Fridager 2020

Slik blir ferieåret 2020

2019 fikk du maks uttelling for fridagene. Nå går det bare nedover.

INGENTING SOM LATE FRIDAGER? I 2019 hadde vi full pott med fridager - men i 2020 går vi glipp av flere ekstra fridager fordi de faller på en lørdag og søndag. Vi må helt til 2024 før vi igjen får full pott med ekstra fridager. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
INGENTING SOM LATE FRIDAGER? I 2019 hadde vi full pott med fridager - men i 2020 går vi glipp av flere ekstra fridager fordi de faller på en lørdag og søndag. Vi må helt til 2024 før vi igjen får full pott med ekstra fridager. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi er inne i de siste dagene av juleferien, og vi håper du har gjort som vi anbefalte: At du benytter muligheten til å få en god og lang ferie kun ved å ta ut noen få feriedager.

Det blir nemlig ikke bedre enn ferieåret 2019.

Da kunne du nyte full pott med tanke på offentlige fridager som kommer i tillegg til dine hardt opptjente feriedager.

I 2019 kunne vi nemlig kose oss med ti ekstra fridager i form av offentlige høytids- og helligdager - eller hele 12 dager dersom du i tillegg har fri hele julaften og nyttårsaften.

Det er det meste vi kan oppnå, om alle dagene faller best mulig.

Men etter årets fråtsing i ekstra fridager, går det bare nedover:

Nå må vi nemlig helt til 2024 før vi får full pott på feriedagene igjen.

Skuddår

Det er skuddår i 2020, som vi si at vi får en ekstra dag i februar og at høytids- og helligdagene som er på en fast dato og som vanligvis forskyves med en dag i uka hvert år, vil forskyve seg to dager.

I 2020 vil du dermed «miste» en ekstra fridag 17. mai og 2. juledag - fordi 17. mai blir en søndag og 2. juledag en lørdag.

Her lønner det seg med langhelg

Mai er ofte pakket med muligheter for langhelger eller ovale helger. Men i år mister du altså muligheten rundt 17. mai, ettersom det er en søndag.

Ønsker du deg en langhelg i mai, har du likevel tre muligheter:

1. mai er en fredag, så der får du automatisk en langhelg som du selvsagt kan bygge på med en dag eller to ekstra.

Kristi himmelfartsdag er en torsdag - så der er det muligheter for langhelg med en ekstra feriedag på fredagen.

Og helt sist i månedsskifte mai/juni kan du benytte pinsa til en langhelg med noen ekstra fridager med ferie fredag 29. mai eller etter 2. pinsedag som er 1. juni.

Du «mister» en fridag i jula 2020

Legg merke til at du mister en fridag i jula 2020, når 2. juledag faller på en lørdag, slik at du må ha tre feriedager oppspart til neste jul om du ønsker deg litt langfri da.

Tar du ut tre dager i romjula 2020, får du elleve dager sammenhengende fri, forutsatt at du har ekstra fri hele julaften og nyttårsaften.

Må du ta feriedager julaften og nyttårsaften, må du ta ut fire dager ferie for å få elleve dager fri.

Har du seks (eller sju) fridager til overs når det kommer til jula 2020, kan du få 16 dager sammenhengende fri. Like mange dager langfri i 2019 kostet deg kun fem (eller seks) feriedager.

Slik er de offentlige høytids- og helligdagene i 2020:

1. nyttårsdag: Onsdag 1. januar

Påska: Skjærtorsdag 9. april, langfredag 10. april, 2. påskedag mandag 13. april.

1. mai/arbeidernes dag: Fredag 1. mai

17. mai: Faller på en søndag

Kristi himmelfartsdag: Torsdag 21. mai

2. pinsedag: Mandag 1. juni

Jula 2020: Julaften faller på en torsdag, 1. juledag er en fredag, 2. juledag er en lørdag.

Nyttår: Nyttårsaften er også en torsdag, og 1. nyttårsdag en fredag.

Syk i ferien?

Blir du syk i ferien, må du huske å gå til legen og få sykemelding. For med sykemelding har du nemlig rett på å få feriedagene tilbake ved en seinere anledning. I ferien skal du nemlig ha ferie og lade opp - ikke være syk.

Dette gjelder også dersom du bli syk når du er på reise - og da er det kanskje ekstra viktig å få legeerklæring om at du er syk:

For blir du syk på reise, kan du få erstatning for tapte feriedager fra reiseforsikringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer