Slår turist-alarm

Populært turistmål står i fare.

POPULÆRT: Turister som går i sanddynene i Maspalomas på Gran Canaria. Foto: Reuters/Borja Suarez/NTB
POPULÆRT: Turister som går i sanddynene i Maspalomas på Gran Canaria. Foto: Reuters/Borja Suarez/NTB Vis mer
Publisert

Sør på Gran Canaria ligger kommunen San Bartolomé de Tirajana, som er et yndet mål for norske sydenturister. Her ligger både Playa del Inglés og San Agustin, men også Maspalomas, som kanskje er mest kjent for de spesielle sanddynene.

Turister flokker til Maspalomas blant annet for å nyte solnedgangen på de høye sanddynene, men den høye tilstrømmingen av besøkende, har en negativ påvirkning på området som er vernet.

Nettstedet Flysmart24 omtalte saken først i Norge.

Ikke ønsket effekt

Den spanske nettavisa Maspalomas Ahora skriver at den høye tilstrømmingen fra turister fører til et årlig tap på rundt 45 000 kubikkmeter sand og de store miljøpåvirkningene kan føre til at sanddynene forsvinner, og nå slår lokale myndigheter alarm.

I 2018 startet bystyret i San Bartolomé de Tirajana et prosjekt som skulle begrense tilgangen til sanddynene i naturreservatet, og i fjor begynte det kanariske kystverket arbeidet med å forbedre oppmerkingen og gjerde inn deler av sanddynene, skrev Canariavisen i høst.

Så langt har ikke tiltakene hatt ønsket effekt. Deriblant har vaktholdet som skal holde besøkende unna enkelte området vært begrenset, og i perioder med høy tilstrømming har tilstedeværelsen vært nesten null, skriver avisa.

Ei bot som svir

Dersom du beveger deg inn i områder som er begrensa, risikerer du en bot på mellom 150 og 300 euro, mellom 1700 og 3500 kroner. Ifølge Maspalomas Ahora vil de mest alvorlige tilfellene av miljøskader, bøtelegges med opp mot 60 000 euro, snaut 700 000 kroner med dagens kurs.

De lokale myndighetene ønsker nå ytterligere tiltak, som forbedret skilting, for å sikre en bærekraftig løsning for sanddynene og naturreservatets biologiske mangfold.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer