Vy Smartpris

Slik får du tograbatt

Vy tester ny rabatt-ordning på toget. Nå kan du spare om du går av og på ved «riktig» stasjon.

VY SMARTPRIS: Togpendler du kun et par ganger i uka kan det lønne seg med enkeltbillett, men Smartpris-rabatt får du kun mellom enkelte stasjoner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VY SMARTPRIS: Togpendler du kun et par ganger i uka kan det lønne seg med enkeltbillett, men Smartpris-rabatt får du kun mellom enkelte stasjoner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien og mer utstrakt bruk av hjemmekontor, har ført til en rekke endringer i arbeidslivet. For pendlere har det vært mindre bruk av tog og buss, og det er mange som sier at de ønsker å fortsette med mer hjemmekontor når samfunnet åpnes opp.

Mye hjemmekontor vil redusere belastningen på kollektivtrafikken. Flere har tatt til orde for at man trenger nye billettyper, som er bedre tilpasset en arbeidshverdag der man ikke drar på kontoret hver dag, der både månedskort, ukeskort og enkeltbilletter blir uforholdsmessig dyrt.

Som et svar på dette har Vy lansert tilbudet Smartpris på en rekke strekninger på Østlandet. Smartpris fungerer på den måten at du kjøper enkeltbillett i stedet for månedskort, og du får en rabatt som økes jo mer du reiser.

Smartpris er gratis og aktiveres når du kjøper billett i Vy-appen på bestemte reiser.

Tanken bak er at det ikke skal koste mer for Smartpris-billetter, enn et månedskort i løpet av en måned, for dem som kun reiser inn til jobb et par-tre dager ukentlig.

Eksempel på hvordan Vy Smartpris fungerer:

Lik pris, men ...

Men en undersøkelse Dinside har gjort, viser at du fort kan gå på en smell, hvis du ikke kjøper riktig billett.

Pendler du for eksempel Drammen–Oslo S eller Moss–Oslo S kan du dra nytte av Smartpris-rabatten, men ikke om du pendler Drammen–Nationaltheatret eller Moss–Nationaltheatret.

Og det selv om både enkelt- og periodebillett på strekningene er den samme. Drammen–Oslo S/Nationaltheatret har samme pris – slik er det også med fra Moss til Oslo S og Nationaltheatret, men du får kun Smartpris om du kjøper billett til eller fra Oslo S.

Gull fra arkivet: Se hvordan det er å kjøre Norges raskeste tog, Flytoget! Video: Per Ervland Vis mer

Det betyr at pendlere, som for eksempel går av på Nationaltheatret om morgenen og tar toget hjemover fra Oslo S etter jobb, kun får registrert Smartpris-reise på turen fra Oslo S, dersom de kjøper enkeltbillett til Nationaltheatret om morgenen.

Det er for øvrig verdt å merke seg at Smarpris kun gjelder for de ti gitte strekningene og ikke stasjoner på veien – se oversikt nederst i saken. Reiser du for eksempel fra Brakerøya, holdeplassen mellom Drammen og Lier, til Oslo S, sparer du ikke opp Smartpris. Det samme også for fra Rygge, som er en holdeplass mellom Fredrikstad og Oslo S.

Testes fortsatt

Overfor Dinside forteller Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vy, at Smartpris fortsatt er i en testperiode. Smartpris ble først tilgjengelig for testing i tre områder, og deretter utvidet til ti i august.

– Når vi tester løsningen, både den tekniske og hva kundene ønsker, har vi satt den opp til å gjelde mellom to konkrete stasjoner, forklarer hun.

Det er årsaken til reisende kun kan bygge opp Smartpris-rabatt når de kjøper billett mellom Drammen og Oslo S, men ikke Drammen og Nationaltheatret.

Når det gjelder flere muligheter knyttet til stasjoner, forteller Scholz at det er noe de har med seg i arbeidet fremover.

– Vi ser frem til at flere både får prøve Smartpris og gir oss tilbakemeldinger, som denne. Disse er viktige for hvordan den endelige løsningen blir.

Må kjøpe riktig billett

Bor du i Moss og pendler til Nationaltheatret vil du kanskje tenke at det kan være lurt å kjøpe billett til Oslo S for å dra nytte av Smartpris-tilbudet, siden billettprisen tross alt er den samme, men det fraråder Vy.

– I dag er det Moss–Oslo S som er valgt strekning. En reisende til National må derfor ha en gyldig Vy-billett på strekningen og kan ikke reise med Smartpris, skriver hun i en e-post og viser til eksempelet over.

Men, selv om du ikke kan gå av på Nationaltheatret når du kjøper billett til Oslo S fra Moss, kan du gå av på Nationaltheatret dersom du reiser fra Drammen.

Scholz understreker at Smartpris fortsatt er på teststadiet og at de blant annet må sette opp konkrete strekninger og stasjoner dette gjelder for.

– Vi forstår spørsmålet og setter pris på denne tilbakemeldingen. Vi noterer også dette som et ønske når vi jobber videre med løsningen. Målet vårt er å utvide tilbudet til flere strekninger og mellom flere stasjoner, avslutter Scholz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer