Buss, tog eller bil?

Slik kommer du deg fra Gatwick til London sentrum

Her er alternativene for deg som flyr til Gatwick på London-turen.

HVA ER BILLIGST OG BEST? Det billigste er bussen, men det raskeste er toget. Det beste er uansett å bestille billetter hjemmefra og i god tid i forveien: Det er billigst. Og du slipper å stå i kø på flyplassen for å kjøpe billett. Foto: Hanna Sikkeland
HVA ER BILLIGST OG BEST? Det billigste er bussen, men det raskeste er toget. Det beste er uansett å bestille billetter hjemmefra og i god tid i forveien: Det er billigst. Og du slipper å stå i kø på flyplassen for å kjøpe billett. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert

London kan nås via mange flyplasser, og både Gatwick, Heathrow og Stansted er innenfor rekkevidde på 30-50 minutter med skinnegående transport.

Reiser du til eller fra Gatwick, har du flere muligheter både i form av flere alternative togselskaper, og du kan velge buss eller taxi.

Kort om Gatwick

Gatwick er den av London-flyplassene som ligger lengst unna sentrum, om vi ser bort fra Stansted.

Den ligger 45 kilometer sør for London.

Tar du tog eller buss er det London Victoria som er endestasjonen i sentrum - som ligger i nærheten av Buckingham Palace og Westminster.

Nedenfor kan du se hva som er raskest og hva som er billigst, men kortversjonen er:

#1: Toget er raskest, med en reisetid på 30 minutter. Du slipper i tillegg å bekymre deg for trafikken, som kan være ille.

#2: Bussen er billigst, i alle fall dersom du reiser med easyBus og greier å få kloa i de billigste billettene: 2 pund én vei.

#3: Generelt lønner det seg å bestille billetter på nett, og i god tid før avreise. Hold øynene åpne for rabatter.

Her er alternativene for reisen Gatwick-London sentrum:

Tog

Du kan velge mellom tre togselskaper på strekningen Gatwick-London sentrum. Alle selskapene gir rabatter ved bestilling på nett før avreise, så vi anbefaler å bestille billett hjemmefra.

Du kan også betale reisen med reisekortet Oyster-card, men vær oppmerksom på at du da vil gå glipp av eventuelle rabatter du ellers får tilgang til, som tur-retur-rabatt, familiebillett eller gruppebillett. Det vil også være dyrere å betale tur-returreisen med Oyster-card, sammenliknet med å kjøpe en papirbillett i skranken.

Sjekk også eventuelle tilbud på togselskapenes nettsider: Du kan få rabatt på inngang til populære attraksjoner, dersom du har en togbillett fra for eksempel Southern.

RASKEST MED TOG: Toget er raskest mellom London og Gatwick - men du har tre selskaper å velge i, og Expressen er ikke veldig mye raskere enn Thameslink. Foto: Hanna Sikkeland
RASKEST MED TOG: Toget er raskest mellom London og Gatwick - men du har tre selskaper å velge i, og Expressen er ikke veldig mye raskere enn Thameslink. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Gatwick Express:

Dette er raskest, men det er også dyrere enn de andre togselskapene.

Med Gatwick Express er reisetiden 30 minutter fra flyplassen til London Victoria. Togene går hvert 15. minutt.

Pris: Voksne betaler 19,90 pund én vei eller 35,50 pund tur/retur.

Halv pris for barn 5-15 år. Barn under 5 år reiser gratis.

10 prosent rabatt ved bestilling på nett før avreise.

Thameslink

For Thameslink og Southern, pass på følgende rabatter:

Halv pris for barn 5-15 år, og gratis for barn under 5 år.

Du kan få billigere billetter på visse strekninger utenfor rushtiden, som er mellom klokka 10 og 16.30 - og etter klokka 19. Her bør du sjekke detaljene for din reisestrekning på nett.

Barn kan reise for 2 pund dersom du reiser med «off-peak»-billetter utenfor rushet.

Kjører direkte til flere stasjoner i London sentrum, blant annet St Pancras International og London Bridge. Togene går hvert 15. minutt og tar 30-45 minutter til sentrum.

Pris: 14,40 pund per voksen en vei, eller 19,90 pund tur-retur.

Southern

Tar deg samme strekning som ekspresstoget - men til en lavere pris. Reisen tar opptil en time, avhengig av hvor mange stopp det er underveis, og du kan gå av på flere steder i sentrum, blant annet London Bridge.

Pris: 9,50 pund én vei, eller 19 pund tur-retur.

DU KAN BETALE MED OYSTER-KORT: Oyster er et betalingskort du kan bruke til å betale reiser på T-bane, buss og tog i London med. Du fyller det med penger - så vil du automatisk bli trukket for korrekt billettpris. Du kan også bruke det til å betale togreisen fra Gatwick til London, men da kan du oppleve at det blir dyrere. Og du går glipp av eventuelle rabatter, som tur-retur-rabatt. Foto: Berit B. Njarga
DU KAN BETALE MED OYSTER-KORT: Oyster er et betalingskort du kan bruke til å betale reiser på T-bane, buss og tog i London med. Du fyller det med penger - så vil du automatisk bli trukket for korrekt billettpris. Du kan også bruke det til å betale togreisen fra Gatwick til London, men da kan du oppleve at det blir dyrere. Og du går glipp av eventuelle rabatter, som tur-retur-rabatt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Buss

Vil du ta bussen, er det easyBus og National Express som er mulighetene. For de billigste billettene: Kjøp på nett, og helst i god tid før avreise.

Barn opptil 2 år reiser gratis, og det er halv pris for barn 3-15 år.

easyBus er lavprisvalget, og tilbyr billetter i samarbeide med National Express mellom Gatwick og London Victoria for helt ned til 1,95 pund. På denne ruten reiser du med busser fra National Express.

Reisen tar cirka 90 minutter.

Skal du til vestkanten, reiser du med easyBus-busser til Earl's Court på 65 minutter. Prisen er den samme: Fra to pund.

National Express selger også billetter på strekningen, men merk deg at fra-prisen er høyere fra National Express direkte enn billettene EasyBus selger.

Pris Gatwick-London Victoria: Fra 5 pund én vei dersom du kjøper billetten på nett og i god tid før avreise.

TAXI? Om du vil reise med taxi til og fra flyplassen, eller om du bruker det til transport i sentrum: Pass på at bilen har drosjeløyve. Bilen skal ha et merke som forteller deg at den er lisensiert og lovlig - som det grønne og hvite merket i bakruten på denne taxien. Foto: Kristin Sørdal
TAXI? Om du vil reise med taxi til og fra flyplassen, eller om du bruker det til transport i sentrum: Pass på at bilen har drosjeløyve. Bilen skal ha et merke som forteller deg at den er lisensiert og lovlig - som det grønne og hvite merket i bakruten på denne taxien. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Taxi

Bilturen fra Gatwick til London sentrum kan ta en time dersom trafikken glir glatt, eller dobbelt så lang tid dersom det er mye trafikk. Du kan sjekke og bestille taxi til fast pris via flyplassens nettside - som du finner her.

En bil med plass til fire koster fra rundt 100 pund én vei.

Uber er et annet alternativ: Da vi sjekket prisene ved ankomst Gatwick en mandag formiddag, var prisen 50-60 pund for en bil med plass til fire.

Les også:
Slik reiser du med Oyster-card

Les alle artikler om London her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer