Slik stopper du «håndklemafiaen»

Hva vil du gjøre for å stoppe dem? Les ekspertens råd.

TIDLIG PÅ’N: Klokka er bare 07.45 og ingen badegjester er å se ved bassenget på den attraktive turistresorten. Men sporene etter «håndklemafiaen» er tydelige nok. Foto: Odd Roar Lange
TIDLIG PÅ’N: Klokka er bare 07.45 og ingen badegjester er å se ved bassenget på den attraktive turistresorten. Men sporene etter «håndklemafiaen» er tydelige nok. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er ikke mange, men de er ikke spesielt populære ved mange populære turistresorter.

Nå er de på ferde igjen, og ødelegger ferien for mange andre. Nemlig «håndklemafiaen».

STRØMMER TIL: Turistene i Tenerife og Mallorca i Spania holder ikke igjen på farten når de skal kapre solsenger ved bassenget. Video: Newsflare Vis mer

Dersom du har vært på chartersolferie, så har du neppe unngått å legge merke til dem. Gjestene som står opp ekstra tidlig for å okkupere de best plasserte solsengene ved stranda eller bassengkanten - lenge før de har planer om å ta solsenga i bruk.

Markerer revir

De er på mange måter usynlige, men likevel svært synlige. Usynlige, fordi de veldig tidlig oppe, lenge før alle andre, selv i ferien

Men de etterlater seg synlig spor som oppdages når de andre gjestene kommer ut på verandaen eller ut av hotellet.

De beste solsengene er opptatt før soloppgang, og skaper stor irritasjon hos mange reisende.

JAKTEN: Noen starter jakten på de beste solsengene lenge før de planlegger å bruke dem. Foto: Odd Roar Lange
JAKTEN: Noen starter jakten på de beste solsengene lenge før de planlegger å bruke dem. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Håndklemafiaen, som de ofte kalles, er som er ofte plass ved bassengkanten samtidig som renholdspersonalet ennå jobber med dagens klargjøring av bassenganleggene.

De er på plass

- Opplever dere klager mot håndklemafiaen fra gjester som reiser med dere?

- Dette er noe vi pleier å få henvendelser om hvert eneste år, men da gjerne til guidene på hotellet. En av mine kollegaer er på ferie i Tyrkia nå og har observert at «håndklemafiaen», som de kalles, allerede har noen representanter på plass. Det er mange hoteller som har regler om at det ikke er lov å reservere solsenger, men man er jo avhengig av at reglene blir respektert. Det skjer ikke alltid dessverre, svarer pressesjef Anne Lövengreen i TUI.

Er det noe jeg synes er sykt irriterende er det når håndkle sklir ned når du har surret det rundt kroppen. Heldigvis er løsningen på dette problemt enkel! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Reglene tøyes

Hete diskusjoner og tilløp til håndgemeng på bassengkanten er ikke ukjent verden for reisearrangører, hotelleiere eller reisende.

Derfor har enkelte hotell satt opp regler for solsengokkupasjon ved bassengene.

- Noen følger opp reglene tett og fjerner håndklær på visse tidspunkter, mens andre ikke har så mye fokus på det. De fleste av våre hoteller har nok solsenger til alle gjester. Slik at det ikke er et problem i det hele tatt, sier hun.

Det samme gjelder ho Ving:

- Noen av våre hotell har lokale retningslinjer der man har skilter som tydelig forteller at det ikke er lov å reservere solsenger, sier landsjef for Norge i Ving, Marie-Anne Zachrisson.

Si fra

Årsaken til at håndklemafiaen dukker opp kan være flere.

Det er alltid steder på et bassengområde som er mer populære enn andre som har en tendens til å være opptatt.

Det kan være solsenger direkte ved bassenget for å kunne ha god utsikt til barna ved barnebassenget, eller for eksempel solsengene som ligger nær sjøen eller er plassert for nydelig havutsikt.

- Selvfølgelig er behovene forskjellige for familier med barn, unge voksne, voksne og eldre. Hvis hotellet har en tydelig policy på at det ikke er lov å reservere solsenger så tenker jeg det er lov å si fra hvis man ser at den ikke etterleves, sier Zachrisson.

Ikke bare nordmenn

Reaksjonene mot folk som kaprer de beste solsengene før frokost hver dag skapes ikke bare hos nordmenn. Det er et internasjonalt språk.

- Jeg skjønner godt at det er irriterende, hvis solsenger reserveres i flere timer uten at de tas i bruk. Det er nok ikke bare nordmenn som synes det er litt ufint. Mens andre synes det er greit for en kortere periode, forklarer Lövengreen.

- Jeg tenker at de fleste av våre gjester behandler andre med respekt og følger de reglene som er.

HVA BØR DU GJØRE: Du kan si i fra til hotellet dersom reglene brytes. Foto: Odd Roar Lange
HVA BØR DU GJØRE: Du kan si i fra til hotellet dersom reglene brytes. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dette bør du gjøre

- Hva bør man gjøre dersom man opplever at alle solsenger er opptatt av folk som har lagt private eiendeler der for å signalisere at solsenga er opptatt, uten at de bruker den?

- Jeg tenker det er opp til hver enkelt, men man kommer som oftest lengre ved å «la det gå». Hvis det er regler som brytes, så kan man si ifra til de hotellansatte.

Hva irriterer deg mest på sydenturen?

Hva irriterer deg mest på sydenturen?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om ting som irriterer deg når du er på ferie i syden? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

- Ta en dukkert i bassenget og pust med magen. Jeg skal i hvert fall ikke la eventuelle møter med «håndklemafiaen» ødelegge min sommerferie, avslutter hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer