Slik blir fremtidens fly

Petter Smarter i alle land er fokusert på å gjøre flyhverdagen lettere. Mange oppfinnelser vil nok kun finnes i patentregistrene, men kanskje vil du se noen av disse løsningene i nær fremtid?

Publisert
Sist oppdatert

Flybransjen er igjen på opptur, og designere og oppfinnere tas i bruk for å gi gamle strukturer et nytt løft. Hvorvidt nyvinningene tas i bruk avhenger av hvordan utviklingen i flybransjen blir fremover. Fortsetter fremgangen vil du kanskje få nytte av noen av ideene på et fly snart, mens andre uansett vil forbli på idéstadiet i lang, lang tid fremover.

Soveseter

Et patent som tilhører Airbus viser et svingbart sete der ryggen kan legges nesten helt ned, og setet svinges ut i midtgangen for mer beinplass. Boeing har også en patent på et "sleepere-sete" beregnet på økonomiklasse.

Men tar slike seter opp mer plass enn dagens seter, tar det nok lang tid før den jevne turistklasse- og lavprispassasjer får glede av tilsvarende komfort. Forøvrig er det flere flyselskaper (mellom andre Singapore Airlines og Lufthansa) som tilbyr lignende seteplass i dag, med helt nedfellbar rygg og full beinstrekk. Da må du imidlertid reise på dyreste klasse.

Hodehviler

Trang økonomiklasse er bakgrunnen for et system som skal gjøre det mulig å hvile hodet ved å lene seg litt fremover. De fleste studenter kan sikkert relatere seg til en slik sovestilling - få er vel de som aldri har tatt seg en høneblund med hodet på pulten på lesesalen. Inspirert av dette har noen luringer funnet opp et system der en stoppet pute høyere oppe en matbordet på flyet, skal gjøre det mulig å få litt søvn ved å lene seg forover. En god natts søvn blir det neppe, men kanskje bedre enn å våkne med hodet på naboens skulder?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer