Sommerferie:

Slik får du pass på rekordtid

Smarte tips til deg som skal ut å reise.

REISEKLAR: Har du pass og papirer klare for reisen? Husk at du må ta med pass til alle land utenfor Norden i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
REISEKLAR: Har du pass og papirer klare for reisen? Husk at du må ta med pass til alle land utenfor Norden i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skal ut og reise til utlandet, og oppdager at passet er gått ut på dato. Og kjenner panikken komme krypende når du via politiets pass-side ser at alle timer for passbestilling er opptatt i flere uker fremover.


Slapp av: Det er løsning i sikte.

Slik bestiller du

Dersom man skal bestille pass så må man aller først sørge for å skaffe seg time for passbestillingen som skal gjennomføres hos politiet. Dette gjør man via denne nettsiden.

Man må være norsk statsborger for å få pass og nasjonalt ID-kort og man kan bestille time til pass og ID-kort samtidig.

Eller du kan også velge om du bare vil ha pass eller id-kort.
Er dere flere i familien som trenger time, kan du bestille for alle samtidig.

Man skriver inn postnummer eller sted i søkefeltet under for å finne de nærmeste pass– og ID-kontorene.
Velg deretter kontor og klikk på knappen «Bestill time til pass og ID-kort».

OPPBEVARING: Melk skal ikke oppbevares hvor som helst, her får du melke-tabbene du bør unngå i sommer. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Sjekk igjen

Men i sommerukene er det en rekke steder som er tomme for ledige timer i flere uker fremover. Hva skal man da gjøre, hvis man trenger pass på kort tid?

- Det beste tipset er å sjekke nettsiden flere ganger. Fordi nettsiden oppdateres og det stadig legges ut nye ledige timer på dager eller uker som i utgangspunktet fra fullbooket, sier fungerende seksjonsleder Frøy Løvåsdal i Politidirektoratet.

- Hva er årsaken til at det dukker opp ledig tid når det tidligere var fullbooket?

- Det kan ha flere årsaker. Blant annet at man henter inn flere medarbeidere på jobb, og dermed øker kapasiteten. Eller det kan være avbestilte timer som blir ledige.

Passkiosk: I en slik maskin lagres all informasjon som skal til for å lage nytt pass til deg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Passkiosk: I en slik maskin lagres all informasjon som skal til for å lage nytt pass til deg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Reis i Norge før reisen

Dersom det ikke er noen ledige timer på politistasjoner i nærheten av der du bor så anbefales det at du øker søkeradiusen.

- Det kan finnes politistasjoner med såkalte passkiosker som har ledig tid i en nabokommune eller nabofylke. Da kan du bestille time her, reise dit og deretter gjennomføre passøknaden, bekrefter Frøy Løvåsdal.

Når passet er bestilt kan du velge om du vil ha passet sendt hjem til deg (til folkeregisterets adresse), eller om du vil dra tilbake til passkontoret for å hente passet når det er klart. Dette får varsel om på sms.

Med postombringing annen hver dag kan det vært verdifull tid å spare å hente passet på politistasjonen selv.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer