Slik hilser du verden rundt

Unngå kulturtabbene.

Publisert
Sist oppdatert

Et eller to kyss? Eller ingen i det hele tatt? Og hva sier du egentlig når du hilser på fremmede i utlandet? Hvem har vel ikke fundert på hva som er kutyme, og ikke minst fryktet å få en grusom språktabbe på sin internasjonale CV?

Sabah el kheir

- Sabah el kheir.

Slik sier du god morgen i Egypt, og er du mann kysser du også - menn. Noe som er aldeles utenkelig å gjøre med en macho fra Latin-Amerika. For ikke snakke om hvilken risiko du løper om du kysser kontinentalt i øst og vest i Thailand. Men hvordan i all verden skal du som turist skille mellom riktig og galt på ferieturen?

- Ta deg tid til å studere forretningskikk, kultur og væremåte. Les om landet i bøker, på Internett og i aviser. Vi kan ikke forvente at ting er som hjemme. Det er typisk norsk å tro at vi på en måte forvalter sannheten, at vår væremåte er akseptabel og korrekt rundt om i verden. Dette stemmer dessverre sjelden med virkeligheten, sa Henrik Ulven til DinSide Reise i fjor.

Han har skrevet boken Skikk og bruk. Møte med andre land og kulturer.

Etikette i kofferten

Det ikke alltid like lett å skulle sette seg inn i all verdens lokal kultur. Da er kanskje greit å ha med rådet til reisemagasinet Vagabonds redaktør, Helge Baardseths, i sekken:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer