Slik unngår du feriemarerittet

Dette må du vite om reisevaksine.

Sol, sommer og strand kan lett bli til alvorlig diaré, oppkast, feber og infeksjoner hvis du ikke vaksinerer deg. Foto: Sol, sommer og strand kan lett
Sol, sommer og strand kan lett bli til alvorlig diaré, oppkast, feber og infeksjoner hvis du ikke vaksinerer deg. Foto: Sol, sommer og strand kan lett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- I Afrika sør for Sahara, har hvite turister ikke noe å gjøre uten malariamedisin.


Sommerferien nærmer seg med stormskritt og nordmenn reiser til eksotiske strøk mer enn noen gang. Men sol, sommer, strand og eksotisk mat kan lett bli til alvorlig diaré, oppkast, feber og infeksjoner hvis du ikke vaksinerer deg før du reiser.

Ifølge Reiseklinikkens nettsider, opplyser reisebyråer ofte at det ikke trengs vaksinasjon når det ikke er påbudt før innreise. Men det er en rekke vaksiner som er anbefalt for de fleste reisemål og noen forholdsregler som bør tas.

Hvor skal du reise og hvilken vaksine trenger du? Sjekk vaksinekalkulatoren på DinSide Reise.

Sol, sommer og strand kan lett bli til alvorlig diaré, oppkast, feber og infeksjoner hvis du ikke vaksinerer deg. Foto: Sol, sommer og strand kan lett
Sol, sommer og strand kan lett bli til alvorlig diaré, oppkast, feber og infeksjoner hvis du ikke vaksinerer deg. Foto: Sol, sommer og strand kan lett Vis mer


Planlegg tidlig
- Reisevaksinasjon er som en reiseforsikring, bortsett fra at det ikke er mulig å si etterpå hvem som fikk utbetaling i form av å ikke bli syk, sier Synne Sandbu, overlege ved Divisjon for smittevern i Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse.

- Er det noen sykdommer eller nye vaksinasjoner turister bør være obs på?

- Mange steder er det økende forekomst av denguefeber, men det finnes ikke vaksine mot den.

- Når bør man begynne å forberede seg på vaksiner før man reiser på ferie?

- Det er praktisk å begynne å tenke på vaksiner et par måneder før man reiser på ferie. Det er mulig å vaksineres selv om man kommer i siste liten, men godt forberedt vaksinasjon er viktigere før lange utenlandsopphold på flere måneder enn før korte opphold på noen få dager, sier Sandbu.

Gunnar Hasle, som driver Reiseklinikken i Oslo, er enig at man bør være forberedt, selv om det ikke er bortkastet å sette noen vaksiner dagen før man skal på tur:

- Det er best å ta vaksinasjoner rundt to uker før avreise. Men enkelte vaksiner som japansk B encefalitt og hepatitt B må tas i to doser, slik at det er best å starte senest fem uker før avreise.

Les også: Din egen vaksineguide

Oppdater barnevaksinene
Hvilke vaksiner du skal ta, kommer an på hvor du skal reise og hvor lenge du skal være der:

- Generelt anbefales oppdatering av barnevaksinene: difteri, stivkrampe, kikhoste, polio hvis det er mer enn 10 år siden sist, og meslingevaksine for dem som ikke er vaksinert tidligere eller har gjennomgått sykdommen. Som direkte reisevaksine anbefales hepatitt A- vaksine, som er mot smittsom gulsott, til ikke-vestlige reisemål, sier Sandbu.

I visse områder av Europa kan det også være aktuelt med TBE-vaksine mot flåttbåren hjernebetennelse hvis man skal ligge i telt eller ferdes i skog og mark en ukes tid eller mer om sommeren eller høsten. Gulfebervaksine er påbudt eller sterkt anbefalt før innreise til en rekke land i tropisk Afrika og tropisk Sør Amerika.

Fakta om reisevaksiner:

 • Mange tror at det er en stor belastning for kroppen å få vaksiner, men man får ikke i seg mer fremmede stoffer ved selv det mest omfattende vaksineprogram enn ved et hvilket som helst måltid mat.
 • De som er oppvokst i høyendemiske områder (Asia, Afrika og Latin-Amerika) vil ofte ha naturlig immunitet mot Hepatitt A. Immuniteten varer hele livet, og kan påvises med en blodprøve.
 • Foruten diaré er luftveisinfeksjoner som influensa de viktigste smittsomme sykdommer under reiser. Alle over 65 år anbefales å ta influensavaksine.
 • Ikke alle fastleger driver med reisemedisin, så skal du vaksineres, bør du sjekke om legen står på listen over autoriserte gulfebervaksinatører hos Folkehelseinstituttet.
 • Gravide skal ikke ha levende vaksiner, det vil si mot gulfeber, meslinger, kusma, røde hunder, vannkoppvaksine, levende poliovaksine (brukes ikke i Norge) og levende tyfoidvaksine.

 • Skal du til et eksotisk land, anbefaler han at du bør vurdere å at koleravaksinen Dukoral mot turistdiaré, spesielt i land med høy risiko for mat- og vannbårne sykdommer som Egypt, Mexico og India.

  - Dette reduserer risikoen for å få ødelagt tre dager av turen på grunn av diaré, sier han.

  Les også: Disse vaksinene mangler barnet ditt

  Malariarisiko
  Malariarisikoen vil variere fra sted til sted, både når det gjelder årstid og høyde over havet.

  - I Afrika sør for Sahara, har hvite turister ikke noe å gjøre uten malariamedisin. I Sør Afrika trengs det kun malariamedisin kun i den nordøstre delen fra oktober til mai, sier Hasle.

  Utenfor Afrika er det svært få steder det er uforsvarlig å reise uten malariamedisin, som oftest er det tilstrekkelig å beskytte seg mot myggstikk, mener han.

  Les også: Småbarnsforeldre – utsett utenlandsreisen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer