Nye reiseråd 12. august

Slik er reise- og karantenereglene

Dette må du vite om du har tenkt deg til utlandet nå!

FRARÅDER REISE: På grunn av økt smitteimport til Norge og økende coronasmitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom regjeringen med oppdaterte reiseråd, som innebærer at enda flere land er rødmerket. Ingen land er nå grønnmerket - men gulmerket, for å understreke oppfordringen om å unngå reiser utenlands hvis man har mulighet.

Fra natt til lørdag 15 august krever derfor regjeringen innreisekarantene for reisende fra fem nye land i EU/EØS, i tillegg til reisende fra Færøyene, seks regioner i Sverige og to regioner i Danmark. Les mer her.

Myndighetenes modell med fargemerking av land i EØS/Schengen, innebærer i utgangspunktet at du må i karantene ved hjemkomst dersom du har besøkt et rødmerket land - men at du kan reise til grønne/gule land uten å måtte i karantene ved retur til Norge. Andre land som ikke er røde eller grønne/gule, utløser også innreisekarantene.

LIVE FRA KL 14: Regjeringen og FHI med nye reiseråd. Video: Dagbladet TV Vis mer

Dette er innreisekarantene

Myndighetene fraråder alle ikke-nødvendige reiser til alle land frem til 20. august, men med unntak for land med smittespredning innenfor myndighetenes kriterier. Det ble gjort unntak fra 15. juni for nordiske land og fra 15. juli for land i EØS/Schengen-området.

Etter at det ble åpnet for EØS/Schengen er kartet med hvilke land som er unntatt, oppdatert flere ganger, og sist altså i dag.

Dersom du kommer fra land som ikke er grønne/gule, skal du i innreisekarantene i 10 dager.

Dette betyr at du skal reise rett til det stedet du skal gjennomføre karantenen uten videre opphold.

Myndighetene oppfordrer til at denne reisen fra ankomststed i Norge og til stedet du skal gjennomføre karantenen, bør gjøres med egen transport.

Dersom dette ikke er mulig og du må oppholde deg på offentlig sted eller reise med offentlig transport, er de nye anbefalingene at du bør ha på munnbind til du er framme. Dette gjelder også dersom du tar taxi. Husk at du må ha munnbind som holder hele veien hjem.

Når du er i innreisekarantene

Dersom du «kun» er i innreisekarantene, uten at du er påvist smittet av covid-19, er det karantenereglene som gjelder.

Disse er ulike fra reglene for de som har påvist smitte, som skal i isolasjon.

Dette er karantenereglene ved innreisekarantene:

 • Du skal være i karantene i 10 dager etter siste eksponering eller etter ankomst til Norge. Dette skal gjennomføres på «egnet sted» - som spesifisert av myndighetene (se lenger ned).
 • Du kan omgås de du bor sammen med som normalt, men unngå besøk.
 • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.
 • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
 • Du skal ikke ta offentlig transport.
 • Du bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
 • Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø.
 • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.
 • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du har feber eller luftveissymptomer, bør du isolere deg så snart som mulig.

Under karantenen må du oppholde deg på et egnet sted:

 • Det vanligste er å gjennomføre karantene i eget hjem. For at et annet oppholdssted skal egne seg, må det være mulig å unngå kontakt med andre enn de du vanligvis bor sammen med.
 • Dette betyr at overnattingssteder der du må omgås andre gjester, ikke er egnet for karantene. Opphold i campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser uten eget bad/toalett og kjøkken godtas ikke som adresse for gjennomføring av karantenetiden hvis du må dele fasiliteter med andre personer enn dine nærmeste/reisefølget. Det samme gjelder opphold på adresser hvor du må dele rom/fasiliteter med andre enn de du vanligvis bor sammen med, for eksempel hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.
 • Karantene i andres hjem er ok dersom du og din husstand er eneste gjester.

(Kilde: FHI.no)

Karanteneplikt for alle nærkontakter til smittede

Under pressekonferansen nå klokka 14.00 opplyser Bent Høie at regjeringen gjeninnfører karanteneplikt for alle som har vært i kontakt med en smittet person.

Han fortalte også at de som kommer til Norge fra gule og røde land, får tilbud om å teste seg gratis. Det etableres testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner.

– Staten dekker kostnadene knyttet til etablering og drift av disse testsentrene, fastslår helseminister Bent Høie.

All helsehjelp i Norge er som hovedregel basert på frivillighet. Testing ved ankomst vil dermed være frivillig.

En ny nasjonal enhet for smitteoppsporing skal bistå kommunene i smittebegrensningsarbeidet.

– De skal støtte kommunene ved utbrudd, håndtere smitteoppsporing av utenlandske statsborgere og utføre smittesporing på tvers av kommuner, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Det nasjonale teamet skal styrke smitteoppsporingsenheten ved Folkehelseinstituttet, sa statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer