folk som tas inn til flere legekonsultasjoner enn nødvendig etter å ha hentet ut allergimedisiner.
Anfinsen mener at det flere steder er lav terskel for å legge pasienter inn på sykehus eller å bli liggende en natt eller to lenger enn det som trengs.
- Når det er dialog mellom sykehuset og norsk medisinsk personell, ser vi at det blir mindre overbehandling og færre innleggelsesdager. Så ta gjerne en telefon hjem hvis du trenger behandling i utlandet.