Restplasser

Slik gjør du restplass-kupp

Reiseekspert: - Du kan finne tilbud der reisen er 30 prosent billigere.

RESTPLASS-KUPP: Du må nødvendigvis ikke reise avgårde kort tid etter bestilling av restplass-billetter. Ofte kan du bestille en måned i forveien - og spare mye penger på det. Foto: Scanpix.
RESTPLASS-KUPP: Du må nødvendigvis ikke reise avgårde kort tid etter bestilling av restplass-billetter. Ofte kan du bestille en måned i forveien - og spare mye penger på det. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

På den kalde, mørke vinteren er det mange av oss som kjenner trangen til å dra avgårde mot varmere strøk. Kanskje har du allerede begynt å planlegge årets sommerferie? Eller kanskje du tenker på å reise så snart som mulig?

Enten man reiser før eller senere, er det en ting de fleste av oss har til felles; vi ønsker billetter til en billigst mulig pris. Derfor fortalte vi deg nylig hvordan du allerede nå kan gjøre røverkjøp på sommerferie.

Men har du is nok i magen til å vente helt til i sommer med å bestille sommerferien, eller er spontan nok til å hoppe på en tur på kort varsel i vinter, kan du spare mye penger på å kjøpe restplass-billetter.

Faktisk enormt mye, ifølge reiseekspertene.

30 prosent billigere

REISEVANT: Vibeke Montero, reisejournalist og eier av bloggen Bortebest.no. Foto: Privat.
REISEVANT: Vibeke Montero, reisejournalist og eier av bloggen Bortebest.no. Foto: Privat. Vis mer

Begrepet «restplass» baserer seg på at man kjøper rabatterte reiser som reiseselskapene ikke har fått solgt. Jo nærmere avreisedatoen man kjøper reisen, jo billigere kan man som regel få den.

- Det er ikke uvanlig å finne tilbud der reisen er tretti prosent billigere, forutsatt at man kan hive seg rundt, pakke kofferten og reise innen et par dager, sier Vibeke Montero, reisejournalisten bak reisebloggen Bortebest.no.

Beste tidspunkt for bestilling

Vi søker etter restplasser generelt gjennom året, men det er naturlig høysesong i fellesferiene – særlig på sommeren, ifølge Beatriz Rivera, leder for PR-og kommunikasjonsavdelingen hos Apollo.

Gode restplass-tips

Hvordan sikre deg de beste restplass-billettene?

Her er Vibeke Monteros beste tips:

 • Jo mer fleksibel du er, jo bedre sjanse har du for å gjøre et restplasskupp.
 • Må du til Tenerife, er det færre billetter å velge i. Er du derimot åpen for nye destinasjoner, kan det dukke opp spennende tilbud på radaren.
 • Er du forberedt på å fly på spesielle dager som nyttårsaften eller juleaften, er sjansene for at du finner restplasser også større.
 • Det er enklere å sikre seg gode restplassbilletter hvis dere reiser to sammen. Da passer dere inn i dobbeltrom-standarden, og det er større utvalg.
 • Ha passet i orden, feriegarderoben nyvasket og å følge med flere ganger i løpet av dagen for å slå kloa i de aller beste kuppene.
 • Hvis du vil reise til et land der du trenger visum, så er restplassbillett ikke en god ide.
 • På noen flyplasser kan du kjøpe visum ved ankomst (f.eks Tyrkia), men hvis denne muligheten ikke finnes, tar visumsøknader gjerne tid å behandle.

- Det handler om nordmenns reisemønster – og ikke minst skolens ferieuker. Med fem ukers ferie i året må disse spres ut og tilpasses fellesferiene, dermed er det naturlig at salget av restplasser når nye høyder i forkant av de mest populære ukene å ta ut ferie i, sier Rivera.

Dette er også noe Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig hos TUI, erfarer.

- Men nordmenn er mer spontane enn noen gang, og tilbudet av restplasser er bredere enn noen gang hvilket gjør at restplasser og interessen for det er der stort sett hele året, sier Aspengren.

Men når på året kan du gjøre de beste reisekuppene?

- Reisekuppene, både vanlige reiser og restplasser, vil du alltid gjøre utenom fellesferien. Har du mulighet til å hoppe på en restplass i slutten av august, for eksempel, vil du spare enormt mye penger på dette, fremfor å reise i juli, tipser Rivera.

Samtidig er tilbudet bredere utenom fellesferien:

- I høysesongene er antall restplasser betraktelig mindre enn utenom. Da er det som oftest bare strøplasser igjen. Kan du derimot være litt fleksibel på dato, vil du se at du kan gjøre noen skikkelige priskupp på flotte og populære hoteller, understreker Rivera.

MYE Å SPARE: - Har du mulighet til å hoppe på en restplass i slutten av august, for eksempel, vil du spare enormt mye penger på dette, fremfor å reise i juli, sier Beatriz Rivera, leder for PR-og kommunikasjonsavdelingen hos Apollo. Foto: Apollo.
MYE Å SPARE: - Har du mulighet til å hoppe på en restplass i slutten av august, for eksempel, vil du spare enormt mye penger på dette, fremfor å reise i juli, sier Beatriz Rivera, leder for PR-og kommunikasjonsavdelingen hos Apollo. Foto: Apollo. Vis mer

Montero tror at mange sitter på gjerdet og avventer det norske sommerværet før de bestiller sydentur.

- Ingen vil gå glipp av norsk sommer på sitt beste, men samtidig vil ingen kaste bort ferien sin på en regntung juli på hjemmebane. Blir det mye regn, vil alle plutselig reise, og da er det allerede få restplasser å ta av, mener Montero.

Når det oppstår voldsom rift etter de usolgte billettene, risikerer man at prisene går opp i stedet for ned.

- Den beste tiden på året å satse på restplasstilbud er utenfor høysesong. Da er gjerne utvalget bedre, legger reisejournalisten til.

Du har litt tid på deg

SEKS UKER FØR AVREISE: Hos TUI legges restplassene ut seks uker før avreise, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig hos TUI. Foto: TUI.
SEKS UKER FØR AVREISE: Hos TUI legges restplassene ut seks uker før avreise, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig hos TUI. Foto: TUI. Vis mer

Når det gjelder restplasser er det raske beslutninger og ekspresspakking som gjelder, ifølge Montero.

- De beste kuppene gjør du et par dager før avreise, mener hun.

Men det er ikke alltid du må belage deg på å reise kort tid etter bestilling av restplass-billetter, noen ganger har du litt mer tid i forveien før du må reise.

- Men dette kommer veldig an på og er litt ulikt fra aktør til aktør. Apollo legger ut sine restplasser tre-fire uker før avreise – dermed kan du sikre deg en tur nesten en måned før avreise, sier Rivera.

- Hos TUI er restplasser definert som de med seks uker til avreise, opplyser Aspengren.

Hold deg oppdatert

Er du på jakt etter restplass-billetter, er det lurt å holde deg oppdatert. Det enkleste er da å melde seg på nyhetsbrev fra ulike reiseaktører som du er interessert i å bestille via, mener Rivera.

Reis utenom fellesferien

Tips fra Nora Aspengren:

 • Jo mer fleksibel du kan være, jo bedre er utvalget av restplasser.
 • Særlig barnefamilier og de med spesielle behov bør bestille ferien i god tid.
 • For å få absolutt mest for pengene anbefaler jeg å reise utenom fellesferiene.
 • Reis heller i april, mai og i slutten av august og september hvis du har mulighet til det. Da er prisene gode og utvalget størst.

- Så kan man også følge med på restplass-sidene til aktørene. Én ting er jo tradisjonelle restplasser, som stadig informeres om i nyhetsbrev når man virkelig kan gjøre noen kupp. En annen ting er kampanjer og salg som dukker opp gjennom året, som man først får vite gjennom nyhetsbrev. Det lønner seg derfor å abonnere, for de beste tilbudene rives raskt vekk, hevder Rivera.

Reisejournalist Montero råder også å bruke søkemotorer som Restplass.no.

- Det krever litt innsats å følge med på ferske restplassreiser, men hvis du sparer tre tusenlapper per person, så er det likevel verdt det. Du kan ha veldig mye gøy i Syden for tretusen kroner, sier hun.

Oversikten over restplasser oppdateres kontinuerlig etter hvert som reisene selges, så ser du en reise du vil ha, så må du slå til med en gang, anbefaler Montero.

- Hvis du nøler, risikerer du at noen andre slår til før deg. Ha gjerne bankkort og pass liggende klart sånn at du kan legge inn nødvendige detaljer så fort som mulig, tipser hun.

Aspengren anbefaler deg å ha en idé om hva du vil betale, hva du eventuelt vil ha hvis du har ekstra behov eller hvis du reiser med barn.

- Vær fleksibel på avreisedato og tid, da er utvalget størst. Og ikke minst; ikke lås deg til ett sted, jo mer fleksibel du er, jo mer kan du potensielt få ut av restplassbookingen din, avslutter Aspengren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer