Slik bruker du coronapasset

Regjeringen innfører frivillig bruk av sertifikatet for kommunene.

CORONA: Coronasertifikatet viser om du er immun etter å ha hatt coronaviruset, om du er vaksinert og resultatet hvis du har fått en negativ coronatest. Alt dette er med på å avgjøre om du får rødt eller grønt lys i sertifikatet. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en pressekonferanse fredag formiddag kunngjorde regjeringen flere tiltak for å slå ned på den økende, nasjonale corona-smitten.

Blant smitteverntiltakene er å innføre coronapass i enda større grad. En forskrift, som vedtas fredag, vil gjøre det mulig for kommunene å ta i bruk coronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har vært coronasyke det siste halvåret eller har testet negativt for covid-19 i løpet av de siste 48 timene.

Man må altså ikke være vaksinert for å bruke sertifikatet, understreker regjeringen. Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet i kontroll, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak.

I stedet for nedstegning

Det er altså opp til kommunene selv å velge om de ønsker å ta i bruk coronapasset, uttalte helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fredag.

Blant annet har Oslo og Bergen vist motstand mot coronapasset, mens man i Tromsø er mer positivt innstilt.

Tanken bak innføringen av coronapass, er at det skal fungere som et smitteverntiltak, i stedet for at for eksempel utelivet eller arrangementer må stenge ned.

Coronasertifikatet vil med andre ord fungere som et gyldig pass du må vise for å komme inn på steder som krever det. Enn så lenge anbefaler Helsedirektoratet bruk på arrangementer, utesteder, treningssentre og svømmehaller, men det kan også bli aktuelt for blant annet kino, teater, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer.

Digitalt eller papir

Coronasertifikatet viser om man er vaksinert, om man har hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ coronatest, og du finner det ved å laste ned Helse-Norge-appen, eller logge deg inn på Helse-Norge.

Når du har logget inn, finner du coronasertifikatet ditt litt lenger ned på siden. Trykk på lenken «Koronasertifikat» og deretter «Vis kontrollside» for å få frem passet, som du kan vise frem i døra på vei inn til utested eller arrangement.

Det kan også være lurt å ta en skjermdump av coronapasset så fort du har mulighet, som en ekstraløsning i tilfelle du ikke får hentet det fra Helse-Norges nettsider på grunn av nettverksproblemer. Da kan du bare vise frem skjermdumpen av QR-koden i døra.

Øverst i denne saken kan du også se video om hvordan du tar det i bruk.

Dersom du ikke har anledning til å laste ned coronapasset på mobil, eller ikke ønsker å ha det på mobil, kan du også få det på papir. Her er det snakk om en papirutskrift av coronasertifikatet, og det er ikke slik at du vil få tilsendt et plastkort i posten, som mange tror, skriver vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer