Reisetips:

Slik kan du unngå flyforsinkelser

Spar tusenvis av kroner når flyreisen ikke går som planlagt.

DÅRLIG VÆR I VENTE: Vintervær betyr uregelmessigheter i flytrafikken. Vær godt forberedt. Foto: Odd Roar Lange
DÅRLIG VÆR I VENTE: Vintervær betyr uregelmessigheter i flytrafikken. Vær godt forberedt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyreiser som er forsinket eller kansellert, er både frustrerende og irriterende. Og mange slår seg til ro med at «dette får jeg ikke gjort noe med».

De tar feil.

For det er mye du kan gjøre for å unngå å havne i trøbbel grunnet forsinkede fly. Og, dersom problemene først oppstår, så er det mye du kan gjøre for å redusere skaden. Det skal spare deg for tusenvis av kroner enten forsinkelsen skyldes dårlig vær, teknisk trøbbel eller andre årsaker.

Her er tipsene jeg alltid bruker ved alle flyreiser vinterstid:

RENGJØRING: Se hvordan du kan rengjøre Airpodsene dine på en enkel og god måte! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Den smarte flyavgangen

Via nettsider som Flightstats og Flightaware kan du følge med på nasjonal og internasjonal flytrafikk og legge inn varsel dersom flyet du skal reise med blir forsinket.

Her finner du også oversikt over statistikk og værsituasjonen ved reisemålet (flyplassen), slik at reisen kan planlegges best mulig.

- Å fly om vinteren er noe helt annet enn om sommeren. Om vinteren må vi alltid legge inn ekstra tid for avising og andre forsinkelser, sier en erfaren SAS-pilot til DinSide.

I tillegg til dette bør du sikte deg inn på en så tidlig flyavgang som mulig. Dette er de de flyavgangene som sjelden er utsatt for forsinkelser (som gjerne forplanter seg og forsterkes utover dagen). De aller tidligste flyavgangene er ofte «upopulære» blant mange reisende, og det er dermed god plass i flyet – og billettene er billigere enn på andre avganger. Her er det tusenlapper å spare.

Unngå mellomlandinger

Dersom det er mulig, styr unna mellomlandinger. Jo flere stopp på reisen, jo større risiko for forsinkelser og for at bagasje kan forsvinne eller komme forsinket frem til ankomststedet. Mellomlandinger betyr ofte at du må kjøpe et måltid på flyplassen, og dette drar opp reisekostnadene kraftig.

Dersom mellomlanding er uunngåelig: Velg hele reisen med samme selskap (hvis mulig), og legg inn god tidsmargin mellom innkommende fly og det du skal reise videre med.

Rettigheter

Dersom flyet blir forsinket, kan du ha flere rettigheter.

Dersom flyet blir forsinket i forhold til planlagt avgangstid, skal flyselskapet tilby måltider og forfriskninger som står i rimelig forhold til ventetiden. For at du skal ha krav på forpleining, må forsinkelsen være:

  • 2 timer ved flyging opptil 1500 km.
  • 3 timer ved flyginger innenfor EØS på mer enn 1500 km og for alle øvrige flyginger på mellom 1500 og 3500 km.
  • 4 timer ved alle andre flyginger.

Dersom forsinkelsen medfører behov for overnatting, skal flyselskapet tilby hotellinnkvartering og dekke eventuelle transportkostnader mellom flyplassen og hotellet.

Dette er forpleining som flyselskapet skal sørge for uansett årsak til forsinkelse. Såkalt EU-kompensasjon får du ikke hvis forsinkelse skyldes dårlig vær.

FORVENTET FORSINKELSE: Snøvær fører ofte til forsinkelse. Foto: Odd Roar Lange
FORVENTET FORSINKELSE: Snøvær fører ofte til forsinkelse. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Velg selv

Dersom forsinkelsen innebærer overnatting, er det greit å vite at du ikke trenger å stille deg i kø for å få hotellrom ved et hotell som flyselskapet ordner for deg. Det er ofte mye smartere å ordne hotellrom selv, og legge ut for denne, og deretter få beløpet refundert fra flyselskapet i ettertid.

Så slipper du et billighotell langt unna flyplassen.

Dersom det er stor risiko for å måtte overnatte på hotell grunnet forsinkelse så kan du bestille rom med full refusjonsrett før flyturen starter. Så er du sikret rom ved det hotellet du ønsker (nærmest flyplassen) dersom flyturen er så forsinket at du må overnatte.

Ikke ta imot en voucher for matservering. Legg heller ut selv. Dette kan du lese mer om her.

HOLD DEG OPPDATERT: Vær godt forberedt, så blir forsinkelse og kansellering mindre trøblete for deg. Foto: Odd Roar Lange
HOLD DEG OPPDATERT: Vær godt forberedt, så blir forsinkelse og kansellering mindre trøblete for deg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Vær aktiv ved gaten

Dersom personen som står ved gaten ikke har startet ombordstigningsprosedyren og det er 10 minutter igjen til avreise, er det grunn til å tro at flyet er forsinket. Ta kontakt med personalet for å høre hvor lang forsinkelsen er. Dersom det ikke står et fly ved gaten, kan du sjekke flightaware.com når det er forventet ankomst.

Sørg også for at du har appen til flyselskapet, og at du har lagt inn reisen din her, slik at du kan varsles så snart de vet noe.

Og glem aldri det viktigste: Det er ikke personen ved gaten sin skyld at flyet er forsinket. Oppfør deg alltid hyggelig, uansett.

Forventet forsinkelse

Flytrafikken har under coronapandemien endret seg radikalt. Færre flyavganger, stadige endringer og en rekke kanselleringer. Noen ganger kan disse forutsies. Sjekk nettsiden knowdelay.com for din reise.

Har du kjøpt flyreise via en ekstern søkemotor i stedet for direkte hos flyselskapet så må du huske å registrere reisen din hos flyselskapet/-ene slik at de får varslet deg ved eventuelle endringer.

Lagre viktige telefonnumre

Flyelskapene har ofte ett felles telefonnummer som alle passasjerers samtaler skal sluses gjennom. Lagre uansett disse på telefonen din, men legg gjerne inn telefonnummer til små flyplasser hvor det er mindre trafikk. Disse kan hjelpe deg mens andre passasjerer må vente lenge i telefonkø.

Skaff deg gjerne også telefonnummer til de hotellene du kan komme til å trenge overnatting hos, til taxisentraler og andre viktige lokale numre. Da slipper du stresset med å finne frem dette når kaoset oppstår når et fly er forsinket eller kansellert.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer