Total måneformørkelse

Slik ser du den totale måneformørkelsen

Både supermåne og total måneformørkelse i dag, men begge kan ikke ses fra Norge.

SUPERMÅNE OG TOTAL MÅNEFORMØRKELSE: Sett fra Svalbard i januar 2018. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorda. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Foto: Heiko Junge / NTB
SUPERMÅNE OG TOTAL MÅNEFORMØRKELSE: Sett fra Svalbard i januar 2018. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorda. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 26. mai, er månen på sitt nærmeste med jorda i år når den passerer 357 465 kilometer unna. Avstanden høres nok høy ut, men faktisk er det 48 000 kilometer nærmere enn når månen er på sitt lengste, som finner sted i desember senere i år.

Det kalles supermåne når det er fullmåne samtidig som månen står nærmest jorden i sin bane. Forrige gang det skjedde, var natt til 27. april i år.

Ifølge Wikipedia oppleves månen inntil 14 prosent større når det er supermåne, og man ser også at den lyser mye sterkere enn vanlig.

Samtidig sammenfaller også den første totale måneformørkelsen på drøyt to år. Timeanddate.com forklarer at en total måneformørkelse skjer når jordkloden kommer mellom sola og fullmånen og skygger for de direkte solstråelene.

– Månen kan få en rødlig glød, og kalles noen ganger blodmåne, skriver nettstedet.

Dessverre for oss i Norge, er ikke den totale måneformørkelsen synlig i Europa, men folk på vestkysten i Nord- og Sør-Amerika og øst i Asia og i New Zeland vil få glede av hendelsen.

Heldigvis trenger du ikke å være der for å få med deg måneformørkelsen. Timeanddate.com strømmer begivenheten direkte og du kan følge den i videovinduet under.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer