Reiseråd i Europa

Slik er de nye reiserådene

Norge vil nå basere seg på felles europeiske kriterier i sine reiseråd.

REISERÅD: EUs kriterier blir nå til en viss grad tatt i bruk i de norske reiserådene. Her fra Kreta, som i perioder har hatt lave smittetall, men per i dag ligger over grensa. Foto: NTB/Shutterstock
REISERÅD: EUs kriterier blir nå til en viss grad tatt i bruk i de norske reiserådene. Her fra Kreta, som i perioder har hatt lave smittetall, men per i dag ligger over grensa. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne regjeringen varsle at de endrer kriteriene for reiseråd, og for innreisekarantene ved ankomst Norge.

Reiserådene vil nå være tilpasset EUs felles kriterier, med et par unntak.

13. oktober varslet helse- og omsorgsminister Bent Høie at han var positiv til å ta i bruk felles EU-kriterier. Og da nye regler for innreisekarantene ble presentert 28. september, tok man i bruk disse kriteriene - men da foreløpig ikke fullt ut for reiserådenes del.

AUTOMATER: Nå er sjokoladen og annen snacks byttet ut med blant annet munnbind. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ikke grønne land

Tidligere har kravet vært 20 smittede per 100 000 innbyggere for at et land skal bli satt til gult av norske myndigheter, og en grense på 5 prosent for positive prøver.

Dette er justert til 25 smittede per 100 000 innbyggere, samtidig som andelen positive prøver må være under 4 prosent.

EU setter i slike tilfeller land i grønt - noe Norge foreløpig ikke kommer til å gjøre. Som kjent skilte Norge først mellom grønne og røde land, men valgte å gå bort fra dette for å understreke at man ikke oppfordrer å reise. Dermed har det de siste månedene vært operert med oransje og røde land.

- Vi holder på markeringen av røde og gule land, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding, og begrunner det med den generelle anbefalingen om å unngå unødvendige utenlandsreiser.

- Smittesituasjonen er så høy i Europa at dette ikke er tidspunktet for å gå over til grønne, oransje og røde land. Hvis vi begynte å definere regioner som grønne, ville det kunne skape forvirring, sier Høie.

Fortsatt ikke regionale reiseråd

EUs reiseråd er regionale, det vil si at det eksempelvis kan være andre reiseråd for Kanariøyene, enn for resten av Spania, dersom smitten der skulle synke nok.

Norge velger derimot ikke å ta i bruk regionale vurderinger utenfor Norden, skriver regjeringen i en pressemelding.

De skriver videre at ifølge rådsanbefalingen har European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) et ansvar for å samle inn og sammenstille data, slik at medlemslandene får et felles datagrunnlag og kan forholde seg til den samme inndelingen i regioner.

- Vi ønsker et klarere bilde av dette og avventer erfaringer fra ECDC og hvordan andre land velger å forholde seg til dette, før vi tar stilling til om vi følger EUs rådsanbefaling her. Det blir altså ingen endring nå på regioner i EØS-området utover Norden, sier Høie.

Torsdag kunne Dinside fortelle at Spania innfører krav om negativ covid-19 test for nordmenn - der de baserer seg på disse regionale tallene. Dermed er det i første omgang de som er bosatt i Oslo som må fremvise negativ test ved ankomst Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer