Førstehjelp: Hvordan utføre hjerte- lungeredning

Slik utfører du førstehjelp

Er det noe du bør lære deg før du reiser på ferie, så er det førstehjelp. Og i en nødsituasjon er det også én spesiell mobil-app som er gull verdt.

HVORDAN UTFØRE FØRSTEHJELP?: I denne illustrasjonsvideoen får du en demonstrasjon av hvordan førstehjelp skal utføres. Video: Røde Kors Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er utrolig lite som skal til for at strandturen går fra å være koselig til å bli tragisk, sier Jørn Thomassen, anestesisykepleier og fagsjef hos Røde Kors Førstehjelp.

Thomassen jobber med kursing i førstehjelp, og forteller at veldig mange er interesserte i å lære. Også flere arbeidsgivere legger til rette for det.

- Men det blir aldri «mange nok» som kan førstehjelp, legger han til.

Her får du Thomassens viktigste førstehjelps-veiledning.

Person trenger nødhjelp

Personen har falt om og virker livløs:

 • Sjekk først om det er trygt å gå bort til vedkommende for ikke å risikere at du selv blir skadet, for eksempel om du befinner deg midt i en ulykke
 • Når du er gått bort til pasienten, sjekk om hen puster.
 • Se på pasienten, ta på pasienten, snakk til vedkommende.
 • Sørg for frie luftveier: hold to fingre på pannen og to fingre på haken, bøy pasientens hode forsiktig bakover. Altså: opp med haken, bak med hodet.
 • Når du har funnet ut om pasienten puster eller ikke puster, ringer du 113. Det første alarmsentralen spør om er om pasienten puster eller ikke, og om personen er bevisst eller bevisstløs.
 • Ha mobilen din på høyttaler. Alarmsentralen vil veilede deg underveis.

Om personen er bevisstløs:

 • Er pasienten bevisstløs, men puster, må du legge hen over i sideleie.
 • Sjekk en ekstra gang om pasienten puster - for dette kan endre seg underveis.
 • Dersom hen puster, skal du sitte ved siden av hen og passe på til ambulansehjelp kommer. Er det kaldt, må du legge noe over og under pasienten for å holde på varmen.

Om personen slutter å puste:

 • Pasienten må legges tilbake på rygg, du må umiddelbart starte med hjerte-lungeredning mens du hele tiden har 113 på høytaler på mobilen. De vil veilede deg.

Person i vannet trenger hjelp

Personen er våken, men stresser med å holde seg flytende i vannet:

 • Før du svømmer ut til pasienten, tilkall hjelp fra andre om det er noen rundt deg.
 • Før du svømmer ut til pasienten bør du finne en ting du kan ta med og holde mellom deg og pasienten i vannet. Livbøye, redningsvest eller en plankebit kan hjelpe med oppdriften, eller du kan skyve tingen bort til pasienten i vannet om hen er våken.
 • Før du svømmer ut til pasienten: om du har mulighet kan du knytte et tau rundt deg selv før du går ut i vannet. Hjelperne på land kan så dra deg og pasienten fortere inn igjen når du har fått tak i hen.

Om personen virker livløs i vannet:

 • Du må få fatt i pasienten raskest mulig. Om du klarer, kan du bruke et håndgrep hvor du holder pasienten inntil deg som en kjæreste - du holder armen din under pasientens ene arm, bruk hånden din til å støtte pasientens nakke. Du bruker den andre armen din til å svømme med.
 • Få pasienten opp på land, sjekk om personen puster eller ikke, ring 113.
 • Sørg for frie luftveier: Hold to fingre på pannen og to fingre på haken, bøy pasientens hode forsiktig bakover, altså: opp med haken, bak med hodet.
 • Om personen ikke puster, start aktiv livredning med 113 på høytaler mens du venter på ambulanse. 113 vil veilede deg underveis.
 • Hold på pasientens nese, blås luft inn i munnen fem ganger, utfør 30 hjertekompresjoner, deretter to innblåsinger og 30 kompresjoner, to innblåsinger , 30 kompresjoner - slik fortsetter du helt til ambulanse ankommer. En huskeregel for å holde riktig fart på kompresjoner er å følge takten til sangen «Staying Alive» som du kan synge inni deg.

Hvis du får panikk

Enten du kan førstehjelp eller ikke, så kan det hende at du får panikk, glemmer og blir redd for å gjøre noe feil:

 • Prøv å få kontroll på deg selv ved å puste rolig og jevnt inn nesen, ut munnen.
 • Ring 113 umiddelbart, de hjelper deg videre.
 • Det er ikke alltid de vil be deg om å blåse før komprimering - med tanke på smitte. Da vil de i så fall veilede deg til å bare komprimere. Det er alltid fokus på kompresjoner først.
 • Kompresjoner over tid kan være tungt, men gjør alt du kan så lenge du klarer - ikke gi deg! Men er det andre rundt deg som kan overta komprimering dersom du ikke har mer krefter, er det bra.

Livsviktig mobil-app

Tenk deg følgende scenarioer:

 • Du er på fottur i fjellet, tjukk tåke kommer snikende, du har null sikt, og nå trenger du hjelp. Men hvor i alle dager er du?
 • Du kjører fra Oslo til Trondheim, rundt svingen har to biler kollidert, du er den første som ankommer ulykkesstedet, panikken griper deg; du er på Rv3, men hvor på veien?
 • På båtferie har dere funnet en øyperle som dere legger til ved. Men så endres alt på et øyeblikk når en i reisefølget får hjertestans. 113 må tilkalles, men hvordan forklare nøyaktig hvor dere er?

Dette er eksempler på tilfeller hvor det kan ta lengre tid før nødhjelpen klarer å komme frem.

Her er mobilappen Hjelp 113 gull verdt å ha, understreker Thomassen.

I appen, som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, er alle nødnumrene samlet: 113 helse, 110 brann og 112 politiet. Når du ringer fra appen sendes posisjonen din automatisk til nødsentralen. Da vil nødetatene finne deg med en gang, og spare verdifulle minutter.

Her kan du se hvordan du laster ned appen:

APP: I denne videoen viser Stiftelsen norsk luftambulanse hvordan du laster ned appen "Hjelp 113". Video: Stiftelsen norsk luftambulanse. Vis mer

- Når du får kontakt med nødsentralen, vil appen på under fem sekunder automatisk fortelle hvor du er, hva du heter og hvilket telefonnummer du ringer fra. Du trenger bare å si: «hjelp, han puster ikke». Denne appen kan redde mange liv, avslutter Thomassen.

Vil du lære mer om førstehjelp? Ta en titt på YouTube-kanalen til Røde Kors Førstehjelp!

Flere drukningsulykker

Badesesong og høy utfart i fellesferien gir god grunn til å være obs på drukningsfare og risiko for ulykker i sommertrafikken:

 • Når det gjelder drukningsulykker (uten sjøtransport) viser tall fra Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister en økning på hele 44 prosent fra 2019 til 2020.
 • Tall over trafikkulykker (offentlig vei) viser en liten nedgang på 6 prosent fra 2019 til 2020.

Statistikken baserer seg på samlet antall ulykker per år, ikke per sesong. Mer om tallene her.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer