Slik leser du reisekatalogen!

Hvordan skal man egentlig tolke reisekatalogene? Reiseeksperten har lest mellom linjene og sett på hvordan pakkereiseloven former det som står her…

Går det en forstyrrende motorvei rett bak dette paradiset?
Går det en forstyrrende motorvei rett bak dette paradiset? Vis mer
Publisert

Etter forrige ukes harselering over enkelte 13338 TARGET="_top"> floskler i reisekatalogene, tar vi nå for oss mer spesifikke eksempler fra katalogene, hvor beskrivelsene faktisk kan ha noe å si for hvordan utfallet på ferien din blir. Vi tok tak i saken med utgangspunkt i et leserbrev vi fikk fra en av våre lesere:

Leserbrevet

Hei!
Jeg sitter og ser i charteroperatørenes reisekataloger da jeg vurderer å bestille en reise. Hvordan skal man tolke de forskjellige hotellbeskrivelsene i katalogene? Er det slik at alle opererer med en skala fra 1-5, hvor 1 er dårligst, for å gradere de forskjellige hotellene? Hvordan skal man for øvrig tolke at et hotell har tidvis sjenerende gjennomgangstrafikk? Har dere ellers andre tips å komme med når man leser katalogene? Det siste vi ønsker er ”kjedelige” overraskelser når vi kommer frem.

Gradering av hotellene

Alle charteroperatørene har samme gradering av hotellene. Når du finner et ”fire vingers” hotell hos Ving, kan du forvente at det har den samme kvalitet og standard som et fire stjerners hotell hos Star Tour. Vi har her laget en oversikt over hva du kan forvente ut fra de forskjellige graderingene:

  • 1: Små og meget enkle pensjonater eller leiligheter som ofte ikke har andre kvaliteter enn senger, vaskeservant, en stol og et garderobeskap. Dette er billigste alternativ, beregnet for deg som bryr deg mer om hva du betaler enn hvordan du bor.
  • 2: Leiligheter eller hotell med enkel standard. Normalt med privat bad eller dusj og wc.
  • 3: Leiligheter eller hotell i mellomklassen. I denne gruppen finner du de fleste alternativene. Som regel finnes det en del servicetilbud.
  • 4: Førsteklasses leiligheter eller hotell. Her finnes som oftest mange servicetilbud.
  • 5: Dette er de beste hotellene og leilighetene når det gjelder bostandard. Passer for deg som er ute etter en ferie med komplett hotellkomfort.

PS: Husk at beliggenhet også kan være med på å gradere standarden på hotellet!

Svulstige hotellbeskrivelser?

Vi har lett gjennom en del hotelltekster hos de største turoperatørene for å sjekke hvordan de formulerer seg når det gjelder hotellene sine. Som vi påpekte i vår artikkel om 13338 TARGET="_top"> floskler i reisekatalogene, er det en del svulstige formuleringer ute og går. Vi sømfarte hotellbeskrivelsene hos Ving, Saga, Star og Apollo for å se hvordan disse så ut. Klikk på linken ved siden av for å sjekke hvordan du skal tolke det som står mellom linjene!

Pakkereiseloven gir deg mer nøyaktighet!

Vi kan slå fast at hotellbeskrivelsene er langt mindre svulstige enn mange av reisemålstekstene. Det har en svært enkel forklaring. Etter at pakkereiseloven kom, har det blitt mye vanskeligere å sno seg unna reklamasjoner som følge av unøyaktige hotellbeskrivelser. Er hotellet ekstremt plaget av støy og man ikke har nevnt dette i katalogen, har du reklamasjonsrett! Pakkereiseloven er definitivt på din side! For å helgardere seg, skriver reiseselskapene derfor hotelltekster som nesten kan være skremmende lesning. Det er nesten vanskelig å finne et hotell hvor ordet støy ikke er nevnt… Men det nevnes, som vist over, i forskjellige grader. Når det står ”tidvis sjenerende gjennomgangstrafikk”, trenger ikke dette være så ille. Hadde støyen vært virkelig plagsom for deg som gjest, ville ikke operatøren nølt med å skrive at trafikken er forstyrrende!

Har du spørsmål til reiseeksperten? Send spørmålene hit!.

Billig reise?

Klar for ferien?. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev og delta i vår Sommerkonkurranse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer