Velge reiseforsikring

Slik finner du reiseforsikringen som passer best for deg

Du kan blant annet velge mellom helårsforsikring, enkeltreiseforsikring eller forsikring gjennom kredittkortselskapet ditt.

SKADET I SYDEN: Med reiseforsikring blir utgifter til legehjelp i syden dekket av dem du er forsikret hos, men skal du velge helårsforsikring, enkeltreiseforsikring eller kredittkortforsikring? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKADET I SYDEN: Med reiseforsikring blir utgifter til legehjelp i syden dekket av dem du er forsikret hos, men skal du velge helårsforsikring, enkeltreiseforsikring eller kredittkortforsikring? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste vet at de bør ha forsikring hvis de skal ut på reise. Det finnes imidlertid flere forskjellige forsikringstyper, som helårsforsikring, enkeltreiseforsikring og forsikring gjennom kredittkortselskap.

I 2015 gjorde Finansportalen en kartlegging av reiseforsikringene knyttet til kredittkort. Resultatet viste at helårsforsikringene gjennomgående hadde bedre dekning enn korttidsforsikringene.

Norsk Familieøkonomi kårer hvert år den beste reiseforsikringen, og i fjor ble DNBs helårsforsikring Best vinneren for femte år på rad. Bankens Best-forsikringer har dekningsgaranti, som betyr at de dekker alt annet andre forsikringsselskap dekker.

Europeiskes helårsforsikring fikk også toppscore av forbrukermagasinet, mye på grunn av uhellsdekningen som gir deg erstatning dersom du faller i bassenger med mobilen i lommen, eller snubler og knuser nettbrettet.

Helårsforsikringen dekker deg ikke hele året

– I utgangspunktet er det beste alternativet for de fleste å ha en helårsforsikring, slik at dere også er dekket i hverdagen når dere reiser til og fra jobb og på helgeturer, for eksempel, sier forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Men, selv om det heter «helårsforsikring», er det faktisk ikke slik at den dekker deg 365 dager i året. Stort sett dekker reiseforsikringen deg mellom 45 og 65 dager etter hverandre, men det finnes også alternativer som forsikrer deg 90 dager sammenhengende.

Skal du være på reise over en lengre periode enn helårsforsikringen dekker, må du ofte kjøpe utvidelser, og dette kan være dyrt, ifølge Sørmo. En helårsforsikring uten utvidelse koster som regel opptil to tusen kroner i året.

– Selv om prisen er høy, gir helårsforsikringer deg med få unntak den beste dekningen, sier forbrukerøkonomen.

Finansportalen er enig i at det lønner seg med helårsforsikringer. Noen selskaper stiller riktignok krav til at det er minst én overnatting for at forsikringen skal gjelde, men du får også reiseforsikring som gjelder uten overnatting, skriver de.

Enkeltreiseforsikring er rimelig når du reiser sjelden

Når du bestiller en pakkereise fra et reisebyrå, får du ofte tilbud om å kjøpe forsikring også fra dem, altså en enkeltreiseforsikring. Her er ikke navnet misvisende, for du betaler kun reiseforsikring for de dagene du er på reise.

– Dette kan bli et rimeligere alternativ dersom du kun reiser én gang i året, men du må likevel huske å bestille forsikringen før reisen og sjekke at den gjelder alle dagene du er på reise, sier Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Siden forsikringen kun dekker én reise, må du tegne ny forsikring dersom du plutselig skal på en helgetur. I tillegg må du ofte kjøpe avbestillingsforsikring ved siden av, siden enkeltreiseforsikringer ikke alltid dekker dette.

Sørmo ber deg også være bevisst på vilkårene til enkeltreiseforsikring via reisebyrået. Her opplever de nemlig at det kan være begrensninger eller reservasjoner sammenlignet med en helårsforsikring.

- Enkeltreiseforsikring kan i noen tilfeller ikke være gjeldende dersom du kombinerer privat ferie med jobbreise blant annet. Utfører du arbeid i løpet av turen, defineres hele turen som jobbreise, og du oppfyller derfor ikke vilkårene for å få erstatning ved eventuell forsinkelse eller lignende, sier Sørmo.

Dette dekker vanligvis reiseforsikringer

  • Reisegods: Dekker skade på og tap av personlig reisegods ved for eksempel tyveri, ran eller skadeverk. Omfatter også tap av billetter, pass og penger.
  • Reisesyke: Dekker nødvendige utgifter som skyldes akutt sykdom eller ulykke. Omfatter utgifter til lege, medisiner og sykehusopphold.
  • Reiseulykke: Dekker ulykkesskade som inntreffer. Etter fylte 70 år er det begrensninger i summene ved død og invaliditet.
  • Hjemreise ved sykdom: Dekker nødvendig hjemtransport hvis du eller noen i din nærmeste familie rammes av plutselig og alvorlig sykdom, ulykke eller død.
  • Reiseansvar: Dekker erstatningsansvar du som privatperson måtte pådra deg for fysisk skade voldt på annen person eller en annens ting mens du er på reise.
  • Du må sjekke vilkårene i din reiseforsikring for å finne ut hva den dekker av ovennevnte deler av reisen og annet.

Kilde: Finansportalen

Forsikret deg for 30 kroner dagen

I fjor lanserte DNB en dagsforsikring hvor du betalte 30 kroner per person daglig, 80 kroner for én familie, hvorpå du er forsikret fra du går ut døra hjemme, enten om du kun skal en tur på butikken eller på en lengre reise. Forsikringen kunne gjelde inntil 15 dager sammenhengende.

Siden den gang har DNB og Sparebank 1 slått sammen forsikringsselskapene sine til ett selskap som heter Fremtind, og flere andre har også slått sammen forsikringsvirksomhetene sine.

Fremtind er, imidlertid, usikre på om de kommer til å tilby dagsforsikringen i år. De jobber med produkttilbudet sittnå, og det er litt tidlig for dem å si noe om hvordan de endelige forsikringsproduktene- og tjenestene blir. Uten å gå inn i konkrete salgstall, kan de si at fjorårets dagsforsikringen var ganske populær, spesielt i «den yngre garde».

Dagsforsikringer blir fort dyre

Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener at DNBs dagsforsikring ikke var noe helt nytt i markedet. Fra før finnes det reiseforsikringer som er inkludert i kredittkortet og utløses når du betaler minst 50 prosent av transportkostnadene på reisen med kredittkortet.

HVERDAGSULYKKER: Flere reiseforsikringer dekker deg ikke bare på ferie i utlandet, men også når du er på tur i Norge, eller bare skal gå den korte veien til matbutikken i nabolaget ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HVERDAGSULYKKER: Flere reiseforsikringer dekker deg ikke bare på ferie i utlandet, men også når du er på tur i Norge, eller bare skal gå den korte veien til matbutikken i nabolaget ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

– I begge tilfeller er du da forsikret for en bestemt reise i en avgrenset tidsperiode, sier Realfsen.

Forbrukerøkonom Sørmo understreker at dagsforsikringer, som den DNB tilbød, er et dyrt alternativ. For 15 dager vil det koste 1.200 kroner for en familie, og til sammenligning kan de få en helårsforsikring for et par hundrelapper ekstra.

Kredittkortforsikring kan bli komplisert

Når det gjelder reiseforsikring på kredittkort, har disse blitt mye bedre de siste åra, ifølge Norsk Familieøkonomi. Samtidig er det viktig at du sjekker vilkårene for reiseforsikringen som er inkludert på kredittkortet, for her kan det være store variasjoner.

– En av fordelene med kredittkort som har reiseforsikring inkludert, er at du ikke trenger å betale ekstra, men ofte kreves det at halvparten av reisen betales med kredittkortet for at reiseforsikringen skal være gyldig, og dette kan i enkelte tilfeller være komplisert, sier Sørmo.

Skal du på bilferie, for eksempel, må du sørge for at minst halvparten av drivstoffutgiftene betales med kredittkortet. I tillegg gjelder ikke forsikringen til og fra jobb, som de fleste helårsforsikringene gjør.

På den positive siden har kredittkortforsikringene som regel lang varighet, gjerne opp til 90 dager, legger forbrukerøkonomen til.

Vær oppmerksom i valg av forsikring

For å oppsummere: Dersom du vil finne den reiseforsikringen som passer best for deg, er det viktig at du sjekker hvor ofte og lenge du er på tur, samt om vilkårene dekker alt som kan henge mens du er ute.

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.
Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi. Vis mer

Det er, for eksempel, viktig å huske at noen reiseforsikringer ikke dekker «ekstreme aktiviteter», som fallskjermhopping.

– Alder har også noe å si. Stadig flere eldre ferierer i utlandet over lengre tid, og enkelte forsikringer har øvre alder for bestilling og tilbyr ikke utvidelse av varighet til personer over 75 år, sier Sørmo.

Det finnes også forsikringer som ikke gir erstatning dersom en person over en viss alder blir invalid eller dør på reise. Derfor er det veldig viktig at eldre personer sjekker vilkårene nøye.

Og, før dere reiser, er det viktig å forberede seg på hva dere bør gjøre dersom uhellet er ute.

- Blir du syk stiller kanskje forsikringsselskapet krav om at du må oppsøke et av deres forhåndsgodkjente sykehus eller legekontor. Kontakt derfor forsikringsselskapets alarmsentral først. Noen selskap har egne apper med oversikt over godkjente sykehus og legekontor, sier Sørmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer