Ferieøkonomi:

Slik gjør du leiebilkupp

Tipsene som redder sommerferien.

KLAR-FERDIG-KJØR: Er du på jakt etter leiebil i sommer? Da må du være forberedt på at du må bruke mer enn nettsidene til utleiefirmaene. Foto: Odd Roar Lange
KLAR-FERDIG-KJØR: Er du på jakt etter leiebil i sommer? Da må du være forberedt på at du må bruke mer enn nettsidene til utleiefirmaene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Det er kaos i leiebilmarkedet i Europa. Mangelen på biler og enorm etterspørsel gjør at prisene for leiebiler er rekordhøye.

Også i Norge er det stor mangel på utleiebiler. Mange utleieselskaper solgte unna eller leverte tilbake leasingbiler under pandemien. Og nå rammes de av bilprodusentenes produksjonstrøbbel og fraktselskapenes problemer med levering.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Sjekker du bare via utleiefirmaenes nettsider så er det lett å miste motet. For biler som tidligere kostet 5-6000 kroner for ei uke koster nå det tredobbelte.

- Prisene har gått opp fordi etterspørselen er større enn tilbudet, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Hallvard Nerbøvik i Hertz bilutleie til DinSide.

Men det finnes løsninger du kan benytte.

9) Bruk rabattordninger du har gjennom medlemskap i bilorganisasjoner, fagforeninger, boligbyggelag, lojalitetsprogram til flyselskap eller leiebilselskap og så videre. Les medlemsvilkårene nøye for å se hvilke rabatter som finnes.

8) Kontakt utleiefirmaet like før avreise, gjerne samme dag. Det kan være avbestillinger eller endringer som gjør at de likevel har ledige biler inne.

7) Utleiefirmaene trenger ofte «hjelp» til å kjøre biler tilbake til utleie-basen. Dette gjør at du kan få leien helt gratis mot at du gjør jobben for dem.

6) Spør etter biler som har mindre kollisjonsskader og liknende. Disse er ofte vanskelig å få leid ut, men du kan gjøre et kupp. Sørg for å registrere alle skader før dere kjører av gårde.

5) Sjekk nettsider som Getaround og tilsvarende bildelingssider. Her leier du bilen hos en privat utleier mot en liten avgift til formidlingsselskapet.

4) Sjekk bruktbilmarkedet lokalt. Kanskje lønner det seg å kjøpe en billig bruktbil for ei uke eller to, og heller selge den når ferien er over. Om du taper 5000 kroner så er det mye billigere enn å leie hos overprisede bilutleiefirma.

TA BILDER: Ta bilder og film av hele bilen før dere starter og etter innlevering. Sørg for at alle skader er dokumentert. Foto: Odd Roar Lange
TA BILDER: Ta bilder og film av hele bilen før dere starter og etter innlevering. Sørg for at alle skader er dokumentert. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

3) Unngå alle dyre ekstraforsikringer. Disse har du sannsynligvis allerede inkludert i reiseforsikringen din. Betalt alltid med kredittkort.

2) Vær varsom med å leie bil hos typiske «bakgårdsselskaper». Her er risikoen for svindel dessverre stor.

1) Bruk nettsider som «trustpilot» for å se hvilke referanser et utleiested har. Stol ikke alltid på at alt er på stell selv om de er med i en kjent kjede.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer