Slik blir corona-sommeren

Fortsatt må du ha coronasertifikat for reiser i EU, men eksperter spår at reiserestriksjonene løsnes enda mer før sommeren.

DMRØMMEN: Mange drømmer om sol og varme sørover i Europa i sommer, slik som disse turistene ved Bracciano-sjøen i Italia. Slik tror ekspertene at coronasommeren blir. Foto: Amer Ghazzal/Shutterstock/NTB
DMRØMMEN: Mange drømmer om sol og varme sørover i Europa i sommer, slik som disse turistene ved Bracciano-sjøen i Italia. Slik tror ekspertene at coronasommeren blir. Foto: Amer Ghazzal/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To år med norgesferie gjør at mange nordmenn drømmer om Solkysten og lange sandstrender. Men hvordan blir coronasommeren for reisehungrige nordmenn?

- Jeg vil tro at om to måneder, når omikron har rast fra seg, så vil det ikke bli noen restriksjoner. Europa vil åpnes opp, sier Gunnar Hasle, lege og innehaver av Reiseklinikken.

Han tror mange fortsatt vegrer seg for å bestille reise – i frykt for at de må avlyse reisen ved en positiv test. Hasle spår at dette vil endre seg framover.

- Flere land vil følge etter

- Vi kan ikke holde fast ved restriksjoner i all evighet. Nå har etter hvert alle fått tilbud om en tredje dose, og hva skal vi vente på da? Nå får det briste eller bære. Det har norske regjeringen tatt konsekvensen av, og jeg tror flere land vil følge etter.

LEGE: Gunnar Hasle, Reiseklinikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LEGE: Gunnar Hasle, Reiseklinikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Frode Forland, fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI), sier til Dagbladet at det er stadig under diskusjon mellom landene i EU hvor lenge innreisereglene skal vare. Han har selv deltatt på diskusjonene og forteller at det er sannsynlig at disse endres før sommerferien er her.

- Jeg vil tro det er på glidende kurs. Nå er også smittetallene nedadgående for mange land, sier Forland.

EU bruker fortsatt coronasertifikat. Dette finner du på helsenorge.no.

CORONASERTIFIKATET: Med bare noen få tastetrykk får du coronasertifikatet lett tilgjengelig på mobilen din. I videoen viser vi deg hvordan! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Coronasertifikat

- Mye kan endre seg fram mot sommeren. Noen land (inkludert Norge) har allerede gått vekk fra bruk av coronasertifikat både ved grensen og innenlands, og vi får signaler på at flere vil følge etter. Derfor er det viktig å følge med på reglene i landet man skal reise til, sier Forland.

FAGDIREKTØR: Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Gorm Kallestad / NTB
FAGDIREKTØR: Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Innreiseregler for hvert enkelt land finner du på nettstedet eller appen Reopen EU.

Foreløpig er reglene at for reiser i EU, må du fra 1. februar ha registrert at du har tatt oppfriskningsdose hvis det er gått mer enn 270 dager, eller cirka ni måneder, siden du ble grunnvaksinert.

De som har tatt tredje dose, er dekket uansett.

- Alle voksne i Norge har fått tilbud om oppfriskningsdose (dose 3). Alle som har tatt det, vil ha gyldig coronasertifikat uten tidsavgrensing, sier Forland.

Bare to doser

Men hva så med dem som ikke er vaksinert, eller bare har to doser og det er gått mer enn ni måneder?

- Uvaksinerte kan ha mulighet til å få coronasertifikat basert på negativ test, eller gjennomgått coronasykdom hvis det er dokumentert siste halvår (11-180 dager etter positiv test), sier Forland.

For at gjennomgått sykdom skal registreres i coronasertifikatet, må en positiv test være tatt av helsepersonell, forteller Forland. Men det kan være en hurtigtest.

- En positiv test er en positiv test, men den må kunne dokumenteres og føres inn i registeret MSIS (Meldingssystemet for smittsomme sykdommer, journ.anm.). Det holder ikke å ha tatt en test på kjøkkenbenken hjemme, sier Forland.

Hurtigtest er nok

En negativ test for gyldig coronasertifikat trenger heller ikke være en PCR-test.

- Mange land aksepterer coronasertifikat basert på nylig negativ test, og for de fleste land kan det like gjerne være en antigen hurtigtest som en PCR-test. Reglene for hvor tett opp til avreise denne må tas, varierer mellom land, sier Forland.

I Norge er det ikke anbefalt for barn under 12 å ta vaksinen.

- Barn kan få coronasertifikat basert på vaksine, gjennomgått covid-19 eller negativ test, sier Frode Forland.

Flere land har varslet at de trolig vil fjerne alle reiserestriksjoner, uavhengig av vaksine-status.

Onsdag 30. mars godkjente FDA (Food and Drugs Administration) i USA en fjerde dose av coronavaksinene Moderna og Pfizer-BioNTech for dem over 50 år.

Norske helsemyndigheter har så langt anbefalt en fjerde dose for dem med svekket immunforsvar, og ikke for den eldre befolkningen generelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer