Slaveøya Goree, som befinner seg et par kilometer fra Dakar sentrum, er et av de mest makabre og håndfaste vitnesbyrd over den vestlige slavehandelen, som pågikk i mer enn tre århundreder.
Øya, som er fredet og befinner seg på Unescos liste over verneverdige steder, har vært under både portugisisk, nederlandsk, britisk og fransk styre. Det var portugiserne som "oppdaget" øya først, men disse mistet Goree til nederlenderne i 1588. Disse kalte øya Goede Reede, "god havn", og øya bærer altså i dag en kortversjon av det nederlandske navnet.
Skamplett på Frankrikes historie
Franskmennene fikk kontroll over Goree i 1677 og det er fransk koloniarkitektur fra 1700- og 1800-tallet som i dag preger øya. Dermed er det også franskmennene som må ta hovedansvaret for den grusomme historien Goree bærer på. Utrolige 10 millioner slaver fra hele Vest-Afrika har vært innom øya, før de igjen ble stuet inn på skip med kurs for Vest-India.
Forferdelige forhold
Flere av slavehusene på Goree står fortsatt som vitner om hva slags umenneskelig behandling de svarte slavene fikk. 15-20 slaver ble stuet inn på hver celle, som var på mellom fire og ti kvadratmeter. Mulighet til å besøke toalett fikk slavene kun én gang i døgnet, noe som selvsagt resulterte i forferdelige hygieniske forhold. "Kranglete" fanger ble stappet inn i enda trangere celler uten vinduer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger