Slår alarm om kollaps

Byen må stenge av torget i flere år for å sikre at turistattraksjon ikke raser over ende.

MÅ RESTAURERES: Tårnet i den italienske byen (i midten til venstre i bildet) skal bygges på de neste åra, da det har beveget på seg til siden over tid. Like bak ser vi Asinelli-tårnet. Foto: Google
MÅ RESTAURERES: Tårnet i den italienske byen (i midten til venstre i bildet) skal bygges på de neste åra, da det har beveget på seg til siden over tid. Like bak ser vi Asinelli-tårnet. Foto: Google Vis mer
Publisert

Det er bestemt at torget rundt det middelalderske «skjeve tårnet» i den italienske byen Bologna skal stenges i flere år, melder The Guardian.

Eksperter er bekymret over at strukturen på Garisenda-tårnet fra 1100-tallet, som står foran det dobbelt så høye Asinelli-tårnet, «lener» seg for mye til siden.

- Må stenges

Bolognas ordfører, Matteo Lepore, sier at torget Piazza di Porta Ravegnana må stenges, og er nødvendig for å redde Garisenda-tårnet.

- Vi griper ikke inn fordi vi tror det kan kollapse når som helst, vi griper inn fordi vi ønsker å gjøre det trygt og restaurere det, sier han ifølge The Guardian.

Det 48 meter høye tårnet har vært et tema for mye diskusjon i Bologna, etter at forskere fra universitetet i byen oppdaget en unormal økning i tårnets svingning.

Skjevere enn tårnet i Pisa

Tårnet lener seg fire grader utover. Italias mer berømte skjeve tårn, i Pisa. skeier ut 3,9 grade. Det blir for øyeblikket fulgt nøye med på for sprekker, og sensorer er installert for å spore enhver skifting.

I løpet av de neste åra vil fundamentet bli støttet opp med nye materialer for å gjøre strukturen sikrere.

Mats Bache Flymo og Amalie von Ahnen bruker sjokksummer på halloween for å skremme nabolaget. Reporter: Karoline Guldbæk. Vis mer

Asinelli-tårnet ved siden av er også stengt som følge av ombyggingen.

Byrådet i Bologna etablerer en spesiell komité for å føre tilsyn med Garisendas restaurering.

- Vi søker best mulig profesjonalitet, nasjonalt og internasjonalt. Vi vil se etter alle som kan hjelpe oss, sa Lepore.

Borgere frykter kollaps

Ordføreren har altså uttalt at de ikke frykter for at tårnet skal kollapse, men det er mange fra Bologna som faktisk frykter dette.

- Jeg er redd for å tenke på å miste noe som er en del av byens sjel, sier forfatter Carlo Lucarelli, til Corriere della Sera.

FRYKTER KOLLAPS: Forfatter og manusforfatter Carlo Lucarelli. Foto: Pa / NTB
FRYKTER KOLLAPS: Forfatter og manusforfatter Carlo Lucarelli. Foto: Pa / NTB Vis mer

- Jeg har alltid tatt de to tårnene for gitt, men med kjærlighet, på samme måte som du kan ta tilstedeværelsen av en bror for gitt, fortsetter han.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor lenge Piazza di Porta Ravegnana skal stenges som følge av ombygningen, men ifølge ordføreren blir det flere år.

De to skjeve tårnene

Garisenda- og Asinelli-tårnene er oppkalt etter de rivaliserende familiene som bygde dem.

HISTORISK: De to skjeve tårnene - symbolet på byen Bologna i Italia. Tårnet som er høyere kalles Asinelli, mens det mindre, men mer skjeve tårnet kalles Garisenda. Konstruksjonene for tårnene var på tidlig 1100-tallet. Foto: Historia/REX /NTB
HISTORISK: De to skjeve tårnene - symbolet på byen Bologna i Italia. Tårnet som er høyere kalles Asinelli, mens det mindre, men mer skjeve tårnet kalles Garisenda. Konstruksjonene for tårnene var på tidlig 1100-tallet. Foto: Historia/REX /NTB Vis mer

Det antas at det var en måte for dem å konkurrere om deres makt og rikdom på, og tårnene ligger ved det som før var inngangen til byen.

Tårnet er sitert flere ganger i Dante Alighieris bok «Divine Comedy» og «Le Rime», og Charles Dickens skrev om det i boka «Bilder fra Italia.»

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer