Passkrisa 2022:

Slik kan du redde ferien

Aldri har det vært vanskeligere å få pass enn nå. Dette er rådene for å få pass raskest mulig.

SATSER PÅ KORT: For noen kan det lønne seg å satse på ID-kort framfor pass. Men husk at det kun er gyldig for reiser i EU/EØS. Foto: Odd Roar Lange
SATSER PÅ KORT: For noen kan det lønne seg å satse på ID-kort framfor pass. Men husk at det kun er gyldig for reiser i EU/EØS. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat da myndighetene trodde de skulle få bukt med de lange passkøene dukker et nytt problem opp for reiseklare nordmenn. For nå er det en rekke steder i landet flere måneders ventetid hos politiet, for å få bestilt pass.

I tillegg har produsenten av norske pass og ID-kort, det franskeide selskapet Thales, fått fått store problemer med produksjonskapasitet. De klarer rett og slett ikke å levere tilstrekkelig med pass til nordmenn og borgere av flere europeiske land.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Krever løsning på passkrisa

– Regjeringen ser alvorlig på situasjonen, og jeg har innkalt Thales til et hastemøte for å få klarhet i hvordan de har tenkt å håndtere dette, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

– Regjeringen mener det er uakseptabelt om mange nordmenn blir stående uten mulighet til å legitimere seg med pass eller ID-kort over lang tid, og forventer at Thales iverksetter tiltak så raskt som overhodet mulig, sier justis- og beredskapsministeren.

Det er allerede et stort etterslep av søknader om pass, etter to år med pandemi.

Slik får du raskest mulig pass

Dersom passkrisa gjør at du ikke kan bestille pass, så bør du vurdere om du kan klare deg med et nasjonalt ID-kort i stedet, selv om det er kapasitetsproblemer også for ID-kortbestillinger.

ID-kortet kan du bruke i stedet for pass i alle EU/EØS-land. Men skal du utenfor EU (så som til Storbritannia) må du ha «ordentlig» pass.

Produsenten av pass er fortsatt ikke helt tom for råvarer til å produsere pass.

Derfor er det kritisk viktig at du bestiller time så fort som mulig for å få bestilt nytt pass, dersom du trenger det i sommer. Let gjerne etter ledige timer på andre steder i landet enn der du bor. Og husk at det legges ut nye timer hver fredag morgen.

Mange må skrote ferien

Justisministeren har bedt Politidirektoratet om å vurdere gjenåpning av flere av de i alt 60 passkontorene, rundt om i landet, som ble lagt ned under forrige regjering. Dette skal gjøres for å sikre kortere reisevei og bedre tilgjengelighet for folk i hele landet.

– Situasjonen er alvorlig og vi har jobbet med å øke kapasiteten på passkontorene i politidistriktene for å møte bølgen av søkere. Men nå må vi se hvilket handlingsrom vi har og hvilke tiltak som er mulig å iverksette, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Passkrisa kan føre til at hundrevis av nordmenn må skrote ferieplanene sine.

– Jeg har full sympati med de som nå kanskje må vente lenger på å få passet eller id-kortet sitt, sier Vandvik.

Krigen skaper trøbbel for passøkere

Produsenten rapporterer om dårligere tilgang på råvarer for å få produsert passbøker, samt en stor global etterspørsel etter pandemien. Særlig etter 24. februar har det også blitt en ekstra etterspørsel av pass i mange land som følge av krigen i Ukraina.

Mangel på råvarer og påfølgende produksjonsproblemer er ikke et problem som kun rammer Norge, men hele verden.

I tillegg har produsenten kapasitetsproblemer når det gjelder produksjon av de nasjonale ID-kortene. I følge Politidirektoratet er dette ny informasjon for politiet, og per nå er det ikke mulig å si noe konkret om når situasjonen vil bedre seg.

Politiet jobber for fullt i dialog med leverandøren og Justis- og beredskapsdepartementet for å prøve å finne løsninger som vil kunne bedre situasjonen.

Det er foreløpig uklart hvilke løsninger som kan bli iverksatt - og når det kan skje.

Hva skal du gjøre med det gamle passet?

Alle som søker om nytt pass eller nasjonalt ID-kort må ha med det gamle passet, selv om det er utløpt. Du får ikke søkt om nytt pass eller ID-kort hvis du ikke har det med. Når du søker om nytt pass, skal det gamle makuleres. Dette gjøres av politiet.

Du kan få med deg det makulerte passet hjem dersom du ønsker det som en suvenir.

Når du søker om nasjonalt ID-kort, beholder du passet ditt så lenge det fortsatt er gyldig.

Hvis du ikke har hatt pass før, eller det gamle passet ditt er meldt tapt, må du ha med annen gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer