Pass i Europa

Slik er de nye passreglene

Mandag ble det innført passkontroll på alle reiser inn og ut av Schengen, med et midlertidig unntak for Gardermoen. 

SKJERPET PASSKONTROLL: Inn og ut av Schengen-området er passkontrollen skjerpet - men foreløpig ikke til og fra Gardermoen. Foto: Per Ervland
SKJERPET PASSKONTROLL: Inn og ut av Schengen-området er passkontrollen skjerpet - men foreløpig ikke til og fra Gardermoen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble det i statsråd bestemt at det innføres full passkontroll for reisende inn og ut av Schengenområdet fra og med mandag 1. mai.

Denne regelen innebærer at du må vise pass på alle reiser inn og ut av Schengen-området, som består av 27 europeiske land, med ett unntak: Om du reiser til eller fra Oslo lufthavn, som har fått «utsettelse inntil videre av for å hindre uforholdsmessig kø i passkontrollen», skriver politiet på sine nettsider.

Schengenområdet består av følgende land: 

Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Noreg, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Austerrike. Kilde: UDI

Det er også verdt å være klar over at du skal ha med pass på reisene innenfor Europa - selv om det ikke innføres passkontroll mellom Schengen-landene.

Økt terrortrussel

Det er EUs skjerpede regler for kontroll av reisende inn og ut av Schengen som nå er iverksatt i Norge.

Formålet er å styrke kontrollene ved inn- og utreise på grunn av økt terrortrussel og fremvekst av fremmedkrigere, og derigjennom øke tryggheten for alle, skriver politiet.

I praksis betyr dette at EU og EØS-borgere skal gjennomgå det politiet kaller systematisk kontroll av både person og dokumenter ved inn- og utreise fra Schengen. For borgere av land som ikke er en del av EU eller EØS blir kravet til kontroll ved innreise som før, mens det blir skjerpet ved utreise.

- Regelverket som er innført er permanent, og vil gjelde for fremtiden, sier Jan Eirik Thomassen, seksjonssjef ved grense- og utlendingsseksjonen hos Politidirektoratet.

Når blir det passkontroll på Gardermoen?

At regelverket ikke trår i kraft på Gardermoen til tross for behovet for en skjerpet kontroll, skyldes ifølge Jan Eirik Thomassen at EU gjennom sitt regelverk har fastsatt at det for luftgrensen kan gis «utsettelse» for inntil 18 måneder dersom det foreligger særlige forhold knyttet til infrastruktur.

- For Gardermoens del pågår det bygningsarbeid på den delen av flyplassen som nettopp er avsatt til grensekontroll mot ytre Schengen-grense. Etter vårt syn vil dette bygningsarbeidet representere en slik særlig omstendighet, som begrunner en utsettelse av iverksetting inntil bygningsarbeidene er avsluttet, sier Thomassen til Dinside.

- Vi regner med at de skjerpede reglene for kontroll innføres på Gardermoen rundt årsskiftet 2017/2018 , legger han til.

Her må du ha med pass uansett

Det er altså fortsatt ikke grensekontroll innenfor Schengen-området, altså ved reise fra ett Schengen-land, som Norge, til et annet.

- Siden 2015 har det vært innført «midlertidig indre grensekontroll» mellom enkelte Schengen-land. For reisende som passerer slike grenser er det påregnelig at man blir gjenstand for grensekontroll, understreker Thomassen.

I utgangspunket er det passfritak i Norden for nordiske borgere på reiser mellom de nordiske land. For reiser i Europa for øvrig (innenfor EU/EØS-området) må reisende ha med seg gyldig reisebevis - og da er eneste alternativ å ta med passet.

- For norske borgere er pass foreløpig det eneste godkjente reisebeviset, noe som betyr at man må ha med seg pass på reiser i Europa utenfor Norden, sier Thomassen.

Det nasjonale ID-kortet som skal komme, og vil være et godkjent reisebevis, er blitt utsatt flere ganger. Etter det Dinside kjenner til skal det være klart i midten av 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer