Slaveøya Goree

I løpet av 300 år ble mer enn 10 millioner slaver hentet fra det afrikanske kontinentet og fraktet til slaveøya Goree. Der ble familiene splittet opp og sendt over havet til nyoppdagede Vest-India.

Publisert
Sist oppdatert
STERKT: Goree gjør et sterkt inntrykk på de fleste besøkede og er et must for enhver Dakar-turist.
STERKT: Goree gjør et sterkt inntrykk på de fleste besøkede og er et must for enhver Dakar-turist. Vis mer


Slaveøya Goree, som befinner seg et par kilometer fra Dakar sentrum, er et av de mest makabre og håndfaste vitnesbyrd over den vestlige slavehandelen, som pågikk i mer enn tre århundreder.

Øya, som er fredet og befinner seg på Unescos liste over verneverdige steder, har vært under både portugisisk, nederlandsk, britisk og fransk styre. Det var portugiserne som "oppdaget" øya først, men disse mistet Goree til nederlenderne i 1588. Disse kalte øya Goede Reede, "god havn", og øya bærer altså i dag en kortversjon av det nederlandske navnet.

Skamplett på Frankrikes historie

Franskmennene fikk kontroll over Goree i 1677 og det er fransk koloniarkitektur fra 1700- og 1800-tallet som i dag preger øya. Dermed er det også franskmennene som må ta hovedansvaret for den grusomme historien Goree bærer på. Utrolige 10 millioner slaver fra hele Vest-Afrika har vært innom øya, før de igjen ble stuet inn på skip med kurs for Vest-India.

Forferdelige forhold

INGEN RETUR: Dette slavehuset på Goree hadde en utgang ned til stranden, der slavene ble ført over i lettbåter som igjen førte dem ut til de store slaveskipene. Mer enn 10 millioner slaver forlot Goree gjennom tilsvarende porter. De som overlevde transporten til Vest-India ble brukt som slavearbeidere på de store plantasjene i "den nye verden".
INGEN RETUR: Dette slavehuset på Goree hadde en utgang ned til stranden, der slavene ble ført over i lettbåter som igjen førte dem ut til de store slaveskipene. Mer enn 10 millioner slaver forlot Goree gjennom tilsvarende porter. De som overlevde transporten til Vest-India ble brukt som slavearbeidere på de store plantasjene i "den nye verden". Vis mer


Flere av slavehusene på Goree står fortsatt som vitner om hva slags umenneskelig behandling de svarte slavene fikk. 15-20 slaver ble stuet inn på hver celle, som var på mellom fire og ti kvadratmeter. Mulighet til å besøke toalett fikk slavene kun én gang i døgnet, noe som selvsagt resulterte i forferdelige hygieniske forhold. "Kranglete" fanger ble stappet inn i enda trangere celler uten vinduer.

De tynneste fangene var imidlertid litt heldigere. Mannlige fanger under 60 kilo ble nemlig satt i egne celler for "oppfeting" og fikk derfor skikkelig næring.

Kastet i sjøen

De håpløse hygieniske forholdene, kombinert med eksponering for fremmede bakterier og sykdommer, resulterte selvsagt i at mange ble syke. Ifølge senegalesiske historikere ble de syke slavene rett og slett kastet i sjøen, noe som ga grunnlag for en stor, lokal haibestand i et område som i utgangspunktet er haifritt.

Tok barna fra foreldrene

SKYLINE: Dakars fort ble bygget i 1856 og er en vakker kontrast til byens moderne skyline.
SKYLINE: Dakars fort ble bygget i 1856 og er en vakker kontrast til byens moderne skyline. Vis mer


Det aller mest gripende og brutale med denne øyas historie er imidlertid oppsplittingen av familier. Slavene ble straks etter ankomst sortert etter alder og kjønn, noe som betyr at barna ble revet fra foreldrene. Sjansene for at familiene skulle bli gjenforent var mikroskopiske. Det vanlige var at familiene ble spredt for alle vinder. For eksempel kunne mor havne i USA, far i Brasil, sønn på Cuba og datter på Haiti. Hvis de da overlevde reisen over havet, der sykdom, sult, tørst og sjøsyke tok livet av hundretusener av slaver.

Et must

Historien om den såkalte trekanthandelen er tragisk, men et besøk på Goree er likevel et must hvis man tar turen til Dakar. Celebriteter som Nelson Mandela (1991), Paven (1992), Bill Clinton (1998), George Bush (2003) og mange andre statsledere har gjennom årene besøkt den symbolsterke øya for å uttrykke sin sympati med ofrene for slavehandelen.

  • Store bilder fra Goree finner du her.
  • Store bilder fra Dakar finner du her.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer