Slik unngår du dotter i ørene når du flyr

Gruer du deg til å fly, fordi du frykter den uutholdelige smerten i ørene skal inntreffe?

Dotter i ørene er ingen spøk. Det kan gjøre sabla vondt! Foto: Colourbox
Dotter i ørene er ingen spøk. Det kan gjøre sabla vondt! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dotter i ørene er ingen spøk. Noen opplever det bare som nettopp dotter i ørene, og trenger bare svelge noen ganger for å bli kvitt problemet. For andre er dette et smertefullt problem.

- Dette kan gjøre forferdelig vondt, og rammer særlig små barn, sier lege Gunnar hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Hva kommer det av?

Dotter i ørene skyldes at trommehinnen kommer i spenn når lufttrykket endrer seg. Når trykket minker utvider luften seg, og når det stiger blir luften pressert sammen. Trykket blir utlignet ved at det passerer luft gjennom øretrompeten, den trange gangen mellom mellomøret og svelget. Når øretrompeten er delvis tett kan det oppstå ubehag. Det merkes særlig når flyet går inn for landing, men enkelte får også dotter i ørene når flyet letter. Dette er sjeldnere, da luften i mellomøret utvider seg når flyet stiger og trykket blir mindre, og dermed presses trommehinnen utover. Hos de fleste vil trykket utligne seg ganske raskt.

Når flyet går inn for landing øker lufttrykket forholdsvis raskt, og det oppstår et undertrykk i mellomøret, som gjør at trommehinnen blir presset innover. Det kan ta lengre tid å utligne dette trykket, og en trommehinne i spenn kan oppleves smertefullt.

- Hos noen er øretrompeten trangere enn hos andre, og dermed får de lettere vondt, sier Hasle.

- Det er derfor barn ofte er plaget. Hører du et spedbarn som gråter og gråter under landing, er det nok fordi det har vondt i ørene.

Tips til den lange flyturen

Forkjølelse forverrer

Lege Gunnar Hasle Foto: Sturlason, Oslo
Lege Gunnar Hasle Foto: Sturlason, Oslo Vis mer


Er du forkjølet, kan dette forverre situasjonen. Det er fordi slimhinnene hovner opp, og dermed blir øretrompeten trangere enn vanlig.

- For noen kan det ta flere dager å få utlignet trykket, og i mellomtiden kan mellomøret delvis bli fylt med væske. Dermed opplever de nedsatt hørsel, sier Hasle.

- Finnes det noen triks for å unngå dotter i ørene?

- Ja, bruk nesespray en god stund før landing, kanskje en halvtime før. Legg hodet helt på siden etter at du har sprayet i neseboret, slik at sprayen kommer når frem til det stedet der øretrompeten munner ut i nesehulen.

- Kan man bruke saltvannsspray?

- Nei, det fungerer ikke.

Har du ikke nesespray tilgjengelig, kan du prøve deg med valsalvamanøvren, som brukes av dykkere.

- Hold for nesa, og lag overtrykk ved å prøve å blåse ut mens du tetter igjen. Det kan også hjelpe å gjespe, svelge og bevege kjevene fra side til side, sier Hasle.

Denne nettsiden viser med en bevegelig illustrasjon hvordan trykket forandrer øret.

Denne artikkelen ble første gang publisert i oktober 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer