Slik takler du sykdommen på ferie

Selv om du er kronisk syk kan du godt reise på ferie som alle andre. Det krever bare litt planlegging.

En kronisk sykdom trenger slett ikke være til hinder for å dra på ferie. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
En kronisk sykdom trenger slett ikke være til hinder for å dra på ferie. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å reise på ferie med en kronisk sykdom kan være en utfordring både for den som er syk og for reisefølget. Men det trenger slett ikke være til hinder for å oppleve fjerne himmelstrøk. Noen enkle forholdsregler og litt planlegging er hva som skal til.

Vi har spurt lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo om hva vi bør være obs på når vi løsriver oss fra hverdagsrutinene og legger ut på tur med sykdommen som reisfølge.

Her er rådene som redder sommerdagen

På tur med hjertesykdom

Sjekk hvilke vaksiner du trenger før du skal reise utenlands, anbefaler lege. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Sjekk hvilke vaksiner du trenger før du skal reise utenlands, anbefaler lege. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Ifølge Hasle er hjertesykdom den hyppigste årsaken til behov for medisinsk hjelp under reise. Han anbefaler derfor at livsviktige medisiner oppbevares i håndbagasjen. Saltfattig mat og ekstra oksygentilførsel på flyet kan bestilles ett døgn i forveien.

- Man må vurdere risikoen versus livskvalitet før man legger ut på en eventuell reise. Dersom man får brystsmerter eller tung pust ved små anstrengelser kan disse symptomene oppstå under flyreiser, fordi oksygentrykket i flyet tilsvarer cirka 2500 meter over havet. Det skal likevel bemerkes at det bare er ett hjertedødsfall per 3,2 millioner flyreiser, understreker han til DinSide Helse.

Slik unngår du feriemarerittet

På tur med lungesykdom

- Hvis du blir tungpustet når du hviler eller gjør små anstrengelser kan det være farlig å fly, eller å reise i områder som ligger høyere enn 2500 meter over havet, advarer Hasle.

Influensa er for øvrig et helårsproblem i tropene, og lungesyke bør derfor sørge for å ta en gyldig influensavaksine uansett når på året de reiser.

- Ved reiser på sommeren bør man få den sist oppdaterte influensavaksinen, en såkalt "influensavaksine til den sørlige halvkule", men den er ikke å få tak i for øyeblikket. Influensa- og pneumokokkvaksine anbefales for personer med kronisk hjerte- eller lungesykdom eller diabetes, samt til alle personer over 65 år, sier han.

Skal du ut og reise? Sjekk hvilke vaksiner du trenger her

På tur med diabetes

- Man må ha med seg det man trenger av medisiner, sprøyter og måleutstyr, samt sukkerbiter for hele oppholdet, sier Hasle.

Dersom man har en vanskelig regulerbar diabetes bør reiselederen informeres om det.

På tur med blodpropptendens

- Personer som tidligere har hatt venøs blodpropp bør ha med seg lavmolekylært herparin (Fragmin 2500-5000 ie) som de kan sette under huden på seg selv før lange flyreiser, om de ikke står på permanent antikoagulasjon, råder Hasle.

Det samme gjelder for personer som har gjennomgått brudd eller større kirurgiske inngrep i løpet av de siste seks ukene.

Han anbefaler generelt å drikke rikelig med vann og bevege seg så ofte man kan når man er ute og flyr. Elastiske strømper kan også forebygge blodpropp.

Les også: Lider du av feriesyke?

På tur med psykiske problemer

Oppbevar livsviktige medisiner i håndbagasjen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto. colourbox.com
Oppbevar livsviktige medisiner i håndbagasjen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto. colourbox.com Vis mer

- Alvorlige psykiske problemer blir sjelden bedre av langtidsopphold i utlandet, heller verre, sier Hasle.


Det samme gjelder alkoholproblemer. Han understreker imidlertid at feriereiser har en betydelig mentalhygienisk gevinst, og er en viktig del av moderne menneskers livsutfoldelse.

- Dette må veies opp mot den psykiske belastningen en reise kan være, mener han.

På tur med HIV/AIDS

- Noen land har restriksjoner mot arbeidstillatelse og langtidsopphold for hivpositive, og krever negativ hivtest. Se hvilke land det gjelder her.

- Vanlige infeksjoner, som i mage-, tarm- og luftveier, får ofte et mer alvorlig forløp hos hivpositive med begynnende nedsatt immunforsvar enn hos friske, uten at de har fått diagnosen AIDS, forklarer Hasle.

Ifølge legen tror man at økt eksponering for sykdomsfremkallende mikrober fremskynder utviklingen av immunsvikt.

- Hivpositive som planlegger en reise må derfor gjøres oppmerksomme på dette, uten at man bestemt kan fraråde reisen. Vi fraråder aidspasienter å reise til tropene, med mindre de kommer derfra. Vaksiner er enda viktigere for hivpositive enn andre. I tillegg til difteri-, stivkrampe-, polio- og hepatitt A-vaksine anbefales influensa- og pneumokokkvaksine, sier han.

Les også: Disse dyrene bør du passe deg for

På tur som gammel

- Gamle skal ha de samme vaksinene som unge, men siden mange av dem ikke har fått barnevaksinene, må de ha to doser av difteri-, stivkrampe- og poliovaksine før avreise, og en dose et år senere, forklarer Hasle.

Eldre har ifølge legen grunn til å ta langt flere forholdsregler når de skal ut og reise, enn unge.

- Malaria har mye høyere dødelighet hos eldre mennesker enn hos unge. Eldre mennesker har dessuten mye mindre å gå på enn unge når det gjelder væske- og elektrolyttbalansen, og de har dårligere nyrefunksjon. De som bruker vanndrivende midler har lite vann å miste. En kraftig diaré kan derfor være farlig, og mat-, vann- og håndhygiene blir ekstra viktig. Høy alder er også en tilleggsindikasjon for å ta Echoral for å redusere risikoen for turistdiaré, sier han.

Andre risikofaktorer for eldre er økt fare for blodpropp ved lange flyreiser, økt risiko for heteslag og eventuelle tilstander som hjertesykdom, lungesykdom og diabetes.

Les også: Dette gjør du når uhellet er ute

Råd til andre pasientgrupper:

 • Hjerte- og nyretransplanterte:
 • De har nedsatt infeksjonsforsvar, og det er farlig for disse pasientene å få diaré, da det kan nedsette effekten av livsnødvendige medisiner. De bør få resept på antibiotika (Ciprxin 500 mg x 2 i tre dager), som kan tas ved akutt diaré, og de bør i utgangspunktet får Echoral.

 • Systemisk lupus:
 • Snakk med legen din før du skal ut og reise, han kan gi deg oversikt over hva du trenger å vite. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
  Snakk med legen din før du skal ut og reise, han kan gi deg oversikt over hva du trenger å vite. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

  Sykdommen forverres av sollys, og det er livsfarlig å ta Lariam ved høy brukerdose av klorokin (Ercoquin) mot sykdommen.


 • Epilepsi:

 • Det er viktig at reisefølget informeres, og epileptikere bør ikke akkurat prøve å bestige Kilimanjaro.

  Les også: Reisetips for gravide

 • Psoriasis:
 • Kan forverres dersom man bruker klorokin.

 • Porfyri (en sjelden stoffskiftesykdom)
 • Personer med denne sykdommen skal ikke ha klorokin.

 • Ulcerøs kolitt og Crohn sykdom:
 • Personer med disse sykdommene bør ha med seg antibiotika, Ciproxin 500 mg x 2 i tre dager, i tilfelle diaré, og de bør tilbys Echoral.

 • Personer som har fjernet milten kan få alle skags vaksiner, og i tillegg til de vanlige reisevaksinene bør de ha vaksine mot pneumokokker. Dersom turen går til Afrika er det også aktuelt med vaksine mot meningokokk ACWY i tillegg til Tyfoidvaksine. Det er spesielt viktig at de som mangler milt får malariamedisin om de skal til et område med risiko for malaria.

  - Det er dessverre umulig å lage en liste over alle medisinske problemer man må ta hensyn til under reiser, så jeg vil generelt anbefale deg å ta kontakt med fastlegen eller med oss på Reiseklinikken dersom du har en alvorlig sykdom og planlegger å reise, sier Gunnar Hasle.

  Se hva reiseapoteket ditt bør inneholde

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer