Reiseråd i Europa

Slik er de nye reiserådene

Norge vil nå basere seg på felles europeiske kriterier i sine reiseråd.

REISERÅD: EUs kriterier blir nå til en viss grad tatt i bruk i de norske reiserådene. Her fra Kreta, som i perioder har hatt lave smittetall, men per i dag ligger over grensa. Foto: NTB/Shutterstock
REISERÅD: EUs kriterier blir nå til en viss grad tatt i bruk i de norske reiserådene. Her fra Kreta, som i perioder har hatt lave smittetall, men per i dag ligger over grensa. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne regjeringen varsle at de endrer kriteriene for reiseråd, og for innreisekarantene ved ankomst Norge.

Reiserådene vil nå være tilpasset EUs felles kriterier, med et par unntak.

13. oktober varslet helse- og omsorgsminister Bent Høie at han var positiv til å ta i bruk felles EU-kriterier. Og da nye regler for innreisekarantene ble presentert 28. september, tok man i bruk disse kriteriene - men da foreløpig ikke fullt ut for reiserådenes del.

Ikke grønne land

Tidligere har kravet vært 20 smittede per 100 000 innbyggere for at et land skal bli satt til gult av norske myndigheter, og en grense på 5 prosent for positive prøver.

Dette er justert til 25 smittede per 100 000 innbyggere, samtidig som andelen positive prøver må være under 4 prosent.

EU setter i slike tilfeller land i grønt - noe Norge foreløpig ikke kommer til å gjøre. Som kjent skilte Norge først mellom grønne og røde land, men valgte å gå bort fra dette for å understreke at man ikke oppfordrer å reise. Dermed har det de siste månedene vært operert med oransje og røde land.

- Vi holder på markeringen av røde og gule land, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding, og begrunner det med den generelle anbefalingen om å unngå unødvendige utenlandsreiser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer