Slik blir hotelloppholdet annerledes

Hotelloppholdet blir ikke helt som før. Dette kan du forvente deg av hotellferien nå.

IKKE HELT SOM VANLIG: Hotellene må tilpasse seg smittevernregler, noe som også vil få innvirkning på hvilke tilbud du får på hotellet. Foto: Kristin Sørdal
IKKE HELT SOM VANLIG: Hotellene må tilpasse seg smittevernregler, noe som også vil få innvirkning på hvilke tilbud du får på hotellet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har rammet reiselivsbransjen hardt, og regjeringen ber det norske folk om å planlegge for norgesferie i sommer.

Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke, oppfordrer folk til å reise i eget land og bruke det kommersielle reiselivstilbudet, som hoteller og aktiviteter.

Skal du på hotellferie, er det greit å være forberedt på at ikke alt ved hotellopplevelsen vil være som du er vant til.

- En strippet affære

Christopher Anderson, professor i virksomhet ved Cornell University's Hotel School i Ithaca, New York, sier til CNN at han tror hotellgjester vil se store forandringer neste gang de sjekker inn på et hotell - og at dette er endringer som vil vedvare i lenge:

- I overskuelig framtid - inntil en vaksine, effektiv behandling eller øyeblikkelig testing for coronavirus er tilgjengelig - vil hotellopphold sannsynligvis være en ganske strippet affære, spesielt på eksklusive hotell der personlig service og fasiliteter lenge har vært en del av det de selger på, sier Anderson til avisa.

Han fortsetter med å spå at uansett hvor i verden hotellet er, så vil vi se mindre av fellesgoder som buffeter og minibarer, samt luksuselementer som spabehandlinger, pikkoloservice og personlige servicetjenester.

Han tror gjester vil ønske kontaktløs innsjekking og minimalt med personlig interaksjon.

Vi har spurt hotellkjeder som har hoteller i Norge om hvordan hotellopplevelsen vil være forskjellig nå, fra slik folk kjenner det fra tidligere.

- Annerledes på grunn av tilpasninger

Distriktsdirektør i Oslo og fungerende F & B-direktør Morten Malting i Scandic hotels, sier til Dinside at de har innført smitteverntiltak i tråd med lokale myndigheters anbefalinger, som blant annet innebærer hyppigere vask og desinfisering, informasjon og veiledning til gjester og tilpasninger til énmetersregelen i restaurant og lobby.

- Våre gjester får grundig informasjon og veiledning både før og under oppholdet, slik at opplevelsen skal bli så positiv og likt et normalt opphold som mulig, sier Malting.

Han sier det er flere ting ved oppholdet som vil være annerledes:

- Tilbudet vårt vil være noe annerledes grunnet tilpasningene vi har vært nødt til å gjøre. Det vil være stasjoner for desinfisering tilgjengelig i fellesarealene, og de som kommer for å bo hos oss vil bli informert om desinfiseringsrutiner ved bruk av restaurant og heis. Hotellene våre vil være kontantfrie, og ettersom FHI har nedlagt forbud mot bufféservering, har vi gjort tilpasninger på frokosten, forteller Malting videre.

Også Kristina Breivik, kommunikasjonsrådgiver hos Nordic Choice Hotels, sier til Dinside at de tar smittevern på det høyeste alvor og at gjestene blant annet vil oppleve regelmessig rengjøring i fellesområder, en annerledes hotellfrokost, og at enkelte fasiliteter er stengt midlertidig av smittevernhensyn. De har fokus på å informere om rutiner og tiltak overfor gjestene slik at de skal oppleve hotelloppholdet som trygt.

Innsjekkingen er noe av det som kan oppleves annerledes - og noen steder kan du sjekke inn med en app.

- Ved innsjekk holder våre ansatte god avstand til gjester og hverandre, og kontaktflater rengjøres hyppig. Hos mange av våre hoteller kan gjestene også booke, sjekke inn og ut, samt åpne dører og heiser med sin egen telefon gjennom vår app, sier Breivik.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Stengte tilbud

Flere av kjedene vi har snakket med, forteller at det er tilbud og service som du normalt sett finner på hotellet, som nå er midlertidig stengt eller fjernet.

Malting forteller at treningsrom og lekeområder er midlertidig stengt hos Scandic, og det samme er svømmehaller og barer. Mange steder er det imidlertid mulig å kjøpe drikkevarer i resepsjonen, og spabehandlinger er fremdeles tilgjengelig hos dem:

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Vi har midlertidig stengt svømmehaller og basseng der vi har det, men følger retningslinjene fra FHI og vil vurdere gjenåpning med gjeldende restriksjoner når det blir aktuelt. Spabehandlinger er tilgjengelig og følger selvfølgelig strenge smittevernregler, sier Malting.

Nordic Choice har imidlertid stengt alle spa-anlegg inkludert svømmebasseng og badeland, på norske hoteller.

- Regjeringen har gitt positive signaler om at disse kan gjenåpnes i midten av juni. Med gode smitteverntiltak ser vi fram til at gjestene våre kan benytte seg av fasiliteter som badeland, spa og svømmebasseng i sommer, sier Breivik.

Kaffe og snacks på rommet?

Liker du å kose deg med en liten kaffekopp eller litt snacks som er satt inn på rommet, kan det hende du blir skuffet når du sjekker inn. Flere av hotellkjedene melder om at dette er fjernet, i alle fall midlertidig.

- Gjesteartikler som reklame, penner, blokker, magasiner, vannkokere, kaffe, te og annet vil bli fjernet fra rommene og heller være tilgjengelig ved forespørsel. Glass vil bli midlertidig erstattet med innpakkede engangsglass, og minibaren er erstattet med et rikt utvalg i vår lobbyshop, forteller Malting i Scandic.

Dette er også løsningen Radisson har gått for:

- Av hygienegrunner er ikke minibar, kaffe, te, snacks og andre slike tilbud tilgjengelige på rommene for øyeblikket. Men alt dette er tilgjengelig fra resepsjonen på forespørsel, sier hotelldirektør Tomi Meriläinen ved Radisson Blu Scandinavia Hotel, Oslo.

Nordic Choice har imidlertid fremdeles dette fremme:

- Dette er fortsatt på plass hos de hotellene som tilbyr det. Glass og kopper blir byttet ut mellom hver hotellgjest uansett om de har vært i bruk eller ikke og personalet rengjør hotellrom og alle kontaktflater grundig mellom hver gjest, sier Breivik til Dinside.

- Hva med ismaskiner og liknende i hotellkorridoren? Vil de fremdeles være i drift?

Meriläinen ved Radisson sier at dette tilbudet er stengt inntil videre, men at is kan fås på forespørsel.

Både Scandic og Nordic Choice har dette tilgjengelig til en viss grad:

- Vi har strenge rutiner for renhold og desinfisering av overflater i fellesarealene, og det samme gjelder slike typer maskiner der vi eventuelt måtte ha det, sier Malting til Dinside.

- Hotellene som har automatiske ismaskiner med display som kan rengjøres regelmessig kan holdes åpne, mens kjøleskap med isbiter holdes stengt, sier Breivik hos Nordic Choice Hotels.

Ingen frokostbuffé

Helsemyndighetene har nedlagt forbud mot matservering fra buffé, noe som resulterer i at du ikke vil kunne nyte den tradisjonelle frokostbuffeten du kanskje er vant til når du bor på hotell.

Hva som skjer med hotellfrokosten på norske hoteller, kan du lese i en seinere artikkel på Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer