Billig sommerferie:

Slik får du sydenturen billigst

Du kan spare mye på å være tidlig ute og booke billetter på «riktig» dag.

TUSENLAPPER Å SPARE: Det er mye penger å spare på å velge rett tidspunkt for årets sommerferie. Foto: Odd Roar Lange
TUSENLAPPER Å SPARE: Det er mye penger å spare på å velge rett tidspunkt for årets sommerferie. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagene blir stadig lysere og lengre og mange av oss har allerede begynt å glede seg til sommeren.

Land etter land fjerner nå turistkravet om negativ PCR-test ved ankomst, for alle som har coronasertifikat med dokumentasjon som viser at du har fått to eller tre doser.

Det gjør at årets feriereiser blir enklere og billigere. I alle fall hvis du bestiller ferien på den smarte måten.

VAFFELJERN: I et vaffeljern kan du lage mye mer enn bare vafler. Blant annet kan du lage omelett eller quesadillas. Video: Berit B. Njarga. klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Planlegging

Dersom du planlegger årets sommerferie på den rette måten, kan du spare tusenvis av kroner. Her er tipsene som gjør at du får mer penger du kan bruke på lommepenger eller til sparing.

Et vanlig spørsmål er: hvor lang tid i forveien bør du bestille flyreiser?

Nettsiden Cheapair.com har analysert 917 millioner flyreiser og kommet fram til at de billigste billettene i gjennomsnitt selges 64 dager før avreise.

Men, vær klar over at dette er et gjennomsnitt og at det i virkeligheten både kan være noen dager før eller etter. Undersøkelsen viser også at rundt 40 dager før avreise er gunstig.

Riktig ukedag

Prisen styres etter tilbud og etterspørsel, og dersom du bestiller tidlig, er det flere rimelige billetter å velge mellom.

Men dersom du er usikker på om reisen kommer til å bli gjennomført så bør du heller bestille billetter som kan refunderes framfor å gå for de aller billigste.

Det et annet vanlig spørsmålet er: hvilken ukedag får man tak i billigst flybilletter.

Ifølge Cheapairs undersøkelse som ble offentliggjort i 2021, er det er liten eller ingen forskjell på prisen avhengig av hvilken dag du kjøper billetten. Faktisk varierer den gjennomsnittlige lavprisen bare med rundt 10 kroner uansett ukedag.

Ifølge undersøkelsen kan en familie på fire spare flere tusener ved å bestille på «riktig» tid før avreise, fremfor riktig ukedag.

Søk her

Du kan kjøpe flybilletter direkte hos flyselskapet, via etablerte reisebyrå eller via nettportaler/søkemotorer. Og gjør du ting feil her, så kan du tape mange tusenlapper og kanskje hele reisen går i vasken.

Det smarteste er å kjøpe flybilletten direkte hos flyselskapet eller et reisebyrå, slik at du slipper å gå via en ekstern nettside som har liten mulighet til å hjelpe deg dersom noe går galt før eller under reisen.

En god plass å starte letingen etter flybilletter er nettsida Google Flights (som også gir deg priser på hotell og ferieboliger).

Her kan du søke bredt uten å måtte spesifisere en konkret reisedag. Noe som igjen gir deg svar på om det er billigere å reise en dag eller to tidligere eller seinere.

Dermed får du full oversikt over de billigste billettene, uavhengig av flyselskap.

Vær fleksibel

Når du bestiller flybilletter i god tid før avreise så har du også større mulighet til å være fleksibel. Sjekk prisene dagen før og dagen etter den planlagte.

Vær klar over at det er færrest forsinkelser på flyavganger tidlig på dagen. Noe som er viktig å ha i tankene dersom du må legge inn mellomlandinger og flybytte.

Mellomlanding er smart

De fleste ønsker direkteflyginger og disse er derfor ofte dyrere enn reiser med mellomlanding. Kan du mellomlande flere ganger så kan prisen bli ytterligere redusert.

Men husk at flyplassmat er svært kostbart, så ta gjerne med egen matpakke og ei flaske til å fylle gratis vann på flyplassen slik at ikke det du betaler for maten på mellomlandingen bokstavelig talt spiser opp gevinsten.

Reisemyter

Mange tror at lavprisselskapene alltid er mye billigere enn selskap på KLM, Lufthansa, SAS og liknende.

Det er ikke nødvendigvis riktig. For lavprisselskapene tjener penger på å legge til ekstraavgifter på bagasje, bestillingsebyr mm - så vær ikke redd for å sjekke prisene hos flere selskap.

Du trenger ikke bestille utreise og hjemreise med samme selskap.

Drivstoffprisene

De fleste har fått med seg at prisen på drivstoff, varer og tjenester har steget voldsomt den siste tiden. Foreløpig har ikke dette slått ut på prisene på flybilletter og charterreiser, og de store flyselskapene og reisearrangørene har bekreftet at de ikke planlegger å be om etterbetaling dersom du kjøper billige billetter nå og prisen skulle stige i ukene som kommer.

Men alt tyder på at prisene kommer til å øke utover våren. Derfor kan det være smart å bestille sommerreisen nå.

Bonuspoeng og tilbud

Det er smart å samle bonuspoeng gjennom hele året for å kunne bruke disse til ferier. Mange flyselskap og hotellkjeder har samarbeidsavtaler med kredittkortutstedere som tilbyr deg å samle poeng gjennom alle kjøp.

Du kan også bruke bonuspoeng til å oppgradere til businessklasse på flyet eller til en suite på hotellet.

Er pakkereiser alltid billigst?

I høysesongen kan det lønne seg å finne hotell og flyreise på egen hånd, men utenfor høysesongen er charterselskapene ofte klart rimeligst.

Husk at charterselskapene gjerne tilbyr deg å kjøpe bare flyreisen fordi de har overkapasitet på flyseter men færre hotellsenger ved reisemålet.

Dersom du kjøper flybillett gjennom et charterselskap så bør du ha en fleksibel hotellbestilling som kan endres eller refunderes, siden du ikke har rettighetene som inngår i en pakkereise.

Smarte reisemål

Den usikre situasjonen knyttet til krigen i Ukraina påvirker manges valg av reisemål. Resultater fra de store søkemotorene viser at flere vraker reisemål som de føler er «usikre».

De velger heller reisemål som ligger lengst mulig unna Ukraina og Balkan, og dette fører til at prisene er høyest i land som Spania, Frankrike og Italia.

Mens Tyrkia, Hellas, Kroatia, Montenegro og Albania seiler opp som billigere alternativer denne sommeren.

NORGESFERIE: Er du klar for Norgesferie? Fjærland og tusenvis av flotte steder venter på årets gjester. Foto: Odd Roar Lange
NORGESFERIE: Er du klar for Norgesferie? Fjærland og tusenvis av flotte steder venter på årets gjester. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Norgesferie

Alt tyder på at Norge kommer til å bli et meget attraktiv reisemål for nordmenn også denne sommeren. Manga har fått mersmak på ferie i sitt nærmeste ferieland etter to år med Norgesferie - og de tar gjerne et år til i eget land.

De har oppdaget at prisnivået i Norge slett ikke er avskrekkende i forhold til til prisene i Europa-landene, og at Norge har mange fantastiske reisemål å by på i sommerukene.

Men vær klar over at mange nordmenn ønsker å bruke sine hytter og leiligheter selv, dermed blir utvalget mindre og prisene høyere. Det er ventet prisrekorder både på hotell og feriehus til sommeren, så det er smart å bestille tidlig.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer