Slik får du penger igjen ved reise-konkurs

Reisegarantifondet er redningen for deg som er rammet av pakkereise-konkurs.

THOMAS COOK KONKURS: Ving er eid av britiske Thomas Cook, som har gått konkurs. Her er oppskriften på hvordan du skal få tilbake pengene dine dersom det blir slik at Ving Norge også slås konkurs. Foto: Ving
THOMAS COOK KONKURS: Ving er eid av britiske Thomas Cook, som har gått konkurs. Her er oppskriften på hvordan du skal få tilbake pengene dine dersom det blir slik at Ving Norge også slås konkurs. Foto: Ving Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drøyt 85.000 personer har booket reiser med Ving Norge det neste året. Selskapet eies av Thomas Cook, som er konkurs.

Ving Norge opplyser til NTB at de for tiden har 9101 reisende ute på tur, men at de er en egen juridisk enhet og at de derfor ikke konkurs på nåværende tidspunkt.

- Det er ingen automatikk i at datterselskapene går konkurs selv om morselskapet gjør det. Vi må gjøre en egen vurdering på situasjonen i Norden, uttaler informasjonssjef Siri Røhr-Staff i pressemeldingen, og sier videre at og de jobber med det nå.

Da Dinside snakket med Røhr-Staff fredag forrige uke, understreket hun at alle turer med Ving som vanlig er dekket av reisegarantien.

VING: Enkelte kunder kan miste alt, andre får refundert hele reisen ved en eventuell konkurs som påvirker norske Ving. Vis mer

Dette har du krav på

Alle pakkereiser er dekket av noe som heter Reisegarantifondet. Dette gjelder ikke bare Ving, men veldig mange reiseselskaper som selger reiser i Norge. En endring i pakkereiseloven som kom i 2018 gjorde at alle reiser som består av to eller flere elementer som bestilles hos en og samme aktør, regnes som en pakkereise og er beskyttet under pakkereiseloven.

Dersom reisebyrået du har kjøpt reisen av blir rammet av konkurs, som i dette tilfellet Thomas Cook eller Ving Norge, har man krav på refusjon fra Reisegarantifondet.

Reisegarantifondet gir deg pengene tilbake

Dersom du blir rammet av reise-konkurs, skal du rette kravet om tilbakebetaling til Reisegarantifondet.

  • Du har krav på full refusjon av en reise som ikke er påbegynt.
  • Dersom reisen er påbegynt, kan du kreve refusjon for den delen av reisen som ikke er avsluttet.
  • Reisegarantifondet er forpliktet til å ordne hjemreise for dem som blir strandet i utlandet ved en konkurs.

Som du kan lese lenger ned i artikkelen, er imidlertid ikke Ving Norge konkurs ennå.

Legg også merke til at det kun er de som har kjøpt en pakkereise bestående av minst to deler hos reisearrangøren, som kan få kravene dekket av Reisegarantifondet. De som kun har bestilt fly med Thomas Cook, er ikke dekket av pakkereiseloven og vil dermed ikke få refundert penger fra Reisegarantifondet.

Slik skal du gå fram ved eventuell konkurs

Reisegarantifondet understreker at dette gjelder ved en eventuell konkurs hos Ving Norge.

De ber om at alle henvendelser bør komme på e-post:

Alternativ hjemreise: Ved en eventuell konkurs hos Ving Norge AS er Reisegarantifondets førsteprioritet å ordne alternative returreiser for dem som har bestilt chartertur. Derfor tar vi allerede nå imot henvendelser om dette for å sikre oversikt.

Send inn e-post med følgende emnetittel:

Ving – HJEMREISE [DATO] – [FERIELAND] – [FLYPLASS I NORGE] - [DITT NAVN] dersom du trenger bistand til å komme deg hjem.

Send til følgende e-post: konkurs@rgf.no

Krav på refusjon: Alle reisende som har kjøpt en pakkereise som nå blir kansellert som følge av konkursen, kan kreve refusjon av Reisegarantifondet.

Reisende som er på reise og befinner seg på feriestedet blir fraktet hjem igjen.

Send inn e-post med følgende emnetittel:

Ving – REFUSJON – [DITT NAVN] dersom du skal kreve refusjon på forskuddsbetalt reise. Krav meldes til Reisegarantifondet til følgende e-post:konkurs@rgf.no

Dokumentasjon: Fyll ut skjemaet her: Refusjonsskjema i PDF (evt. i Refusjonsskjema i WORD)

Legg ved følgende dokumentasjon:

  1. Faktura /kvittering på kjøpt reise
  2. Kopi av betalingsdokument eller kontoutskrift

- Foreløpig er ikke Ving Norge konkurs

Reisegarantifondet understreker imidlertid i dag på sine nettsider at Ving Norge ikke er konkurs - og at det foreløpig kun er eierne som er konkurs. De avventer dermed beskjed om hvorvidt Ving Norge kan fullføre reisene for sine kunder.

- Dersom dette ikke går, og det åpnes konkurs hos Ving Norge AS, vil Reisegarantifondets oppgaver med å ordne alternativ hjemreise og dekning av krav trå i kraft på vanlig måte og som informert i alle medier. Ettersom dette er en potensiell situasjon er forberedelsene med dette under arbeid, som nevnt i diverse medier, skriver Reisegarantifondet å sine nettsider.

De har imidlertid åpnet for å ta imot henvendelser om hjemtransport og refusjonskrav allerede nå, for å ha oversikt på tidligst mulig tidspunkt.

Ikke dekket av forsikringen

Nordmenn som er på ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av konkursen i eierselskapet Thomas Cook. Det opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring til NTB.

– Forsikringsmessig er det unntak for konkurs. Det er bransjestandard, så det vil gjelde alle norske passasjerer, sier Berge.

Han påpeker imidlertid at de som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.

Slik søker du refusjon fra kredittkortselskapet

Dersom du ikke er beskyttet av pakkereiseloven og Reisegarantifondet, som ved tilfeller der du kanskje bare har bestilt fly av reisearrangøren, kan du søke å få pengene tilbake fra kredittkortselskapet dersom du har betalt med kredittkort eller Visa-delen på bankkortet.

Du må da fylle ut et kortreklamasjonsskjema, og legge ved en reisebekreftelse.

Dette gjør du ved å henvende deg til kredittkortselskapet med kravet ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer