Slik blir ferien i 2014

I år blir det siste sjanse for å makse juleferien, på mange år.

SISTE SJANSE: Det er når julaften faller på en mandag, tirsdag eller onsdag at du får de lengste juleferiene. I 2014 faller julaften på en onsdag. Det betyr at det er siste sjanse på mange år, for en lang juleferie kun ved hjelp av få fridager. Foto: Colourbox
SISTE SJANSE: Det er når julaften faller på en mandag, tirsdag eller onsdag at du får de lengste juleferiene. I 2014 faller julaften på en onsdag. Det betyr at det er siste sjanse på mange år, for en lang juleferie kun ved hjelp av få fridager. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nytt år - nye muligheter. Vi skriver 2014, og de fleste av oss har i alle fall 25 blanke, frie feriedager å se fram til. Hvordan kan du bruke dem best mulig for å få mest mulig fri totalt?

Ferieloven gir deg rett til totalt 25 dager ferie i løpet av arbeidsåret. Tre av disse ukene skal du kunne ta ut i løpet av sommerhalvåret, og du kan kreve tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Er du smart, utnytter du noen av feriedagene dine i sammenheng med øvrige fri-og helligdager - for lengre sammenhengende ferie.

Slik blir ferien i 2014

For deg som allerede nå begynner å tenke på hvordan du skal legge opp neste års ferie for å få maks utbytte av feriedagene, ser det slik ut:

 • 1. nyttårsdag er på en onsdag. Det er vel for seint å legge den helt store planen rundt avvikling av jule- og nyttårsferien, men har du allerede hatt fri i jula samt legger du til enda to feriedager på slutten av jule- og nyttårsferien, kan du altså nyte 16 dager fri kun ved hjelp av fem feriedager. Merk at det kun er to av disse dagene som går på feriebudsjetter for 2014.

 • Påsken i 2014 er sein: Palmesøndager 13 april og 2. påskedag er dermed 21. april. For øvrig er påskens fridager som de alltid er. Men:

 • Det betyr også at 1. mai faller på en torsdag, og det i uken rett etter 2. påskedag.

  Tar du ut 11 dager ferie i perioden fra palmesøndag og til og med helgen etter 1. mai, har du tre fulle ferieuker, totalt 23 fridager.

 • 17. mai faller i 2014 imidlertid på en lørdag. Så der er det ingen muligheter for en ekstra mai-langhelg for deg som benytter grunnlovsdagen til det.

 • Kristi Himmelfartsdag faller i 2014 på torsdag 29. mai.

 • Og i motsetning til dette året, faller pinsen til neste år i juni: 2. pinsedag 2014 er på mandag 9. juni.
 • Slik makser du jula 2014

  Jul- og nyttårsaften i 2014 faller på en onsdag. Det er når julaften havner på en mandag, tirsdag, eller onsdag at vi får de lengste juleferiene.

  2014 er dermed siste sjanse på lang tid, til å dra nytte av lange ferier ved avvikling av færrest mulig deriedager.

  Har du ekstra fri julaften og nyttårsaften, får du ni dagers sammenhengende fri ved å ta ut to feriedager i romjula 2014.

  Ønsker du to uker julefri, kan det ordnes ved å ta ut fem feriedager. I 2015 må du ta ut seks feriedager for å få to uker julefri. Men det er selvsagt veldig langt opp og frem.

  Mer ferie

  For de aller fleste med barn i skolepliktig alder, eller du som selv går på skole, så er det foreløpig ferieplanleggingen i kommende skoleår som gjelder:

  Skolestart for noen - starten på den billige feriesesongen for andre! Foto: COLOURBOX.COM/KRISTIN SØRDAL
  Skolestart for noen - starten på den billige feriesesongen for andre! Foto: COLOURBOX.COM/KRISTIN SØRDAL Vis mer


  DinSides skoleferieoversikt har informasjon om skoleåret 2013/14. I skoleferieoversikten legger du inn hvilket fylke du tilhører, og får da opp fylkets skoleferier i skoleåret 2013/14.

  I tillegg til skolenes sommerferie og juleferie, er det også vinterferie og høstferie å forholde seg til. Vinterferien er i uke 8 eller 9, avhengig av fylke - og høstferien er uke 40 eller 41.

  Vær oppmerksom på at det kan være avvik fra denne oversikten fra skole til skole. Selv om veldig mange følger fylkets anbefalinger med tanke på skolens fridager, er det opp til hver enkelt skole å bestemme den endelige skoleruta.

  Sjekk derfor skoleruta til din egen skole før du tar beslutninger med økonomiske konsekvenser. De fleste skolene eller kommunene vil ha skoleruta liggende lett tilgjengelig på sine nettsider.

  Her finner du DinSides skoleferieoversikt for skoleåret 2013/14

  Og for deg som ikke allerede har tenkt tanken: Skoleferieoversikten gir deg også svar på når reisene er aller billigst - for det er selvsagt utenfor skoleferiene.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer