Glem strandhåndklemafiaen som hver sommer irriterer på seg tusener av turister, når de kaprer de beste solsengene med håndklene sine, før noen med vettet i behold i det hele tatt har vurdert å stå opp. I Hellas brer et nytt fenomen om seg: Strandhåndkleopprøret, melder BBC.
For der mange reisende er lei strandhånklemafiaen - er de lokale lei av at turister med velfylte lommebøker på strandbarer og -klubber legger beslag på de vakreste stedene langs stranda.
For hvorfor skal det koste penger å ligge på den beste delen av stranda?

Slår tilbake
De bruker et akk, men så velkjent taktikk, stjålet fra nettopp dem som legger beslag på de beste stedene. Ved tidlig morgengry sniker lokale seg ned på stranda og brer ut håndklene på stranda - før strandklubbene rekker å sette ut solsengene sine.
Så endrer scenarioet seg noe. For i stedet for å dra tilbake på hotellrommet og sove litt til, mens håndklene gjør jobben, høyner demonstrantene spillet med høytlesning fra greske lover, nærmere bestemt de paragrafene som omhandler deres versjon allemannsretten.
Det hele startet på den greske øya Paros der lokalbefolkningen i juli gjennomførte en demonstrasjon for å ta tilbake øyas strender. Ifølge Facebook-gruppa «Save Paros Beaches», møtte rundt 300 personer opp for å demonstrere mot at hoteller og andre aktører tar seg grovt betalt for å bruke stranda, har DinSide tidligere skrevet.
Siden har det spredt seg videre til andre øyer.
Protestgruppa står bak flere demonstrasjoner med håndklemafiaen og private aktører, blant annet ved å bruke dronebilder for å dokumentere solsenger som er satt opp utenfor tiltenkte områder. Overfor BBC forteller gruppa at bruken av droner har vært veldig nyttig for dem.
- Dette endret alt, for det gjorde det tydelig å dokumentere ulovlighetene, sier Nicolas Stephanou, en lokal innbygger, til BBC.

Raser: - Grådig!
- Ute av kontroll
Målet for gruppa og tilsvarende grupperinger på andre ferieøyer er altså å få slutt på den utbredte bruken av solsenger slik at det blir mer plass langs strendene til dem som vil bade og kose seg, uten at de må betale for å legge ned et håndkle.
Og selv om sommersesongen er over for i år, betyr det ikke at demonstrantene tar pause. September-protestene er bare starten på arbeidet. Eleni Andrianopoulou, en talsperson for en protestorganisasjon på øya Naxos, forteller til BBC at de ønsker å legge fram en strategi som skal sørge for en mer bærekraftig turistmodell i Hellas.
- Akkurat nå er prisene ute av kontroll. Folk flest har ikke råd til å gå på bar eller restaurant, og trafikken er forferdelig, sier han til avisa.