Når bør man bestille flybilletter?

Slik betaler du minst for sydenbillettene

Ikke kjøp rett før reisen skal starte, sier ekspertene.

VÆR TIDLIG UTE: For å få den billigste turen for deg og familien, bør du ikke vente med å kjøpe. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
VÆR TIDLIG UTE: For å få den billigste turen for deg og familien, bør du ikke vente med å kjøpe. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vil du til syden i sommer, eller planlegger du en tur til varmere strøk i høstferien? I såfall, når bestiller du? I god tid i forveien eller venter du for å se om prisene senker seg nærmere avreise?

Dette er et dilemma som mange har, og Dinside har prøvd å få noen svar.

Tilbud og etterspørsel

Mange tror at det finnes et slags magisk tidspunkt å kjøpe sydenturer på for å få billigst mulig billett. Og endel vil hevde at det beste er å vente til avreisetidspunktet nærmer seg, for da blir prisene satt ned.

Og en gang stemte denne teorien, men ikke nå lenger, forklarer bransjedirektør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril.

- Nei, så enkelt er det dessverre ikke. Billettprisene styres av tilbud og etterspørsel. Det igjen bestemmes av hva som er populært, og hvor stor tilgjengelighet det er på destinasjonen.

Men det som kanskje er aller viktigst er sommerværet vårt, forklarer McSeveny-Åril.

- En periode så var det god tilgang på billetter til sydligere strøk, fordi somrene her hjemme var så gode. Det gjorde at billettene ble billigere, rett og slett fordi færre ville reise andre steder på ferie.

Nå har trenden snudd litt, forteller McSeveny-Åril.

- Nå har vi hatt noen år med svært uforutsigbare somre her til lands. Det gjør at flere enn tidligere kjøper turer til varmere strøk for å sikre seg, og familien, en solfylt ferie.

Bestiller tidligere

KJØP TIDLIG: Skal du på sydentur til neste år, bør du kjøpe allerede nå, sier bransjedirektør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril. Foto: privat
KJØP TIDLIG: Skal du på sydentur til neste år, bør du kjøpe allerede nå, sier bransjedirektør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril. Foto: privat Vis mer

Tidligere var trenden å vente til siste liten med å kjøpe turer. Også det har snudd, sier bransjedirektøren.

- Det er en tendens i samfunnet om dagen at vi bestiller reisene våre tidlig. Vi ser at veldig mange sikrer seg ferieturer i lang tid på forhånd, for å være sikker på at de får den ferien de ønsker seg med sol og varme. Dermed blir det også dyrere å vente med å kjøpe billetter.

- Det kan jo selvsagt dukke opp tilbud litt hist og her, rett i forkant av avreisetidspunkt, men jeg vil ikke anbefale å planlegge turen etter det, sier McSeveny-Åril.

Tips til billige billetter

Hvordan man får tak i billige billetter avhenger litt av reisen, men det finnes noen felles tips, forteller Sverre McSeveny-Åril i Virke.

- Det er en trend nå at bestillingene av ferier dreier seg mer i vestlig retning, altså Spania, Hellas og lignende. Det betyr at man kan finne lavere priser på steder lenger øst, som ikke er så populære.

- I tillegg er det alltid billigere å legge ferien utenom fellesferier hvis det er mulig. Hvis ikke, så legg den til starten av fellesferien, da kan man ofte spare litt.

Utover dette, så avhenger tipsene av hva slags ferie du skal på, sier bransjedirektøren.

- Hvis man har spesifikke kriterier, som antall mennesker, destinasjon, datoer og kanskje også hotell, så bør man bestille så tidlig som mulig. Billetter legges gjerne ut av reiseoperatørene et år på forhånd, og bestiller man tidlig, så slipper man at prisene settes opp fordi etterspørselen blir høyere.

Hvis man er veldig fleksibel og vil ha en såkalt hoppe på-tur eller restplasser, så er man litt friere på kjøpetidspunkt. Da er det viktigste å lete.

- Hvis man er fleksibel på reisetidspunkt og lengde, man styrer unna de mest populære destinasjonene, og er flink til å lete, så kan man finne tilbud, sier McSeveny-Åril.

Gjør jobben selv

Men hvordan skal man finne disse turene?

- Du må jobbe for det, sier leder for Forbruker Europa i Forbrukerrådet, Ragnar Wiik.

Han sier reiseoperatørene vil få så mye profitt som mulig, og jobber for at de selv skal tjene penger på dine kjøp. Derfor må du gjøre jobben for at du skal betale mindre.

- Finn ut hvor du vil og hva tilgjengeligheten er der. Se hvordan prisene var på ulike steder i fjor, for å finne den billigste destinasjonen.

Etter dette er det bare å begynne å sammenligne priser, sier Wiik.

- Bruk alle triksene i boka, som å sammenligne ulike reiseoperatører med bestillingssider og apper. Kanskje er det også billigere å sette sammen fly og hotell selv?

- Hvis du vil til et spesifikt hotell, som ifølge reisesider er fullt, ta en telefon ned selv. Ofte kan de ha plass selv om det meldes at det er fullt. Kanskje du også kan få en bedre pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer