Slik blir årets juletrafikk

Mens Avinor venter en nedgang i antall reisende på flyplassene, tror Vegvesenet at juletrafikken på veiene ikke blir så annerledes i år.

Oslo 20191111. 
Snø skaper kaos på E-18 ved Vækerø inn mot Oslo mandag morgen. Brøytemannskaper har problemer med å holde motorveien fri for snø.
Foto: Lise Åserud / NTB
Oslo 20191111. Snø skaper kaos på E-18 ved Vækerø inn mot Oslo mandag morgen. Brøytemannskaper har problemer med å holde motorveien fri for snø. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juleferien nærmer seg, og mange nordmenn planlegger å reise hjem til jul.

Årets jul er preget av corona, og Avinor forventer en nedgang i antall reisende på rundt 80 prosent sammenlignet med i fjor.

Noen dager blir likevel mer hektisk enn andre, og det er som regel fredag før jul som er travlest.

– Fredag ser det ut til at det blir travlere fra klokken 14 og utover på Gardermoen. Vi merker at det er mer folk der nå enn det har vært de siste ukene, men vi er godt forberedt, sier markeds- og kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framhol i Avinor.

Avinor regner med flest reisende fredag med rundt 20 000 passasjerer. Til sammenligning reiste nesten 100 000 passasjerer samme dag i fjor.

DUGG: Dugg på innsiden av rutene i bilen er plagsomt og i verste fall trafikkfarlig. Her får du tips til hvordan du kan bli kvitt problemet. Video: Berit B. Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Har satt opp ekstrabusser

Også Vy forbereder seg på økt trafikk fredag, og melder at en del avganger begynner å bli utsolgte.

Spesielt busstilbudet som kom i høst, blir hyppig brukt: Reisende fra Oslo tar første del med tog til Lillehammer, og buss videre til Trondheim. Her er det satt opp ekstrabusser hele julen.

Kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz, sier likevel at de har god kapasitet og at de ser at reisende er flinke til å spre seg utover flere dager.

– Det er fint at folk sjekker dager og er fleksible, slik at ikke mange reiser samtidig, sier Scholz.

– Gjelder å stille forberedt

Ifølge Statens vegvesen skjer det rundt 75 ulykker med personskader hvert år i juletrafikken på veiene. De anbefaler folk å planlegge i god tid og å stresse ned.

Foreløpig er det rolig på veiene på Østlandet, men det kan ta seg opp i ettermiddag, ifølge trafikkoperatør i Statens Vegtrafikksentral Øst, Christofa Key-Nilsen.

– Ingen fjelloverganger er stengt, og det er stort sett meldt vinterføre og noe nedbør, sier hun.

– Vi regner med at det blir noe ekstra trafikk i dag, og også utover helgen. Men vi tror at det sprer seg litt utover dagen, sier hun.

Trygg Trafikk tror ikke julen 2020 blir noe unntaksår i trafikken. De anbefaler folk å følge nøye med på værforholdene.

– Desember-været er uforutsigbart, og skal du til fjells, gjelder det å stille forberedt. Selv om det er bare veier i byen, kan det likevel være full vinter til fjells, og været kan snu fort, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ingrid Trømborg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer