Slik pendler du som en gentleman

KOMMENTAR: Vi slipper andre på, og vi breier oss ikke. Slik overlever du pendlerhverdagen.

SATS PÅ BAKRE DØR: Det er som regel bedre plass der.  Foto: BERIT B. NJARGA
SATS PÅ BAKRE DØR: Det er som regel bedre plass der. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har pendlet mellom Drammen og Oslo i snart ti år. Med tog og t-bane. Her er knepene du trenger for å få et pendlerliv det går an å overleve i.

Slik går du inn på toget

Når et tog nærmer seg stasjonen, beveger de fleste seg fremover mot neste dør. Færre går bakover. Alle togkupeer har to sett med dører. Det betyr at du kommer deg raskest inn på toget dersom du tar oppstilling ved vognas bakre dør.

Enkelt og greit.

Det er generelt bedre plass på vognene der du får kjøpt billett enn på vognene for månedskort. Bakre dør på billettvogna er temmelig bankers, med andre ord. Du kommer også raskere på toget dersom du går inn på en stillevogn eller komfortvogn.

Vil du sitte på stillevogna, må du regne med å forholde deg til de aller særeste iblant oss. De som innbiller seg at de kan bestemme hvorvidt du «har lov» til å spise nistepakka, eller om du «har lov» til å høre på musikk med en in-ear plugg. Musikken plager dem ikke. At du har det hyggelig, derimot, det plager dem.

UNNA VEI: Bare det å gå på toget kan være en stressende affære. Alle vil på først for å sikre seg sitteplass. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
UNNA VEI: Bare det å gå på toget kan være en stressende affære. Alle vil på først for å sikre seg sitteplass. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer
De som breier seg

De du definitivt vil styre unna, er de som breier seg. Med mindre du har en ordentlig skitmorgen og gjerne vil krangle med noen. Da kan du oppsøke dem. De er enkle å finne.

NOEN TAR MER PLASS ENN ANDRE: Er det ikke irriterende med de folka som breier seg ut mer enn de må? Eller er du kanskje en sånn selv? Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
NOEN TAR MER PLASS ENN ANDRE: Er det ikke irriterende med de folka som breier seg ut mer enn de må? Eller er du kanskje en sånn selv? Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer


Breierne har to taktikker. Noen breier seg med beina. Det vil si å sitte unormalt breibeint. Legg merke til at bein-breierne ofte går i shorts (ja, de er menn) om sommeren.

Skulle du også ha kortbuksa på, kan det blir en del kroppskontakt. Du dulter lett, nærmest tilfeldig, borti beinet deres, slik at de får anledning til å hente seg inn. Dette øyeblikket er det interessante: Vil breieren ta seg sammen – eller har du startet en krig? Lykke til.

Kampen om armlenet

Den andre breier-strategien handler om armlener. Kampen om armlenene. En gang overhørte jeg en voksen dame som satte seg ned ved siden av en breial grinebiter. Han la seg – nei, han veltet seg – over armlenet da han skjønte han skulle få en sidepassasjer.

- Har du tenkt å dele det armlenet med meg? Hun spurte ikke, hun messet høyt for ham med et nedadgående tonefall – så hele vogna hørte det. Mannen spratt tilbake på plassen sin. Jeg har alltid beundret den damen.

Det er ikke stort du får gjort med armlene-krigerne eller brei-beiningene, med mindre du selv blir en. Det vil jeg sterkt fraråde. Jeg tror det er de samme folkene som krangler med naboene sine og som kjefter på de andre når det er kø i kassa på butikken.

MITT ARMLENE: Ja, for hvem eier egentlig det midterste armlenet? Den som trenger mest plass eller den som er mest breial? Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
MITT ARMLENE: Ja, for hvem eier egentlig det midterste armlenet? Den som trenger mest plass eller den som er mest breial? Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer
Verstingene

Gir du bort setet ditt til eldre medpassasjerer?

(Avsluttet)
Ja, alltid.(54%) 493
Ja, men dersom jeg selv er veldig sliten, blir jeg sittende.(21%) 193
Som regel ikke. Tar du toget, må du ha krefter til det. (16%) 146
Jeg er ikke i form til å stå på toget selv, dessverre.(8%) 77
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De frekkeste du møter på toget eller t-banen, er likevel godt voksne damer. Jo fjongere kledd, jo mer bedriten oppførsel kan du forvente.

I tillegg til at de gjerne kan stirre uavbrutt på deg under hele reisen (hva i alle dager motiverer dem?), setter flere av dem pris på å bli fysiske når det er trengsel ved dørene.

Nå hører det med til historien at jeg er en nokså beskjeden mann.

En godt voksen dame vet at hun utmerket godt kan dulte til, tråkke på og snike seg foran en hvilken som helst mann. Ingen mann vil noensinne ta igjen med denne kjipe damen. Hun får rett og slett lov av oss.

Legg merke til hvem som står igjen og slipper de andre foran seg inn på toget neste gang det er skikkelig trangt. Sistemann inn er en gentleman. Alltid.

Kjør bil i juli

KAOS PÅ TOGET? Det beste rådet er å vente til det går over.  Foto: Per Ervland
KAOS PÅ TOGET? Det beste rådet er å vente til det går over. Foto: Per Ervland Vis mer


Det blir totalt kaos på toget i juli. Alt av signalfeil, sporvekslerfeil, kjøreledningstrøbbel og ikke minst manglende personell blir tilsynelatende klemt inn i fellesferien. Sannheten var vel egentlig at det er mange som har ferie i juli, også blant NSB-ansatte.

Det blir sjeldent varslet på forhånd. Du får gjerne vite om det etter at du har kjøpt deg månedskort, og dermed står du der og venter på bussen. Som ikke holder ruta, som kjører feil gjennom Drammen og generelt er skikkelig slitsom.

Første uka i fellesferien er det fremdeles en del kø på motorveien mellom Drammen og Oslo. Spesielt der ring 3 møter E18. Resten av fellesferien går det som en drøm – du er hjemme på en halv time.

Når det blir buss for tog

Flere hendelser kan gjøre det umulig for togene å gå. Da blir det nokså raskt satt opp buss for tog. Trøbbelet er at det ikke går fort nok, og når bussene endelig begynner å rulle inn, er det fryktelig mange som skal på.

Det eneste fornuftige å gjøre da, er å gjøre noe annet. Send sjefen eller de hjemme en melding og si at du blir sein. Slå deg ned et sted. Spis middag eller frokost i ro og mak mens du venter til det hele går over.

For øvrig er pendlingen en ren nytelse. Sørg for skikkelig kaffe, skaff deg abonnement på musikk-strømming og kom deg på jobb.

Les også:
Test: Kofferten som lader mobilen din
Her er det billigere enn vanlig taxfree
Slik kommer du deg kjappest gjennom Gardermoen
Den billigste parkeringen på Gardermoen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer