Slik makser du ferien i år

Se når du bør legge feriedagene for å få mest mulig fri i 2021.

MAKS FERIE? Uansett hvor du tenker å tilbringe ferien i 2021: Bruker du de ekstra fridagene i påska og i mai smart, kan du få ekstra langfri ved å bruke færre feriedager. Men kommende jul ser dårlig ut, så husk å spare deg opp feriedager dersom du ønsker fri i romjula. Foto: NTB scanpix
MAKS FERIE? Uansett hvor du tenker å tilbringe ferien i 2021: Bruker du de ekstra fridagene i påska og i mai smart, kan du få ekstra langfri ved å bruke færre feriedager. Men kommende jul ser dårlig ut, så husk å spare deg opp feriedager dersom du ønsker fri i romjula. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi har allerede advart deg: Det kan knapt bli verre enn ferieåret 2021.

Der tenker vi ikke på coronarelaterte usikkerheter og eventuelt brutte feriedrømmer, men om de ekstra fridagene mange av oss får i form av faste og bevegelige helligdager i løpet av året.

Med maks uttelling av ekstra fridager i kalenderen, har du ti dager ekstra fri i løpet av året. Men i 2021 har vi bare sju ekstra fridager - og det samme skjer i 2022.

Vi må helt til 2024 før vi får maks uttelling av de ekstra fridagene.

Slik makser du ferien

Nettopp fordi vi er inne i et krisedårlig år med tanke på ekstra fridager, kan det for mange være lurt å legge feriedagene slik at du får maks uttelling for de ekstra fridagene som faktisk kommer.

Og slik kan du utnytte helligdagene til mest mulig langfri i 2021:

Påska 2021:

Skjærtorsdag er 1. april, langfredag 2. april, 2. påskedag mandag 5. april.

Slik makser du påska:

1: Tar du fri hele påskeuka (3 feriedager), kan du nyte 10 dagers fri fra og med lørdag 27. mars til og med mandag 5. april - ved å bruke 3 feriedager.

2: Tar du fri hele påskeuka (3 feriedager) og uka etter (4 feriedager), kan du nyte 16 dagers fri - ved å bruke 7 feriedager.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Mai 2021:

Fridagene i mai 2021: (1. mai/arbeidernes dag er en lørdag, så den «mister du» i år) Kristi himmelfartsdag er torsdag 13. mai, 17. mai er påfølgende mandag, og 2. pinsedag er mandag 24. mai.

Slik makser du fri i mai:

1: Tar du en feriedag på inneklemte 14. mai, kan du få 5 dagers fri fra og med Kristi Himmelfart 13. mai, til og med mandag 17. mai - kun ved å bruke 1 feriedag.

2: Tar du i tillegg 3 feriedager før Kristi himmelfartsdag, kan du få 10 dagers langfri fra og med lørdag 9. mai til og med 17 mai - ved å bruke totalt 4 feriedager.

3: Tar du fri hele uka rundt Kristi himmelfart OG hele uka etter 17 mai, kommer du faktisk over i pinsa og får totalt 17 dagers langfri - ved å bruke 8 feriedager.

4: Og tar du i tillegg fri uka etter pinse, kan du få 23 dager sammenhengende fri, fra og med lørdag 8. mai til og med søndag 30. mai - ved å bruke 12 feriedager.

Jul og nyttår 2021:

Jula 2021 blir krisedårlig med tanke på fridagene:

Julaften faller på en fredag, 1. juledag er en lørdag, 2. juledag er en søndag. Nyttårsaften er også en fredag, og 1. nyttårsdag en lørdag.

Slik makser du jula 2021:

Her er det rett og slett marginalt å makse. Ønsker du fri kommende jul- og nyttår, må du ha spart deg opp de antallet dagene du eventuelt ønsker å ta fri.

Det vil si: Du trenger fire feriedager for å ha fri i romjula, dersom nyttårsaften regnes som ekstra fridag der du jobber. Dersom nyttårsaften er hel eller halv arbeidsdag, må du ha opptil fem feriedager til overs.

Det samme med julaften: Dersom det er ekstra feriedag, får du den «gratis», ettersom det er en fredag. Men må du ta hel eller halv dag fri, må du sørge for å ha spart deg opp ferie til det.

Og rett skal være rett: Dersom du har «ekstra fridag» julaften og nyttårsaften, kan du få 10 dagers sammenhengende fri ved å bruke fire feriedager i romjula. Eventuelt 16 dagers fri ved å bruke 8 feriedager før jul og i romjula.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer