Reseptfrie legemidler i utlandet

Slik finner du riktig medisin på utenlandske apotek

Det kan være lurt å lete etter virkestoffene framfor medisinnavnene du trenger.

SYK I SPANIA: Du kan finne medisinene du trenger på apotek i utlandet hvis du er uheldig og blir syk på ferie. Det kan, imidlertid, være greit å vite hvordan du skal finne de rette medikamentene, for eksempel hvis du er i Barcelona i Spania. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SYK I SPANIA: Du kan finne medisinene du trenger på apotek i utlandet hvis du er uheldig og blir syk på ferie. Det kan, imidlertid, være greit å vite hvordan du skal finne de rette medikamentene, for eksempel hvis du er i Barcelona i Spania. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Skal du på ferie i utlandet denne sommeren, kan det fort skje at du blir syk.

Er det vanlige helseplager, som vondt i hodet og rygg, forkjølelse eller magetrøbbel, kan reseptfrie legemidler hjelpe deg godt på vei.

Men, hva om du ikke har pakket med deg Paracet, Ibux eller nesespray hjemmefra? Frykt ikke, du kan fint finne lignende legemidler på utenlandske apotek. Det er, derimot, ikke sikkert de heter det samme som i Norge.

- Lær deg navnet på virkestoffene, så får du tilsvarende medisin over hele verden, sier Sigurd Hortemo, overlege og medisinsk rådgiver i Statens Legemiddelverk.

Han lister opp flere grunner til at virkestoffene er greit å kunne:

 • Den viktigste er at virkestoffnavnene er de samme i hele verden.
 • Kjenner du navnet på virkestoffet, styrken og formen (om det er tablett, depottablett eller mikstur), kan legen gi deg riktig medisin uavhengig av om du er på Grünerløkka eller i Baku.
 • Dersom du forholder deg til virkestoffnavnet vil det bli mindre forvirring ved bytte i apotek. Når det finnes flere likeverdige legemidler, skal apoteket tilby deg det billigste uavhengig av hva legen har skrevet på resepten.
 • Kontakten med apotek og helsepersonell i utlandet blir enklere og tryggere dersom du lærer deg virkestoff navnet på medisinen din.

Lenger ned i saken finner du oversikt over virkestoffene i flere vanlige, reseptfrie medisiner.

Lurt å ha med medisinliste

Overlege Hortemo anbefaler deg å ta med faste medisiner du bruker på reise, samt en oppdatert liste over medisinene du bruker.

- Ved reiser innenfor EØS-området kan du ta med deg nødvendige medisiner for inntil ett års bruk, mens ved reiser utenfor EØS kan du ta med medisiner for høyst tre måneders bruk, sier han.

Det er egne regler for narkotiske legemidler og legemidler på dopinglisten. På Helse Norges nettside står det mer om medisiner på utenlandsreise, blant annet at du alltid må kunne dokumentere at du eier reseptbelagte medisiner som du har med til eget bruk.

En resept fra norsk lege skal i prinsippet være gyldig på apotek i EØS-området, men praktiseringen av dette kan variere, ifølge Hortemo i Legemiddelverket. Du kan, imidlertid, oppsøke lege i landet der du er på ferie og få resept.

- En lege som ikke kjenner deg, vil ha stor nytte av en liste over faste medisiner fra fastlegen din, påpeker overlegen.

- Ikke kjøp antibiotika reseptfritt

Fortsatt er det sånn at apotek i enkelte land leverer ut legemidler som bare skal brukes etter resept fra lege. Dette kan for eksempel gjelde antibiotika.

Slik behandling kan ødelegge turen, og du bør unngå dette, ifølge Hortemo.

- Når det gjelder doseringen til legemidler du kjøper i utlandet, er denne lik som i Norge så lenge det inneholder samme virkestoff, samt har samme styrke og form, fortsetter overlegen i Legemiddelverket.

Dette bør du sjekke nøye når du kjøper medisiner hos utenlandske apotek.

Viktige virkestoff

Og, nå lurer du vel på hva virkestoffene i reseptfrie legemidler heter i Norge og andre land, slik at du kan finne dem igjen på ferie. Her er oversikten over noen av de vanligste:

 • Paracet = paracetamol (i USA kalles paracetamol acetaminophen, som er eneste unntak)
 • Ibux = ibuprofen
 • Voltarol = diklofenak
 • Otrivin nesespray = xylometazolin
 • Livostin øyedråper = levokabastin
 • Allergitabletter
  • Zyrtec = cetirizin
  • Clarityn= loratadin
  • Aerius= desloratadin

Legemiddelverkets søketjeneste kan du skrive inn navnet på medisinene du bruker, og få opp hvilke virkestoffer som gjelder i disse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer