Reise til utlandet

Slik er smittetrykket i Europa nå

Nå er karantenereglene endret noe slik at de som kommer tilbake fra flere europeiske land slipper karantenehotell.

FORTSATT ET STYKKE: Italia er blant landene som ligger godt over smittegrensen for gulmerking, men har kommet seg under den nye grensen der man i det minste kan ta karantenen hjemme og ikke på karantenehotell. Foto: Shutterstock / NTB
FORTSATT ET STYKKE: Italia er blant landene som ligger godt over smittegrensen for gulmerking, men har kommet seg under den nye grensen der man i det minste kan ta karantenen hjemme og ikke på karantenehotell. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har lenge drømt om utenlandsferie og krysser fortsatt fingrene for at det blir mulig å snakke et annet språk enn norsk på ferie i sommer.

Fortsatt gjelder UDs globale reiseråd, som for tiden varer til 1. juli, men for de europeiske landene (og på regionsnivå i våre naboland) gjøres det ukentlige vurderinger fra helsemyndighetene rundt det å rød- og gulmerke dem, der gulmerking betyr at man slipper karantene ved hjemkomst.

Mer spesifikt vurderes det ukentlig om land skal gå fra gult til rødt, mens det fra rødt til gult gjøres vurderinger annenhver uke - i partallsuker. Man kan derfor ikke forvente at noen land går fra rødt til gult denne uka, uansett om smittetallene skulle tilsi det.

Nye karanteneregler

Tidligere denne uka presenterte justis- og beredskapsminister, Monica Mæland, nye karanteneregler for dem som ankommer Norge fra utlandet.

Der alle tidligere måtte gjennomføre 10 dagers karantene på karantenehotell ved ankomst fra utlandet, er det nå åpnet for at man kan gjennomføre karantenen hjemmefra dersom man kommer fra EØS/Schengen-området eller Storbritannia og landet ikke har for høyt smittetrykk.

Her defineres grensen på 150 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Er smitten høyere enn det, må man altså på karantenehotell, mens smittetall lavere enn 150 gjør at man kan gjennomføre karantenen hjemme.

Fremdeles gjelder imidlertid grensen på 25 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager for at landet kan gulmerkes, der man altså ikke trenger å gjennomføre karantene i det hele tatt. Dette riktignok i kombinasjon med at andelen positive tester er mindre enn 4 prosent i samme tidsperiode. Storbritannia har ikke vært med i vurderingen om gulmerking etter at de forlot EU-samarbeidet ved nyttår, men blir fra 27. mai vurdert på linje med de øvrige EØS/Schengen-landene (setningen er oppdatert etter publisering).

Altså:
0-25 smittede per 100 000: Ingen karantene* (gulmerket)
25-150 smittede per 100 000: Hjemmekarantene
150+ smittede per 100 000: Karantenehotell

* I kombinasjon med færre enn 4 % positive tester og en generell helhetsvurdering.

Smitten i Europa

Hver torsdag publiserer det offisielle EU-organet ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) smittetallene for de to foregående ukene for hvert land, som er den statistikken FHI i hovedsak lener seg på når de kommer med sine anbefalinger.

I oversikten under ser du smittenivået i hvert land de siste fire 14-dagersperiodene (Uke 16-17, 17-18, 18-19, 19-20) slik at du også kan se hvilken retning det går i:

Vi har merket av loddrett med de to grensene diskutert over, med 25 og 150 smittetilfeller per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Som du ser er Malta det eneste av landene over som nå har kommet seg under den magiske 25-grensa for gulmerking, så om smittenivået holder seg på det samme nivået neste uke, og andelen positive tester ikke går opp, kan man anta at landet blir gulmerket av norske myndigheter neste helg. Portugal, som også så ut til å ligge bra an, har imidlertid gått noe opp den siste uka. Andre land som tendensmessig ser ut til å nærme seg 25-grensa, er Bulgaria og Liechtenstein.

Flere land har imidlertid færre enn 150 smittede per 100 000, som altså gjør at reisende derfra kan gjennomføre karantene hjemme og ikke på hotell, men kun dersom andelen positive også er mindre enn 4%. Dette gjelder Irland, Italia, Portugal, Romania, Tsjekkia og Østerrike, som alle også har lav nok andel positive tester. Storbritannia, som vurderes fra nå av, har 49,3 smittede per 100.000 siste 14 dager og positiv-rate på 2,56% og skal derfor også være godt innafor grensen til hjemmekarantene.

Bulgaria blir diskvalifisert med 4,06% positive tester, Liechtenstein med 4,38%, Polen med 4,14%, Slovakia med 8,55%, Spania med 4,51%, Tyskland med 5,97% og Ungarn med 4,86%.

Avsnittene over er korrigert etter publisering, der vi først ikke hadde tatt med andelen positive i beregningen.

Alt i alt er smitten nedadgående i de aller fleste europeiske land, med unntak av Portugal og Irland, som begge er litt opp. På Kypros, som for noen uker siden hadde et særdeles høyt smittenivå, har smitten avtatt voldsomt de siste ukene.

Merk for øvrig at Frankrikes tall ikke er blitt oppdatert denne uka. Så vidt vi kan se er det en feil i datagrunnlaget med et svært høyt minustall (nesten 350 000 minus-tilfeller) en av dagene, men om vi estimerer et tall basert på 14 av de 15 siste dagene der vi utelater denne dagen, lander vi på 253 per 100 000 siste 14 dager, men da med mer oppdaterte tall enn det ECDC opererer med. Dette er også en solid nedgang i smitte sammenlignet med de foregående periodene.

Smitten i Sverige og Danmark

I Sverige og Danmark (og Finland) gjøres det vurderinger på regionsnivå, altså der karantenereglene kan være ulike ut fra hvilken del av landet du besøker.

Beklageligvis har den svenske Folkhälsomyndigheten hatt problemer med registreringen i går, som betyr at tallene ikke er komplette for Sverige siste 14 dager ennå.

Denne feilmeldingen møter oss når vi skal sjekke smittetallene for Sverige.
Denne feilmeldingen møter oss når vi skal sjekke smittetallene for Sverige. Vis mer

Det sagt er de svenske lenene milevis unna gulmerking uansett, der for eksempel Värmland, som har det laveste smittenivået i Sverige, fortsatt ligger på 250 per 100 000 siste 14 dager, og skal vi tolke feilmeldingen over riktig, vil tallet i hvert fall ikke bli noe lavere når det eventuelt korrigeres.

Ei heller i Danmark kan man forvente åpning med det første. Landet har som helhet 247,73 smittede per 100 000 siste 14 dager, der smitten den siste uka har vært lavest i region Syddanmark med 71,3 per 100 000 (på 7 dager, altså, ikke 14). De to siste dagene har Danmark dessuten hatt de høyeste smittetallene siden januar.

Finland har mange gule regioner etter at reiserådene ble justert forleden dag.
Finland har mange gule regioner etter at reiserådene ble justert forleden dag. Vis mer

I Finland, som generelt har hatt ganske lav smitte gjennom hele pandemien, er det stadig flere regioner som blir gule. Forrige uke gjaldt det både Länsi-Pohja SVD, Norra Österbottens SVD, Södra Karelens SVD og Åland. Som du ser av kartet over er nå store deler av Finland gulmerket.

For ordens skyld har Norge 110,5 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer