Slik bor du gratis i ferien

Sofasurfing gir deg muligheten til å bo gratis hos en fremmed på ferie. Både Ola og Carolina anbefaler det.

Publisert
Sist oppdatert
Det er en glimrende måte å bli kjent med folk


Sofasurfing brer om seg. Nettsiden Couch Surfing, der globetrottere kan finne gratis overnatting hjemme hos en fremmed, har fått over 430.000 medlemmer, fra hele verden.

Helt gratis overnatting? Yes, men det er ikke det som er hovedmotivet for at så mange eventyrlystne velger å bo på sofaen til en vilt fremmed i stedet for på et hostell.

- Det er ikke for å spare penger jeg couchsurfer. Det en fin måte å bli kjent med folk som er fra stedet du besøker, sier svenske Ola Jonsson.

Ola Jonsson synes sofasurfing er en glimrende måte å treffe nye mennesker på. Her sammen med Gustavo Diminich. Foto: Stine Okkelmo
Ola Jonsson synes sofasurfing er en glimrende måte å treffe nye mennesker på. Her sammen med Gustavo Diminich. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Carolina Pinasco har gode erfaringer som husvert for sofasurfere. Her sammen med norske Thomas Aastad. Foto: Stine Okkelmo
Carolina Pinasco har gode erfaringer som husvert for sofasurfere. Her sammen med norske Thomas Aastad. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Han logget seg på Couch Surfing før han skulle til Buenos Aires, og endte opp på en madrass på stuegulvet i argentinske Carolina Pinascos leilighet i bydelen Palermo, midt i Argentinas hovedstad.

- Det er jättebra, for jeg får masse tips om hva jeg bør gjøre, og det er greit når man er i en storby, sier Ola, som kommer godt overens med sin husvert.

Ola har selv vært vert for andre i sin leilighet i Stockholm.

- Er du ikke redd for å la fremmede være i leiligheten din?

- Nei, de fleste mennesker er jo normale og hyggelige, og jeg blir litt kjent med dem på e-post først, sier Ola.

Han forteller at medlemmene på Couch Surfing gir hverandre attester, så hvis man ikke oppfører seg ordentlig, og får dårlig skussmål, kan man vinke farvel til flere invitasjoner.

Olas husvert i Buenos Aires, Carolina, har ingen betenkeligheter med å la fremmede bo i leiligheten sin.

- Jeg reiser til India snart, og kommer til å couchsurfe der, så jeg tenkte det var en god idé å la noen bo i leiligheten min først, for å se hvordan det er, sier Carolina.

- Jeg gjør det også for å bli kjent med lokale folk, ikke for å spare penger. Det er en glimrende måte å bli kjent med folk på når du reiser alene.

- Hvordan velger du ut hvem du skal ha boende hos deg, eller hvem du skal bo hos? Det kan jo være litt skummelt for en jente å ha en fremmed mann boende hos seg?

- Jeg ser hvor personen er fra, og sjekker ut all informasjonen i profilen. Da finner jeg ut om vi har noen felles interesser. Jeg tar gjerne imot europeiske, fordi jeg oppfatter europeere generelt som mer åpne og vant til å bo og omgås med jenter. Men generelt lar jeg ingen bli mer enn tre netter.

Fakta om Couch Surfing

 • Nettsiden Couch Surfing ble startet i januar 2004 av amerikanske Casey Fenton. På fire år har nettsiden fått over 430.000 medlemmer. Disse kommer fra 224 forskjellige land.

 • Ikke alle medlemmene tilbyr overnatting, men vil heller møte deg for en kaffe, eller for å vise deg hjemstedet sitt.
 • Er du ute etter overnatting, søker du deg frem til vertene som bor på stedet du skal. Deretter kontakter du de du synes virker hyggelige, og avtaler om det passer.
 • Som sofasurfer forventes det at du oppfører deg ordentlig, dvs. at du tar i et tak ved å vaske opp, lage middag eller kanskje ta klesvasken.

 • Det er ikke noe krav, men det forventes at du til gjengjeld enten åpner ditt hjem for andre sofasurfere, eller i hvert fall er villig til å møte andre medlemmer som kommer til din hjemby.
 • Aldersgrensen for medlemmer er 18 år, men de fleste er i 20- og 30-årene.
 • Foto: Colourbox
  Foto: Colourbox Vis mer


  Carolina innrømmer at hun er en eventyrer, og at hun er veldig glad i å treffe nye mennesker. Hun forteller at familien hennes sier at de aldri hadde turt å gjøre som henne.

  Noen å henge med

  Couch Surfing handler ikke bare om å overnatte på sofaen til en lokal person. Det er mange som bare møtes for en kaffe, for å spise middag eller gå ut.

  - For noen dager siden møttes en hel gjeng med couchsurfere for å gå ut og danse. Det var kjempegøy, og en fin måte å bli kjent med nye mennesker fra andre land. Det er jo kjempebra når man reiser selv også. Selv om du ikke bor hjemme hos noen, kan du bli kjent med noen du kan finne på ting med, sier Carolina.

  På nett: Couch Surfing


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer