Golfkøller eller sykkel i bagasjen?

Slik reiser du med spesialbagasje

Store prisforskjeller på frakten.

INNPAKKET: Ingen deler bør stikke ut, og styret må vris. Det er gjerne kravene når sykkelen skal ombord i flyet. Foto: Charlotte Svensen/Dagladet
INNPAKKET: Ingen deler bør stikke ut, og styret må vris. Det er gjerne kravene når sykkelen skal ombord i flyet. Foto: Charlotte Svensen/Dagladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du å ta med golfbagen eller surfebrettet på ferieturen? Da kan det være greit å vite at dette ofte må sendes som spesialbagasje. I tillegg er det store prisforskjeller.

Ofte betegnes spesialbagasje som bagasje som er tung eller stor, eller som krever spesiell håndtering. Eksempler er surfebrett, barnevogner eller sykler. Disse må som regel pakkes og sendes fra en egen innsjekkingsskranke for spesialbagasje på flyplassen. Enkel emballasje kan ofte kjøpes innsjekkingsdisken.

Reglene for spesialbagasje kan variere med reisemål, flyselskap og turoperatør.

Turoperatører

Det er de ulike flyselskapene som setter regler for transport av spesialbagasje. Reiser du gjennom en turoperatør, er det de som skal kontaktes med spørsmål om spesialbagasje.

Som hovedregel er barnevogn, barnesete og rullestol alltid inkludert i prisen.

Ving
Hos reiseoperatøren Ving er spesialbagasje ikke inkludert i den ordinære bagasjevekten. Derfor ber de kundene om å ta kontakt i god tid før de skal reise. Det kan nemlig ta tid å få avklart kostnaden for ekstrabagasje og de rutiner som gjelder hos det aktuelle flyselskapet.

I tillegg skriver selskapet på sine sider at transport av spesialutstyr bare er mulig dersom plass og totalvekt på fly og transferbussen tillater det.

Mens utstyr som rullestol, rullator, barnevogn og sammenleggbar vogn er inkludert hos enkelte flyselskap, må du betale avgift hos andre.

Tui
Også hos Tui må sportsutstyr sendes som spesialbagasje. Dette kan sendes mot en ekstra kostnad som bestemmes av flyselskapene.

Prisen kan variere fra 400–600 kr for en golfbag i Europa til flere tusen for store ting på langdistansefly.

Tui skriver at det er billigere å bestille spesialbagasje på forhånd hos flere av deres samarbeidspartnere. Deres eget flyselskap TUIfly tar et tillegg på 100 om man betaler spesialbagasje ved innsjekking.

Spesialbagasjen må bestilles direkte hos flyselskapet, og Tui har lagt ut en oversikt over flyselskapene de bruker på sine nettsider.

Barnevogner kan sendes gratis, men Tui anbefaler å pakke inn vogna i myk emballasje.

Apollo
Også hos Apollo er det flyselskapene som bestemmer prisene og reglene for spesialbagasje. Noen av dem gir deg muligheten til å betale for spesialbagasje på forhånd. Dette blir billigere enn om du betaler ved innsjekk.

Transport av sportsutstyr og sykkel er avhengig av bagasjeplassen på flyet, og bare 1 kolli per passasjer er tillatt. Du må ta vare på kvitteringen, og denne må du vise fram når du sjekker inn på hjemreisen.

Transporten til og fra hotellet er du selv ansvarlig for.

  • Golfbag: Maks. 15 kg. NB: Tillegg for transport på reisemålet kan forekomme.
  • Dykkerutstyr: Maks. 30 kg. NB: Surstofftankene må være tomme.
  • Sykkel: Maks. 30 kg. NB: Hovedregel er at dekkene skal være tomme for luft, pedalene demontert og styret nedskrudd.
  • Vindsurfing: Maks. 30 kg. NB: Gjelder bare brettet. Maksimumsstørrelse kan variere med flyselskap.

Flyselskaper

Også hos de norske flyselskapene varierer reglene for spesialbagasje.

SAS
SAS opplyser at transporten godkjennes av flyselskapet på forhånd for visse kategorier innen spesialbagasje. Dette gjelder for eksempel sykler og golfutstyr.

– Siden vår bagasjekapasitet er begrenset, vil frakt av spesialbagasje alltid avhenge av tilgjengelighet. Av denne grunn anbefaler vi at du ber om frakt av spesialbagasje så snart som mulig etter at du bestiller, skriver de på sine sider.

De fleste typer spesialbagasje går som en del av den ordinære bagasjen. Så lenge den er innenfor grensen for bagasje som følger med billetten din, koster det ikke ekstra å sende den. I motsatt fall må du betale for ekstra bagasje.

Widerøe
Med Widerøe kan det være begrensninger på transport av spesialbagasje på grunn av flytypen.

– Widerøe har flytyper med begrenset lastekapasitet og dermed kan spesialbagasje over 23 kg og 1.58 cm bare være på stand by basis. Det betyr at bagasjen ikke kommer med på samme fly som deg, men kommer med første fly med ledig plass, skriver flyselskapet på sine nettsider.

Så lenge spesialbagasjen ikke overskrider antall kolli og vekt som er inkludert i bagasjen, så kan du sende det gratis. Om bagasjen er større og veier mer, må du betale ekstra for den.

Spesialbagasje vekt Forhåndspris (ved bestilling) På flyplass
Maks 23 kgNOK 275NOK 425
23,1 kg - 32 kgIkke tilgjengeligNOK 650
32,1 kg - 45 kgIkke tilgjengeligNOK 1200

Norwegian
Hos Norwegian er det gratis å sende barnevogn og barnesete når et barn under 11 år er med på reisen.

Men det kan koste penger å sende sportsutstyr, avhengig av hva du vil ta med deg. De skiller imidlertid på langdistanseruter og andre distanseflyginger. I tillegg har vekt betydning si for prisen.

For utstyr som fiskestang, golfbag og ski har SAS satt en vektgrense på maks 20 kg. Utstyr til surfing, dykking eller sykler har en maksgrense på 25 kg. I tillegg må surfebrettet passe inn i maksstørrelsen 250 x 79 x 112 cm.

Vekt Flyvning Pris ved forhåndsbestilling Pris på flyplassen
20 kgAlle flyvninger (unntatt internasjonale langdistanseruter)300 - 350 kr400 - 600 kr
20 kgInternasjonale langdistanseruter500 kr600 kr
25 kgAlle flyvninger (unntatt internasjonale langdistanseruter)350 - 450 kr450 - 700 kr
25 kgInternasjonale langdistanseruter600 kr700 kr

Du betaler for hvert enkelt kolli, hver vei.

Musikkinstrumenter
Du kan selvsagt også ta med deg trompeten eller kontrabassen på tur. Mer om det finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer