Fotballtur til England

Slik får du tak i billetter

Terminlista for 22/23-sesongen er akkurat avslørt. Det neste året vil titusenvis av nordmenn dra på fotballtur til England.

JUBLER: Nottingham Forest er klare for spill i Premier League - deres første sesong i toppdivisjonen siden nedrykket i 1999. Foto: MI News/NurPhoto/Shutterstock/NTB
JUBLER: Nottingham Forest er klare for spill i Premier League - deres første sesong i toppdivisjonen siden nedrykket i 1999. Foto: MI News/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

6. august sparkes årets sesong av Premier League i gang, og her til lands er det ikke lenger TV2 som har rettighetene – nå har Nent tatt over showet slik at kampene blir sendt på Viaplay.

For å se alle kampene på TV må du ha Viaplay Total-pakka til 649 kroner per måned, men det loves også at det hver uke skal sendes én kamp på den åpne kanalen TV3+ (tidligere V4) der ett av topp 6-lagene (Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal) er i aksjon.

Men selv høy lyd på TV-en vil aldri slå det å være fysisk til stede og høre jubelbrølet på Etihad i det Erling Braut Haaland banker inn sin første scoring for sesongen.

Da gjelder det å få tak i billetter.

- Vi slipper alle våre fotballreiser til salg fra i dag for neste sesong av Premier League. Vi forventer stor pågang av fotballfans i dag, og vi har forberedt oss godt og lenge til å slippe opp salget på noe som for mange er den viktigste reisen i året, sier Marie-Anne Zachrisson, landssjef i Ving Norge, til DinSide.

Ving er Norges største arrangør av fotballreiser til Premier League og setter opp egne charterfly til flere av kampene.

Men det er også mulig å ordne med billetter selv.

Bli medlem!

Det kanskje viktigste tipset om du vil skaffe billetter til en kamp, i hvert fall uten å betale ekstra for den, er å bli supportermedlem i klubben du holder med. Hos mange klubber får nemlig medlemmer som betaler årskontigent tilgang på et utvalg av billettene til hver kamp.

Et eksempel: Om du vil ha mulighet til å kjøpe medlemsbillettene på Liverpools hjemmekamper (10 000 billetter per kamp), må du ha et fullt medlemskap til 36 pund (435 kroner) i året eller et «light»-medlemskap til 27 pund (326 kroner). Medlemskapet gir også andre fordeler, som rabatt i supporterbutikken og den slags.

Banker hjertet ditt for Haaland og Manchester City, koster et tilsvarende medlemskap (med tilgang på billetter) 35 pund, eller da 425 kroner. Her holder det ikke med det rimeligere Cityzens-medlemskapet.

Manchester City er blant klubbene som lar betalende medlemmer komme først i køen for å kjøpe billetter. Et 12 måneders medlemskap koster drøye 400 kroner.
Manchester City er blant klubbene som lar betalende medlemmer komme først i køen for å kjøpe billetter. Et 12 måneders medlemskap koster drøye 400 kroner. Vis mer

Ikke alle klubber krever et betalt medlemskap for å kjøpe billetter, men mange gir medlemmer forkjøpsrett, eller forkjøpsrett til dem som har kjøpt tidligere, og som da opparbeider seg «bonuspoeng» fra tidligere billettkjøp som lar dem komme foran i køen.

Hvor mange billetter du får kjøpt i slengen kan også variere - noen klubber gir deg bare mulighet til å kjøpe én billett per medlem, mens andre lar deg kjøpe flere. Dette kan også variere ut fra hvor populære kampene antas å være.

Det kan også være at klubben har et samarbeid med den norske supporterklubben, slik at du kan kjøpe billetter via dem.

Når får man kjøpt?

Terminlista er akkurat sluppet, men det betyr ikke nødvendigvis at du kan hive deg rundt og bestille allerede nå. Her bør du sjekke med din klubb – fortsetter vi med Liverpool som eksempel, har de billettsalg to ganger i året – i juli og november, som da gjelder for henholdsvis høst- og vårkampene.

Manchester United legger på sin side ut alle billettene ved starten av sesongen. Andre klubber legger ut kampbilletter et visst antall uker før den aktuelle kampen spilles.

Det er selvsagt stor rift om billettene, og det gjelder å være kjapp på labben i det billettene slippes, så her bør du sjekke med din klubb hvordan billettsalget foregår.

MANGE OM BEINET: Det er god kapasitet på mange engelske fotballstadioner. Likevel kan det være vanskelig å få billetter. Foto: Kirsti Østvang
MANGE OM BEINET: Det er god kapasitet på mange engelske fotballstadioner. Likevel kan det være vanskelig å få billetter. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Og ikke overraskende er det som regel lettere å kapre en billett som spilles i midtuka enn en som spilles i helga, rett og slett fordi det ikke er like mange som har anledning til å dra på midtukekampene. Men det krever brått flere fridager fra jobb også.

Merk for øvrig at det som nytt medlem kan bli vanskelig å få billett til de største kampene, altså typisk når to av storlagene møtes. Da prioriteres medlemmer som har sett mange kamper tidligere, og billettene er gjerne dyrere.

Vil du ha billett til en storkamp, har du nok bedre muligheter om du kjøper en pakkereise fra en tredjepart.

Pakketur

Det finnes flere aktører som arrangerer fotballturer til England – med kampbillett, et par-tre netter på hotell, transport til og fra stadion og eventuelt flytur.

Skal du på lørdagskamp, kan det være smart å velge overnatting til mandag, i tilfelle kampen skyves på i mellomtida og plutselig spilles på søndag.

En pakketur koster som regel mer enn å ordne alle bitene av turen selv, men da slipper du å ta den jobben og får hele opplegget klart i det du betaler – litt som å dra på chartertur. Og ofte er det eneste mulighet for å få billett, om du ser bort fra å kjøpe på svartebørs.

En pakketur kan fort komme opp i 10 000 kroner per person om dere drar for å se storkamp, mens en kamp mot en mindre profilert motstander kan lande godt under i pris.

Ving er en av flere norske reiseoperatører som selger skreddersydde fotballturer til England.
Ving er en av flere norske reiseoperatører som selger skreddersydde fotballturer til England. Vis mer

– De mest populære reisene går til kamper hvor Liverpool, Manchester United og nå med Braut Haaland på laget, Manchester City spiller. Mange supportere har ventet gjennom hele pandemien for å få oppleve sitt lag spille live, pågangen så langt i år har vært stor, og vi forventer et kjempetrykk av reiser i dag for neste sesong, sier Zachrisson.

Ving er altså en av aktørene som selger fotballreiser til England, men det finnes også andre aktører, som Fotballreiser og Reiseshop. Her kan det være lurt å se på hva som tilbys fra de ulike aktørene og til hvilken pris før du bestemmer deg. Men ta deg ikke alt for god tid om det er en toppkamp du snuser på. De største oppgjørene kan nok fort bli utsolgt.

Merk for øvrig at det kan stilles andre krav til den som skal reise - blant annet arrangerer Ving sine Liverpool-reiser i samarbeid med den norske supporterklubben, så det kreves at du er medlem der. Om du vil dra på Old Trafford, opplyser Ving at du må holde med Manchester United, siden billettene deres er i hjemmeseksjonen, og der tar det seg ikke helt ut å stå med motstanderens lagtrøye.

Svartebørs

Det finnes selvsagt mindre offisielle kanaler å kjøpe billett via også.

Slik får du tak i billetter

Blant annet finner du mange grupper på Facebook for kjøp og salg av billetter, der enkelte av gruppene har tusenvis av medlemmer.

En annen mulighet er selvsagt Finn og andre markedsplasser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer