Sölden - Vinterens heteste skinyhet

Her kan du kjøre 2000 høydemetre i slengen. Tekst og foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Lars Fidjestøl finner lommer med løssnø i årets nyhet på charterkartet over Alpene.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Lars Fidjestøl finner lommer med løssnø i årets nyhet på charterkartet over Alpene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

Alpenes høyestliggende skianlegg står det i brosjyrene. Vi er imponert, men været er ikke helt på vår side når vi ankommer Sölden i Østerrike. Det vil si nysnøen. Utfordringen blir å finne pudder.

Ved bunnstasjon på 1300 meter forteller skiguiden vår at det er minst fire dager siden forrige snøfall, men at Sölden fortsatt kan by på god frikjøring for den som kjenner baklommene godt nok. Vi har ikke helt trua og kikker nysgjerrige mot den utsøkte parken full av rails og velpreparerte hopp. Bakkene ser striglede ut til tross for at det er helt på tampen av sesongen.

- Vi kan jo være heldige, det ser ut som det fortsatt ligger bra med urørt snø utenfor anlegget her i høyden, sier turkamerat Lars Fidjestøl og peker oppover fjellene etter fem minutters ferd fra dalstasjonen med gondol.

I det vi ”vipper” over det første fjellhenget på vei mot 3340 høydemeter, åpner det mektige og høyalpine landskapet seg. De blå sjatteringene glinser imot oss fra de to isbreene Tiefenbach og Rettenbach. Det er nettopp disse to som danner mye av sålen for hovedanlegget i Sölden, helt vest i Ötz-dalen mot Timmlespasset.


Imponerende østerriker

Hovedanlegget i Sölden byr totalt på 148 kilometer løyper mellom 1350 og 3340 meter. Breene Rettenbach og Tifenbach ligger fra cirka 2700 meter og oppover i høyfjellene. Det er nettopp disse som gjør at Sölden er så snøsikkert og har en av de tidligste sesongpremierene i Alpene hvert år.

Det første verdenscuprennet i alpint går blant annet av stabelen her i oktober. Med et utvalg på 34 heiser, kan du også ta deg helt opp til 3370 meters høyde på toppen av fjellet Schwarze Schneide. Når bunnstasjonen ligger på 1370 meter over havet, kan det i teorien gi nesten 2000 meter med nedfart i en sleng

Anlegget skryter også av å ha det de kaller Big 3. Fjelltoppene Gaislachkogl (3058 meter), Tiefenbachkogl (3309 meter) og Schwarze Schneide danner grunnlag for å kunne kjøre tre gigantiske fjell ut fra det samme heissystemet. Du skal visstnok rekke det på fire timer om du har nok stål i beina.

Videre innover i Ötz-dalen ligger også de mindre anleggene Obergurgl og Hochgurgl, som ofte blir nevnt i sammenheng med Sölden. Det tar 15 minutter med buss gratisbuss å komme seg til de to lillesøstrene, eller ”alpenes diamant” som de så beskjedent markedsfører seg med. I kombinasjon med Sölden, kan det hele minne litt om Bad Gastein og Sportgastein, som vi skandinaver har annektert i årevis.

Det er først i år at de store skireiseoperatørene har startet charterturer til Sölden fra Norge, og området har frem til nå blitt valfartet av stort sett østerrikere, tyskere og nederlendere.

Upløyd mark

- Det er ikke mange pudderplanker her, konstaterer Lars i det vi stå på toppen og prøver å forklare en tysker i hvit heldress og pelslue hva frikjøringsskiene våre brukes til.

Tyskeren rister litt på hodet, smører på et ekstra lag alpefett og vrikker seg nedover bakken. Vi setter kurs for Rettenbach-breen. Snøen er fortsatt tørr og mellom de store issvullene finner vi ukjørte hvitevarer i mengder. Etter fire-fem turer fra toppstasjonen, tar vi heisen så langt den går og traverserer ut i terrenget fra anleggets høyeste punkt, Schwarze Schneide. Etter å ha kjørt på upløyd mark med store smil i flere hundre meter, kommer vi over i mer kupert terreng med noe småskog.

- Dette er jo helt sinnsykt…

Lars roper til på meg når vi nærmer oss dalstasjonen. Etter å ha kjørt nesten 1500 høydemeter uten å ha hatt skiene av beina en eneste gang, ligger vi i en snøhaug og baser med melkespreng i lårene. Vi er ikke i tvil om at potensialet for enda lengre turer i løssnø er der, om du kommer midtvinters.

I april begynner likevel snøen nedenfor breene å blir våt. Med varmegradene krypende oppover i takt med svette skiturister som tramper inn på den 300 år gamle tyrolerhytta Gampe Thaya. Vi slenger oss ned i solen for typisk østerriksk kraftkost og en Stiegel.


Vill afterski

Stiegel er en lokal ølvariant blandet med sitronsaft, noe som slukker tørsten på en meget behagelig måte. Den østerrikske maten er ganske tung og enkel i forhold til hva som står på bordet hos de franske og italienske naboene, men kommer i solide porsjoner og er velsmakende. Det blir også krutt i støvla etter en skikkelig porsjon karripølse, og vi orker noen ekstra turer før vi setter skituppene mot Sölden sentrum.

Inne på utestedet Fire and Ice står stemningen og ølspruten i taket. Musikken skifter raskt fra 80-tallsklassikere til rave. Litt spesielt, men vi tar oss en halvliter og nyter showet av gale hollendere som har ferieuke når vi er her.

Utelivet i Sölden er kjent for sin utagerende stil og holder ingenting tilbake for andre destinasjoner i alpene. Selve byen er ikke en alperose i seg selv og ligger langstrakt langs en heller grå elv, men ølen smaker ikke dårlig på grunn av det.

For Sölden kan uten tvil by på mye og mer av det mange andre alpeklassikere har på menyen. Men kanskje viktigst av alt, snøforholdene er sikre og for en pudderhund finnes det alltid muligheter.

REISEN DIT:
Innsbruck ligger en drøy time fra Sölden, mens Salzburg og München ligger cirka tre timer unna. Dirkektefly kan være vanskelig, men Austrian Air flyr blant annet til Innsbruck fra Oslo med mellomlanding i Wien. Sportreiser tilbyr pakketurer hit fra rundt 10 000 kroner for en uke.

SESONG:
Fra oktober til mai på breene. Ofte noe senere start med tanke på snøforhold i lavtliggende terreng.

På nett: Soelden.com

Gode tips til Sölden:

  • Reis til Aqua Dome i Längenfeld etter en lang skidag. Her er det utendørsbad, varme bad, sauna og spa, og etter en lang dag med slitne muskler er dette en innertier. Maten her er også av topp kvalitet.
  • Få med deg Obergurgl og Hochgurgl. De høyalpine anleggene fortjener faktisk å bli smykket med kallenavnet alpenes diamant.
  • Prøv en topptur om du er i form til det. Området i Øtztal har enorme muligheter for frikjørere som er villige til å ta beina fatt for å nå spektakulære topper. Gode tips til turer og guidehjelp får du hos Freeride Center Sölden (+43 650 415 3505).
  • Sölden er kjent blant østerrikere for sin livelige afterski. Det begynner som regel med live musikk på en av de 26 store og små alpehyttene som ligger i bakkene, før det fortsetter inne i byen med sine mange restauranter og barer. Vi velger likevel afterski i bakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer