Slik reiser du til Sør-Afrika

Det er enkelt, relativt rimelig og greit å komme seg rundt i Afrika.

Sjiraffene, en del av eventyret.

Foto: Gry Gaard Foto: Gry Gaard
Sjiraffene, en del av eventyret.

Foto: Gry Gaard Foto: Gry Gaard Vis mer


Nordmenn trenger ikke visum dersom de ikke oppholder seg i Sør-Afrika mer enn tre måneder. Dersom du ønsker å forlenge oppholdet, kan du dra ut av landet når visumet er utgått, og få det fornyet ved grensen; dette forutsetter at billettene er i orden. En rekke norske reisebyråer selger reiser til Sør-Afrika, blant andre Select Tours, Prisma og Globetrotter. Flybilletter til Sør-Afrika selges fra 6.000 kroner og alle de store selskapene - KLM, British Airway, SAS og Lufthansa har Sør-Afrika på sine respektive destinasjonskart. Det er ingen prisdifferanse mellom Cape Town eller Johannesburg som destinasjon.

Overnatting

Overnattingsmulighetene er mange og varierte i de ulike parkene. Prisene starter på 80 kroner, for de billigste campingplassene. Hytter for inntil tre personer koster fra 380 kroner. Lukusvariantene finnes også: Gjestehus koster 1.500 kroner. Nygifte eller forelskede kan velge seg såkalte Honeymoon Desert Tents i Kalahari fra cirka 700 kroner per døgn.

Er du på budsjettreise skal du vite at det er rimeligere å søke tak over hodet utenfor selve parkene.

Sør-Afrika rundt

Klar for det store Sør-Afrikanske eventyret? Det er enkelt å komme seg rundt.

Buss: Det finnes mange flere buss-selskaper, Translux, Greyhound og Intercape, og de er alle en grei affære med stort rutenett. Fra Cape Town til Johannesburg koster billetten cirka 400 Sør-Afrikanske rand, tilsvarende 400 kroner. Unngå buss-stasjoner nattestid, og be hotell- eller herberge-personalet om å plukke deg opp.

For den som ønsker mer komfort er det trygt og hyggelig å reise fra herberge til herberge. Buss-selskapet Baz Bus tilbyr rundturer til 2.200 kroner. Fra Johannesburg går bussene fra flere herberger, blant andre Ritz Backpackers.

Bil: Flotte veier med brede skuldre og høflige trafikanter gjør bilkjøringen til en fornøyelse. Leiebil for 1-6 dager koster fra cirka 300 kroner, per døgn. For 31 dager eller mer koster 220 kroner per døgn for en liten bil, for en med firehjulsdrift koster det fra 900 kroner per døgn. Du kan også leie minibuss fra cirka 900 kroner per døgn.

Det er venstrekjøring og fartsgrensen er 120 kilometer i timen på hovedveiene.

Tog: Tog er også et rimelig og greit reisealternativ. Gå for første klasse dersom du ikke ønsker en grusom tur. Luksus på skinner finnes også, sjekk ut Blue Train fra Cape Town til Port Elizabeth. Prisen starter på 26.000 kroner, men da følger det også butler med på kjøpet.

The Big Five ved en av dem: elefanten.

Foto: Gry Gaard Foto: Gry Gaards
The Big Five ved en av dem: elefanten.

Foto: Gry Gaard Foto: Gry Gaards Vis mer


Trygghet og helse

Det er mye voldelig kriminalitet i Sør-Afrika og særlig de store byene kan være farlige. Cape Town er angivelig tryggere enn Johannesburg, men turister skal utvise forsiktighet etter mørkets frembrudd i begge byene. Alle herbergene ligger i bydelene rundt sentrum av Johannesburg. Enkelte vil derfor oppleve å bli sittende fast på et herberge i en liten bydel, med bare kjøpesenteret som avveksling, av ren frykt. Men det finnes stilige bydeler for en tur på byen, og man kan hive seg på en dagstur til for eksempel Løveparken og Apartheid-museet.

Som over alt ellers i verden bør man se opp for angivelige hjelpsomme mennesker rundt minibankene, kjøre bil med låste dører og lukkede vinduer. Overfall og ran av bilister er vanlig, se opp for steiner langs motorveiene; slik stanses ofrene for bilranerne. Voldsbruken under ran er grov og det registreres mange voldtekter.

Det er ikke nødvendig å ta spesielle vaksiner, men i enkelte områder, blant annet i Krüger National Park, kan det være nødvendig med malariaprofylakse. Aids er utbredt, vær beredt og ta forholdsregler.

Mer om utbredelse av kjønnssykdommer finner du her.

Ut til Afrika

Såkalte overland trips - rundreiser - har blitt populært. De varer fra en uke og opp til seks måneder. Gå for buss-selskapet Mama Afrika, som er tilpasset godt voksne. Du må selv sørge for å ordne de riktige visum og de nødvendige vaksinasjoner.

Eksterne lenker:
Fellesrådet for Afrika
Utenriksdepartementets reiseinformasjon
Det offisielle Sør-Afrika
Soth African National Parks

Les!

Afrikansk nostalgitrip
Billig nytelse i Sør-Afrika
Drømmejobb blant dyrene i Sør-Afrika
Safari for tøffinger
Finn din safaridrøm
Byen ved verdens ende
Vidunderlige Garden Route

  • Tilbake til innledningsartikkelen
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer