Slik avslører du falske munnbind

Dette bør du sjekke før du kjøper munnbind.

FALSKE MUNNBIND: Disse tegnene skal du se etter når du kjøper munnbind. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Idar Vollvik ble denne uka pågrepet av politiet, siktet for å ha mottatt ikke-medisinske munnbind fra utlandet som har blitt pakket om og solgt videre som medisinske munnbind. Munnbindene skal være solgt fra nettbutikkene Ludostore og Voviclean.

Vollvik selv nekter straffskyld og saken er under videre etterforskning.

Statens legemiddelverk anbefaler forbrukere å ikke bruke produkter fra Vovi AS og Ludostore dersom man trenger den beskyttelsen som medisinske munnbind type I, II eller type IIR gir.

Dette forklarer de med at disse er mistenkt å være feilmerket, og at Legemiddelverket dermed ikke kjenner til kvaliteten på disse produktene.

Oppdatert 4. september: Legemiddelverket har 3. september ilagt Vollviks selskaper omsetningsforbud. De forbyr all markedsføring og omsetning av medisinske munnbind fra Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS. Omsetningsforbudet trer i kraft med øyeblikkelig virkning. De skriver at bruk kan ha en alvorlig konsekvens og risiko for den som bruker det og de rundt. Selskapene er pålagt å informere alle kunder om vedtaket. (Les hele vedtaket om omsetningsforbudet hos Legemiddelverket).

Men hvordan vet du om munnbindet oppfyller kvalitetskravene? Og at de er godkjente for salg i Norge?

Dette bør du vite om medisinske munnbind - og hvordan du selv kan prøve å kvalitetssikre hva du kjøper:

Dette er medisinske munnbind

Det finnes tre hovedtyper munnbind: Medisinske munnbind, tøymunnbind og personlig verneutstyr.

Medisinske munnbind er den typen munnbind som brukes i helsevesenet. Dette er den typen som Vollvik er siktet for å ha feilmerket.

Medisinske munnbind skal være produsert etter spesielle standarder og krav til filtrering.

Det finnes tre filtreringstyper, som de medisinske munnbindene skal være merket med: Type I, Type II og Type IIR.

Høyere typetall gir høyere filtrering og mer beskyttelse. Type II og IIR anbefales forbeholdt de som jobber i helsevesenet - mens Type I bør brukes av pasienter for å redusere risikoen for spredning av infeksjoner.

Du kan lese mer om de ulike typene munnbind i denne artikkelen på Dinside.

Sjekk butikken

Det er mange slags butikker som selger munnbind; alt fra apotek til dagligvarebutikker og mer eller mindre kjente nettbutikker.

- Kan man kjøpe av en hvilken som helst nettbutikk? Eller vil dere råde folk til å holde seg til for eksempel apotek eller kjente butikker?

- Her gjelder de generelle kjøperådene om aktsomhet når man bestiller varer på internett, sier Tove Jahr, enhetsleder i Legemiddelverket, til Dinside.

Hun sier videre at det ikke stilles spesifikke krav til nettbutikkene som selger munnbind og liknende varer - men påpeker at det likevel kan være fornuftig å få god informasjon i forkant av kjøpet:

- Det er ikke bestemte krav til nettsidene som selger slike produkter, men vi tenker det er fornuftig at forbrukeren får god og tilstrekkelig informasjon om produktet og bruksområde slik at man kan gjøre et kjøp på riktig grunnlag, sier Jahr.

- Forbrukerne må være oppmerksomme på hvor de kjøper maskene og om de kjøper på nett, at de kjøper fra seriøse forhandlere, har Petter Alexander Strømme, seniorrådgiver ved Statens legemiddelverk, tidligere sagt til Dinside.

Rådet her er altså å være aktsom til hvor man handler - og kun å handle med aktører man vet er seriøse.

Sjekk merkingen

Medisinske munnbind er medisinsk utstyr og skal være CE-merket. Det skal følge med merking og bruksanvisning på norsk.

- Dette for å sikre trygg bruk av munnbind. Hvis merkingen ikke samsvarer med produktet, kan det ha en risiko for bruker, sier Strømme.

Dette er ofte trelags hvite og blå munnbind med ørestrikk som er beregnet for engangsbruk.

- Se etter CE-merking, norsk språk og at det er informasjon om produsent. Vær bevisst og spør forhandleren om hva slags type munnbind det er, har Strømme tidligere uttalt.

Dette kan du sjekke:

  • Medisinske munnbind skal være merket med NS-EN 14683, som er standarden for medisinske munnbind.
  • I tillegg skal det være merket hvilken type maske det er, altså type I, II eller IIR.
  • Pakken skal også være CE-merket og merking og bruksanvisning skal være på norsk.
  • Det skal være merket med utløpsdato.
  • Produsentens navn skal framgå på emballasjen. Etiketten skal inneholde informasjon som kan identifisere det eksakte munnbindet, inkludert referansenummer og LOT-nummer.
  • Dersom produsenten er lokalisert utenfor EU/EØS skal utstyret være merket med informasjon om produsentens ansvarlige representant (europeisk kontaktpunkt).
AVSLØR FALSKE MUNNBIND: Det er en rekke krav til hvordan medisinske munnbind skal være merket: Det skal blant annet være CE-merket, ha LOT-nummer og utløpsdato. Foto: Kristin Sørdal
AVSLØR FALSKE MUNNBIND: Det er en rekke krav til hvordan medisinske munnbind skal være merket: Det skal blant annet være CE-merket, ha LOT-nummer og utløpsdato. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Petter Alexander Strømme, lagleder medisinsk utstyr i Statens legemiddelverk, har tidligere sagt til Dinside at de som omsetter og selger munnbindene må informere om hvilken type munnbind det er og i hvilke situasjoner de skal brukes.

Rådet er klart: Sjekk at produktet innehar alle sjekkpunktene for merking, for å unngå falske produkter.

Filtreringsevne i munnbind

Medisinske munnbind: Det finnes tre filtreringstyper, som de medisinske munnbindene skal være merket med: Type I, Type II og Type IIR. Type II og type IIR er de med høyeste krav og brukes i for eksempel operasjonssal hvor det er høye krav til sikkerhet. Type I anbefales den generelle befolkningen, ved bruk av medisinske munnbind.

Personlig verneutstyr: Det stilles også krav til filtreringsevne for munnbindene som er «personlig verneutstyr» - men her er det ulike krav ut fra hva maskens tiltenkte funksjon. En støvmaske skal for eksempel verne mot faste partikler. Du bør ikke bruke masker med pusteventil.

Tøymunnbind: Når det gjelder tøymunnbind eller munnbind for flergangs bruk, har det kommet en egen standard med krav til eksempelvis filteringsevne. Helsemyndighetene anbefaler at man bruker produkter som oppfyller denne standarden.

Les mer om ulike typer munnbind her.

Hva med ompakkede produkter?

I tilfellet med Vollvik, er det snakk om munnbind som skal være pakket om.

Uavhengig av den saken, er det visse regler som gjelder når det kommer til ompakking av produkter:

Legemiddelverket opplyser om at anbrudd og ompakking som hovedregel ikke er tillatt. Dette gjelder for importører, distributører, butikker, apotek og øvrige omsetningssteder. Det er kun mulig dersom aktørene har avtale med produsenten.

  • Medisinske munnbind skal selges i original emballasjen med norsk merking og bruksanvisning fra produsenten. Grunnen er at det følger med viktig informasjon om hvordan munnbindet skal brukes sikkert og trygt.
  • Medisinsk utstyr omsettes som et udelelig produkt. Det betyr at munnbindet, emballasjen, merkingen og bruksanvisningen er en del av selve utstyret som selges til sluttbrukeren.
  • Dersom en aktør ompakker medisinske munnbind, uten en avtale med produsenten, påtar aktøren seg et produsentansvar. Aktøren blir ansvarlig for utstyret og må oppfylle kravene til produksjon, merking og markedskontroll.

Rådet er: Det er kun tillatt å selge munnbind i brutte pakker der en avtale med produsenten foreligger. Så spør butikken dersom dette er tilfelle!

- IKKE BRUK DEM: Statens legemiddelverk anbefaler forbrukere som har kjøpt munnbind fra Ludostore eller fra Vovo AS, til å ikke bruke dem dersom du trenger beskyttelse som en type I, II eller type IIR medisinsk munnbind. Produktet på bildet er kjøpt fra Ludostore. Forbrukerrådet sier du kan kreve pengene tilbake, om produktet du får ikke er som markedsført. Foto: Privat/tips
- IKKE BRUK DEM: Statens legemiddelverk anbefaler forbrukere som har kjøpt munnbind fra Ludostore eller fra Vovo AS, til å ikke bruke dem dersom du trenger beskyttelse som en type I, II eller type IIR medisinsk munnbind. Produktet på bildet er kjøpt fra Ludostore. Forbrukerrådet sier du kan kreve pengene tilbake, om produktet du får ikke er som markedsført. Foto: Privat/tips Vis mer

- Krev pengene tilbake

Dersom du er så uheldig at du har kjøpt munnbind som viser seg å være noe annet enn det du bestilte - og som kanskje heller ikke er i tråd med markedsføringen; hva kan du gjøre?

Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet, sier til Dinside at du har rett til å klage på et kjøp dersom ikke-medisinske munnbind er solgt som medisinske munnbind.

- Forbrukerne har krav på at munnbindene er slik som markedsført. Har man fått et helt annet produkt enn avtalt, bør man klage til butikken og be om nytt produkt eller pengene igjen, sier Skarderud til Dinside.

Dersom du har betalt med kort, kan du også rette kravet mot banken dersom du ikke får gehør for kravet hos butikken:

- Hvis man etter en skriftlig klage til butikk eller nettbutikk ikke kommer noen vei, bør man rette kravet mot banken sin hvis man betalte for munnbindene med kort, sier hun videre.

Hun legger til at Forbrukerrådet foreløpig ikke har fått noen henvendelser på akkurat dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer