Slik unngår du veggedyr på hotell

Unngå veggedyr på ferien: Her er sjekklista for deg som skal bo på hotell.

DU VIL IKKE HA MED DEG VEGGEDYR HJEM: Blindpassasjerer etter ferien? Det finnes råd for å minimere risikoen for å få med disse ubudne gjestene hjem. Se listen med ting du bør sjekke på hotellet. Foto: DOGPOINT
DU VIL IKKE HA MED DEG VEGGEDYR HJEM: Blindpassasjerer etter ferien? Det finnes råd for å minimere risikoen for å få med disse ubudne gjestene hjem. Se listen med ting du bør sjekke på hotellet. Foto: DOGPOINT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veggedyr bruker kroppen din som matfat, som Dinsides journalist smertelig fikk erfare etter et hotellopphold, og er vanskelig å oppdage og bli kvitt om du får dem i hus. Ifølge ferske statistikker fra Folkehelseinstituttet, er veggedyr et økende problem i Norge:

Fra 2007 til 2015 har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 400 prosent.

Skadedyrfirmaene får alltid en oppsving i henvendelser på høsten, når folk er tilbake på ferie og når veggedyrene har hatt tid på seg til å etablere en koloni så stor at du virkelig ser invasjonen på kroppen.

EN HUND ETTER VEGGEDYR: Tor Oljar driver med firmaet DogPoint søk etter veggedyr med spesialtrente hunder. De kan søke seg frem til veggedyr på et mye tidligere tidspunkt enn ved et vanlig visuelt søk, og du kan dermed komme i gang med behandling på et mye tidligere tidspunkt - og før veggedyrproblemet blir mye større. Foto: KRISTIN SØRDAL
EN HUND ETTER VEGGEDYR: Tor Oljar driver med firmaet DogPoint søk etter veggedyr med spesialtrente hunder. De kan søke seg frem til veggedyr på et mye tidligere tidspunkt enn ved et vanlig visuelt søk, og du kan dermed komme i gang med behandling på et mye tidligere tidspunkt - og før veggedyrproblemet blir mye større. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Du vil ikke ha med deg veggedyr hjem fra ferie.


Vi har snakket med Tor Iljar, som driver spesialsøkfirmaet DogPoint, og Erik Thomas Gjølme, produktsjef for skadedyr hos Anticimex. De er eksperter på skadedyr, og veggedyr spesielt.

Her er deres råd for hva du kan gjøre i forkant og under reisen, for å minimere sjansen for at du havner midt i en veggedyrkoloni:

#1: Ring hotellet!

- Når man booker hotellet, så kan det være fornuftig å spørre om hvilke rutiner hotellet har for kontroll og håndtering av veggedyr, sier Gjølme til Dinside.

Iljar sier at han selv alltid pleier å ringe til resepsjonen på hotellet han skal bo, i forkant av overnattingen. Han råder deg til å gjøre dette også selv om du bestiller via en bookingside på nett.

- Jeg pleier alltid å ringe til resepsjonen på hotellet, for å få bekreftet bookingen og stille spørsmål om hvordan de forholder seg til veggedyr når det nå har blitt et så stort problem, sier Iljar til Dinside.

Det avgjørende for om han velger å bo der, er hvordan hotellet svarer:

VELG RIKTIG KOFFERT: Erik Thomas Gjølme, produktsjef for skadedyr i Anticimex, anbefaler å pakke i en koffert av plast eller metall. Foto: ANTICIMEX
VELG RIKTIG KOFFERT: Erik Thomas Gjølme, produktsjef for skadedyr i Anticimex, anbefaler å pakke i en koffert av plast eller metall. Foto: ANTICIMEX Vis mer


- Dersom de avfeier dette og sier at dette er totalt ukjent for hotellet, da velger jeg et annet hotell. Men om de i svaret er åpne og ærlige om dette, da vet jeg at dersom det forekommer der så tar de tak i det med en gang - og da er det greit, da kan jeg bo der, forteller Iljar videre.

#2: Velg riktig koffert

Det er ikke det samme hvilken koffert du velger. Dersom du vil gjøre det meste for å forøke å unngå å få med deg veggedyr hjem fra reise, kan det være lurt å styre unna tøykofferter.

- Det kan være lurt å pakke i en koffert som er laget i hard plast eller metall. De har en glattere overflate, samt har gjerne færre sømmer og skjøter, sier Gjølme til Dinside.

#3: Sjekk rommet

Iljar anbefaler deg også å sjekke rommet nøye som det første du gjør etter at du har sjekket inn.

SJEKK RUNDT SENGA: Tor Iljar anbefaler deg å ta en sjekk rundt senga, under senga, rundt hodegavler og rundt lamper og liknende. Veggedyrene vil befinne seg i nærheten av matfatet - altså deg! Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK RUNDT SENGA: Tor Iljar anbefaler deg å ta en sjekk rundt senga, under senga, rundt hodegavler og rundt lamper og liknende. Veggedyrene vil befinne seg i nærheten av matfatet - altså deg! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer- Jeg tar den klassiske undersøkelsen og sjekker i senga, under senga, rundt lamper og hodegavl, etter spor av veggedyr, som viser seg som svarte prikker, sier Iljar.

- Sjekk sprekker, skjøter, sømmer i sengetøy, sengebein og sengebunn. Se etter sorte avføringsflekker fra veggedyr, samt tomme skall eller levende dyr, tipser Gjølme.

Gjølme sier til Dinside at han selv sjelden sjekker hotellrommet for veggedyr - men at han er desto mer påpasselig med hvor han plasserer bagasjen:

#4: Ikke ha kofferten på senga

- Jeg er nøye med å oppbevare kofferten lukket og vekk fra sengen, sier Gjølme til Dinside.

Det du absolutt ikke bør gjøre, er å legge kofferten på senga, eller under senga.

- Du bør ikke bruke senga; du bør ikke ha klær i senga eller ha kofferten eller under senga, råder Iljar.

IKKE LEGG KLÆRNE PÅ SENGEN: Ikke legg klær og koffert på sengen, anbefaler ekspertene. Foto: LUCY LIU/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
IKKE LEGG KLÆRNE PÅ SENGEN: Ikke legg klær og koffert på sengen, anbefaler ekspertene. Foto: LUCY LIU/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merDette er fordi veggedyr oftest befinner seg i eller rundt senga, fordi det er der maten er - og det er jo deg.

- Veggedyr ønsker gjerne å holde seg så nære som mulig «matfatet», noe som betyr i sengen eller rett i nærheten av sengen hvor vi sover. Derfor er det lurt å oppbevare bagasjen lukket og vekk fra sengen, samt plassere kofferten opp fra gulvet på koffertstativet, råder Gjølme.

Holder du bagasjen unna stedene der veggedyrene oppholder seg, minker du risikoen for å få dem med deg hjem.

#5: Sett bagasjen på badet

Sett alltid bagasjen på badet når du sjekker inn.

SETT BAGASJEN PÅ BADET: Sett bagasjen på badet når du ankommer hotellrommet, og la den stå der til du har sjekket rommet for veggedyr. Foto: PAVEL L/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SETT BAGASJEN PÅ BADET: Sett bagasjen på badet når du ankommer hotellrommet, og la den stå der til du har sjekket rommet for veggedyr. Foto: PAVEL L/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer- Sett bagasjen på badet, der er det sjelden veggedyr. Og ha den der til du har sjekket rommet, oppfordrer han.

Også Gjølme anbefaler badet som oppbevaringsrom for bagasjen:

- Man kan også oppbevare kofferten i badekaret på hotellrommet. Da er det ikke så enkelt for veggedyrene å komme til kofferten, samt at det sjelden er veggedyr på badet, sier han.

HER VIL DU IKKE BO: Ta en sjekk under senga når du sjekker inn på et nytt sted. Dette er spor etter veggedyr. Her vil du ikke bo! Foto: TOR ILJAR/DOGPOINT
HER VIL DU IKKE BO: Ta en sjekk under senga når du sjekker inn på et nytt sted. Dette er spor etter veggedyr. Her vil du ikke bo! Foto: TOR ILJAR/DOGPOINT Vis mer#6: Unngå klesskap og skuffer

Skal du være lenge på et sted, kan det være fristende å flytte inn i skap og skuffer.

Det er imidlertid ikke så lurt, med tanke på veggedyrfaren.

- Kan man unngå det, ville jeg ikke brukt klesskap eller skuffer; da ville jeg i alle fall undersøkt det rommet veldig nøye først, sier Iljar til Dinside.

Dersom du har med deg dress eller kjoler som helst vil henge opp så det ikke blir krøllete, anbefaler Iljar å bruke en tett dresspose.

- Jeg ville investert i en god dresspose og tette det så godt som mulig, slik at ikke veggedyrene kommer inn i klærne om det skulle være noe i skapene, sier Iljar.

SLIK SER DE UT:  Voksne veggedyr er 5-6 mm lange og 3 mm brede. Nymfene ligner de voksne, men er mindre og lysere i fargen. Eggene er 1 mm lange og hvite. Foto: CIMEX LAB/ANTICIMEX
SLIK SER DE UT: Voksne veggedyr er 5-6 mm lange og 3 mm brede. Nymfene ligner de voksne, men er mindre og lysere i fargen. Eggene er 1 mm lange og hvite. Foto: CIMEX LAB/ANTICIMEX Vis mer#7: Ikke pakk ut på senga hjemme

Gjølme anbefaler at du etter hjemkomst pakker ut bagasjen på et godt opplyst sted, og ikke på soverommet:

- Pakk rolig og metodisk ut av kofferten, sjekk tøyet og skjøter i kofferten for veggedyr. Ikke legg kofferten på sengen i soverommet når du skal pakke ut, men gjør dette i stedet i et godt opplyst rom med lite møbler og gjemmesteder for veggedyrene, anbefaler han.

#8: Pakk klær som tåler 60 grader

Dette bør du egentlig tenke på før du reiser, men altså:

Pakk klær som kan vaskes på høy temperatur.

- Et tips er å pakke klær som kan vaskes på 60 grader, pakke klærne i en pose - og tøm hele posen med klær rett i vaskemaskinen når du kommer hjem. Når du har vasket alt på 60 grader, kan du være sikker på at du har tatt knekken på det som måtte være av dette i klærne, sier Iljar.

#9: Kan du ha veggedyr? Sjekk med en gang!

Dersom du kommer hjem fra ferie og lurer på om du kan ha fått med deg veggedyr hjem, er det beste rådet fra skadedyrkontrollen å få sjekket dette ut så raskt som overhodet mulig.

- Om du oppdager bitt og stikk når kommer hjem, er det både kostnad- og tidsbesparende å få det undersøkt og eventuelt få det konstatert så tidlig som mulig. Dersom veggedyrene får tid til å etablere seg skikkelig, kan de spre seg til flere rom, og da kan det ta veldig lang tid å bli kvitt det, og det kan bli veldig dyrt, sier Iljar til Dinside.

Ekstra dyrt kan det bli ettersom de fleste forsikringene ikke dekker bekjempelse av veggedyr.

LES OGSÅ:
Bli med veggedyrhundene Demi og Andrea på oppdrag
Pass på: De fleste forsikringene dekker ikke kostnadene for å bli kvitt veggedyr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer