Slik hilser du verden rundt

Unngå kulturtabbene.

Publisert
Sist oppdatert
HILSE-ETIKETTE: Kysser du kvinner på begge kinn i Egypt? Og hvem rekker ut hånden først?
HILSE-ETIKETTE: Kysser du kvinner på begge kinn i Egypt? Og hvem rekker ut hånden først? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Et eller to kyss? Eller ingen i det hele tatt? Og hva sier du egentlig når du hilser på fremmede i utlandet? Hvem har vel ikke fundert på hva som er kutyme, og ikke minst fryktet å få en grusom språktabbe på sin internasjonale CV?

Sabah el kheir

- Sabah el kheir.

Slik sier du god morgen i Egypt, og er du mann kysser du også - menn. Noe som er aldeles utenkelig å gjøre med en macho fra Latin-Amerika. For ikke snakke om hvilken risiko du løper om du kysser kontinentalt i øst og vest i Thailand. Men hvordan i all verden skal du som turist skille mellom riktig og galt på ferieturen?

- Ta deg tid til å studere forretningskikk, kultur og væremåte. Les om landet i bøker, på Internett og i aviser. Vi kan ikke forvente at ting er som hjemme. Det er typisk norsk å tro at vi på en måte forvalter sannheten, at vår væremåte er akseptabel og korrekt rundt om i verden. Dette stemmer dessverre sjelden med virkeligheten, sa Henrik Ulven til DinSide Reise i fjor.

Han har skrevet boken Skikk og bruk. Møte med andre land og kulturer.

Etikette i kofferten

Det ikke alltid like lett å skulle sette seg inn i all verdens lokal kultur. Da er kanskje greit å ha med rådet til reisemagasinet Vagabonds redaktør, Helge Baardseths, i sekken:

- Vær oppmerksom, vær ydmyk og vær åpen. Ser du at andre tar av seg skoene før de går inn i et hus, et tempel eller en synagoge – så gjør du selvfølgelig det samme. Det er ikke verre enn det, sa han til DinSide Reise i fjor.

 • Slik hilses det i Europa, Asia og USA
 • Mer om skikk og bruk

 • Ekstaservice? Det koster...
  - se våre geografiske driksråd.

 • Språkblemmer verden rundt
  - bli med på en språklig rundreise av det humoristiske slaget.

 • Er du en globetrotter?
  - ta testen og se om du vet hvordan du skal oppføre deg.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer