Passkrisa 2022:

Slik kan du redde ferien

Aldri har det vært vanskeligere å få pass enn nå. Dette er rådene for å få pass raskest mulig.

SATSER PÅ KORT: For noen kan det lønne seg å satse på ID-kort framfor pass. Men husk at det kun er gyldig for reiser i EU/EØS. Foto: Odd Roar Lange
SATSER PÅ KORT: For noen kan det lønne seg å satse på ID-kort framfor pass. Men husk at det kun er gyldig for reiser i EU/EØS. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat da myndighetene trodde de skulle få bukt med de lange passkøene dukker et nytt problem opp for reiseklare nordmenn. For nå er det en rekke steder i landet flere måneders ventetid hos politiet, for å få bestilt pass.

I tillegg har produsenten av norske pass og ID-kort, det franskeide selskapet Thales, fått fått store problemer med produksjonskapasitet. De klarer rett og slett ikke å levere tilstrekkelig med pass til nordmenn og borgere av flere europeiske land.

Krever løsning på passkrisa

– Regjeringen ser alvorlig på situasjonen, og jeg har innkalt Thales til et hastemøte for å få klarhet i hvordan de har tenkt å håndtere dette, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

– Regjeringen mener det er uakseptabelt om mange nordmenn blir stående uten mulighet til å legitimere seg med pass eller ID-kort over lang tid, og forventer at Thales iverksetter tiltak så raskt som overhodet mulig, sier justis- og beredskapsministeren.

Det er allerede et stort etterslep av søknader om pass, etter to år med pandemi.

Slik får du raskest mulig pass

Dersom passkrisa gjør at du ikke kan bestille pass, så bør du vurdere om du kan klare deg med et nasjonalt ID-kort i stedet, selv om det er kapasitetsproblemer også for ID-kortbestillinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer