Slik blir ferien i Norge billig

En norgesferie trenger ikke ruinere deg. Her er tipsene.

Flotte ferieopplevelser venter deg i Norge. Her fra Aurlandsfjorden. Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge
Flotte ferieopplevelser venter deg i Norge. Her fra Aurlandsfjorden. Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er ditt nærmeste ferieland, og dessuten spekket av opplevelser og natur som er så vakker at du blir målløs. "Det er for dyrt," tenker kanskje du. Og ja, Norge er ikke akkurat noe lavprisland. Men det finnes triks som vil gjøre at norgesferien din ikke sluker alle feriepengene.

Her er noen tips:

Billig transport

Har du egen bil, er det antageligvis dette du velger når du skal avsted på norgesferie. Det er jo aller mest lettvint og greit. Trenger hjelp til å velge ruten? Bruk Statens vegvesens ruteplanlegger.

Se bilder fra Norges vakreste veier

Har du ikke bil, og ikke har lyst til å leie en, så finnes det mange alternativer. NSB har enveisbilletter ned i 199 kroner, men da bør du bestille tidlig. Lavprisekspressen busser deg mellom Oslo-Kristiansand, Oslo-Trondheim, Oslo-Stavanger til hyggelige priser (under Hovefestivalen har de egne avganger dit fra Oslo og Stavanger). Er du tidlig ute, kan du få billett ned i 49 kroner. Nor-Way Bussekspress har ruter omtrent til hver krik og krok av landet. Prisene varierer avhengig av reiselengde.

Tenger du hjelp til å vite hva slags transportselskaper som busser, toger, flyr eller seiler deg dit du skal? Sjekk www.ruteinfo.no for fylkesvis oversikt.

Bo billig

Hotellovernatting:
Overnatting i Norge trenger ikke være så dyrt som du tror. Og særlig denne sommeren vil du kunne nyte godt av rimeligere hotellpriser enn vanlig. Grunnen? Finanskrisen har gjort at det kommer mange færre utenlandske turister. Dermed er mange hoteller nødt til å kutte prisene for å få fylt opp rommene. For eksempel har Choice hoteller et sommertilbud der overnatting koster fra 295 kroner per person i dobbeltrom. Thon hoteller har et tilbud der du kan bo tre netter, og bare betaler for to. Priser fra 292 kroner per person i dobbeltrom. Best Western har weekendtilbud der et dobbeltrom fredag-søndag koster 1.350 kr. Bor du fem netter, er den sjette natten gratis. Kjeden har også et familietilbud der ett barn bo gratis i foreldrenes seng (ekstraseng koster 200 kr). På Scandics hoteller koster det i sommer fra 345 kroner per person i dobbeltrom. Et barn får bo gratis sammen med foreldrene. Merk - veldig mange andre hoteller har også gode sommertilbud.

Har du medlemskap i Coop, Trumf, Obos eller lignende? Sjekk om medlemskapet gir deg rabatter ved hotellkjedene. Les saken Medlemskort som gir reiserabagger (men merk at saken er fra i fjor, så du bør sjekke de oppdaterte tilbudene med din medlemsklubb).

Norges "hemmelige" perler

En fjellferie koster ikke all verden. Her ser du liv og røre fra Gjendebu. Foto: Turistforeningen
En fjellferie koster ikke all verden. Her ser du liv og røre fra Gjendebu. Foto: Turistforeningen Vis mer

Bo på turisthytte:

En tur til fjells trenger ikke koste all verden. Du kan jo ta med eget telt, men hvis du vil ha litt mer komfort, så innlosjer deg på en av turisthyttene. Turistforeningen har hytter over hele landet. Prisene varierer avhengig av hvilken hytte, og om du bor på fellesrom eller eget rom. Å sove i en ubetjent/selvbetjent hytte koster 175 kr for medlemmer, og 275 kr for ikke-medlemmer. Overnatting på 1-3 sengs-rom på betjente hytter koster på 1-3 sengs rom koster 220 kr for medlemmer, og 285 kr for ikke-medlemmer. Å bo på sovesal koster 120/185 kr. Les mer og få turtips på Turistforeningens nettside.

Bo på bed & breakfast:
Det finnes bed & breakfast, eller rom til leie, i privathus over hele landet. Enkelt, hyggelig og rimelig. Selv har jeg god erfaring med å bo på b&b. I fjor sommer overnattet jeg på flere, blant annet hos det hyggelige ekteparet Jutta og Mauritz Rossavik i Stavanger (se nettsiden her). Jutta Rossavik fortalte at hun synes det er veldig hyggelig å åpne huset for gjester om sommeren. Hver morgen disker hun opp med kjempegod frokost i familiens spisestue. For å finne et slikt b&b der du skal i sommer, sjekk B&B Norway, eller gå inn på den offisielle turistnettsiden til destinasjonen. Her pleier det å være en oversikt over slike overnattingstilbud, også. Prisene varierer en del, men regn med å betale fra 400 kroner for overnatting i dobbeltrom med frokost.

Rjukan Vandrerhjem ligger flott til med utsikt til Gaustatoppen.  Foto: Norske Vandrerhjem
Rjukan Vandrerhjem ligger flott til med utsikt til Gaustatoppen. Foto: Norske Vandrerhjem Vis mer


Bo på vandrerhjem:
Dette er også et godt alternativ for deg som reiser på budsjett. Det finnes over 70 vandrerhjem, og de er spredt over hele landet. Du kan bo på enkelt- dobbelt- eller familierom. Standard og priser varierer, men er du medlem av Norske Vandrerhjem, får du 15 prosent rabatt. medlemskap koster 250 kr.

Bo i campinghytte:
Over hele landet ligger det campingplasser, og mange av dem har virkelig flott beliggenhet. Du trenger ikke ha egen campingvogn for å bo på campingplass - mange av dem leier ut campinghytter. De har enkel standard, mange har ikke kjøkken, og du må bruke fellesanlegget for å dusje og gå på toalettet. Men er det ok med teltliv uten å måtte sove i telt, er dette et godt alternativ. Skal du til Setesdal i sommer, kan du for eksempel bo på Tveiten Camping, ved Valle. Her ligger campinghyttene på gårdstunet, omgitt av grønne enger og beitende dyr. Og rett ved siden av gården ligger Tveitetunet, en del av Setesdalmuseet. Her ser du hvordan gårdsbygningene så ut før i tiden. Oversikt over campingplasser i Norge finner du enten via destinasjonens turistnettside, eller på nettsider som Campingguiden.no eller Norsk Camping Guide 2009.

Spis billig

Det er dyrt å spise bra på restaurant i Norge. Er maten blillig, er standarden på maten som regel ikke topp. Heldigvis finnes det hederlige unntak. Den koselige kafeen ved Elgsjøen ved E134, litt øst for Notodden, er et eksempel. Ingers Kro i Myrland, langs RV50 i Hallingdalen, ble kåret til Norges beste veikro i 2008. Ellers har de ganske nyåpnede Marché-veikroene fått de beste skussmål. Her er det sunn mat som gjelder. DHLs sjåfører har dessuten testet 80 veikroer over hele landet, og kåret veikroene de mener er best, og som serverer sunnest mat. Les hvilke veikroer de anbefaler i DHL-guiden.

Har du en veikro du vil anbefale? Skriv i debattforumet!

Planlegger du litt, og reiser i egen bil (eller synes det er greit å dra med seg litt bagasje på turen), pakker du med plastbestikk og tallerkener og noen kopper, handler inn litt pålegg og knekkebrød, og dermed kan du redde lommeboken fra dyre frokoster og lunsjer noen av dagene, i hvert fall. Dagligvarebutikker finner du over hele landet. Her kan du kjøpe det du trenger, dersom du ikke vil spise ute. Forøvrig kan en sen lunsj spare deg for middag. Spiser du deg god og mett i tre-firetiden, trenger du kanskje bare noen knekkebrød til kvelden.

Fysen på fisk? Her spiser du godt fra havet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer