Frisk på ferie:

Slik unngår du sykdom i ferien

Unngå det unødvendige med enkle grep.

BADING: I tropiske strøk kan det være lurt å gjøre skikkelige undersøkelser før du bader i ferskvann. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
BADING: I tropiske strøk kan det være lurt å gjøre skikkelige undersøkelser før du bader i ferskvann. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at du endelig har dratt på ferien du har gledet deg til i mange måneder, men plutselig blir ferieidyllen avbrutt og erstattet av oppkast, feber og sykdom.

Er uhellet ute, er det lite du kan gjøre annet enn å vente på at det skal gå over. Men det fins gode tips du kan følge for at du skal unngå å bli syk på utenlandsferien.

Visste du for eksempel at bading i ferskvann i visse deler av utlandet kan forårsake problemer?

«Selvfølgelige» tips

Medisinsk ansvarlig i Eyr, doktor Lars Gullestad, forteller innledningsvis at det er viktig at du har fått de vaksinene du trenger. Folkehelseinstituttet har oppdaterte råd om vaksiner du trenger på ferie til forskjellige land. Dersom dette er gjort, er det mer «selvfølgelige» tips du kan følge i kampen mot sykdom og ubehagelighet på ferie.

Under denne listen faller blant annet at du må vaske hendene godt og ofte, at du er oppmerksom på hva du spiser (og hva du eventuelt burde unngå), at du drikker vann fra flaske, at du aldri takker ja til isbiter, og at du aldri soler deg uten solkrem.

Du burde selvfølgelig også sørge for å ha en reiseforsikring som dekker både deg og din familie, og eventuelle behov dere har. Sørg for å ha den riktige forsikringen før du reiser, og at du husker å ta med deg Europeisk helsekort dersom du skal reise innen EU/EØS.

Gullestad gir deg også tipsene for å holde deg frisk på ferie, som du kanskje ikke kjente til fra før av, men som er minst like viktig som de ovennevnte tipsene.

#1. Innenlandsvann kan bli mareritt

- De nydelige sjøgrønne innsjøene i utlandet kan se svært idyllisk og pent ut å bade i, men kan være et rent mareritt dersom du velger å gjør dette, sier Gullestad.

Han tipser videre om at spesielt i tropiske strøk må du være obs, og gjøre skikkelig research før du hopper ut i innenlandsvann for å bade.

Ett av problemene med bading i ferskvann i tropiske strøk er Schistosomiasis, en infeksjon med en parasitt/blodigle som smitter fra ferskvann, skriver Norsk helseinformatikk, hvor personer som er i vannet, infiseres gjennom hud eller slimhinner.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at man ikke skal bade i ferskvann i tropiske områder. Årsaken er at vannet kan være smittefarlig, også om en bare vasser eller går barbent.

#2. Norsk kondom er best

Gullestad er klar på at dersom det er en liten mulighet for sengekos i utlandet, er det viktig at du pakker med deg norsk kondom.

- Kondomene du får kjøpt i Norge har gjennomgått strenge tester, og er blant de beste i verden, forteller Gullestad.

Kondomer du kjøper i utlandet vet du derimot ikke om de har gjennomgått de samme strenge testene, ikke hvor gamle de er, eller hvor de er oppbevart.

- Sørg for at du ikke tar med deg gonore og HIV hjem i bagasjen, understreker Gullestad.

#3. Ha med et reiseapotek

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI.no) kan det også være lurt å ha med seg et reiseapotek på ferien. Livsviktige medisiner burde du først og fremst pakke i håndbagasjen, slik at du ikke må gå uten medisin dersom bagasjen blir forsinket eller borte. Utover det kan du ta med deg reiseapoteket i bagasjen du sender.

NHI.no tipser om at et reiseapotek burde inneholde solkrem og aftersun, myggspray, febernedsettende og smertestillende og eventuelt reisesyketabletter. Dersom du skal reise langt med fly og har økt risiko for blodpropp, lister NHI.no også opp at du med fordel kan bruke kompresjonsstrømper også.

Gullestad mener også reiseapotek er noe av det viktigste du kan ha med deg. Antibac, plaster, kompresser, sårrensemiddel, nesespray samt klømiddel. Glukoseelektrolyttpulver mener han kan være greit å ha i tilfelle du får diaré, og eventuelt et stoppende middel også.

- Jeg anbefaler også å pakke med myggnett og myggspray, spesielt om du skal til tropiske strøk, fordi det er ikke alltid lett å finne det man ønsker på apotek i utlandet, og kanskje språkbarrierer kan komme i veien, ramser Gullestad opp.

#4. Velg solkrem med omhu

Solfaktor er alfa og omega når du er på ferie, og viktig for å unngå å bli brent og minske muligheten for føflekkreft ved å unngå å bli solbrent.

- Bruk høy faktor på solkremen og smør deg mange ganger om dagen, opplyser Gullestad. Dersom du har barn må du dessuten være ekstra påpasselig og passe huden deres godt.

Det er likevel ikke bare enkelt å skulle velge solkrem, og du må være påpasselig med hvilken du velger. Alle solkremer beskytter nemlig ikke like godt, og har ikke alltid den faktoren som de lover.

Ifølge Forbrukerrådet innholder mange solkremer også allergifremkallende parfymestoffer, hormonforstyrrende stoffer, og stoffer på nanoform, og det gjennomføres stadige tester om hvor gode de ulike solkremene er.

Noen UV-filtre kan påvirke kroppen

Ifølge en artikkel fra ifjor på forskning.no, viser forskning fra det danske Center for Reproduktion og Vækst at 13 av 29 kjemiske UV-filtre funnet i solkremer, kan ha en effekt på sædcellers evne til å befrukte egg. Disse kjemikaliene ble også funnet i svanemerkede og allergimerkede kremer.

Forsøk i laboratoriet viste at disse kjemikaliene ikke nødvendigvis er hormonforstyrrende, men kan likevel påvirke sædcellenes funksjonalitet.

De sædpåvirkende UV-filtrene ble funnet i alle solkremer unntatt en solkrem som var til babyer.

- UV-filtrene har ikke blitt testet på mennesker, kun menneskeceller utenfor kroppen, og derfor er det ikke sikkert at de faktisk har effekt på sædcellene, uttalte Anders Rehfeld, lege og ph.d. - student ved Center for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet.

Han mente likevel resultatet var nok til at det burde tas alvorlig.

Dersom du er nervøs for å bruke solkrem med kjemiske UV-filtre, foreslår forskeren at du istedet kan bruke svanemerkede solkremer med fysiske og mineralbaserte UV-filtre, som titan og sinkbaserte UV-filtre. Dette er naturlige mineraler som legger seg oppå huden.

UV-filtrene er dessuten også funnet både i kosmetikkprodukter, klær og møbler. For å unngå dem må du altså aktivt oppsøke produkter som ikke inneholder det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer