Førstehjelp: Hvordan utføre hjerte- lungeredning

Slik utfører du førstehjelp

Er det noe du bør lære deg før du reiser på ferie, så er det førstehjelp. Og i en nødsituasjon er det også én spesiell mobil-app som er gull verdt.

HVORDAN UTFØRE FØRSTEHJELP?: I denne illustrasjonsvideoen får du en demonstrasjon av hvordan førstehjelp skal utføres. Video: Røde Kors Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er utrolig lite som skal til for at strandturen går fra å være koselig til å bli tragisk, sier Jørn Thomassen, anestesisykepleier og fagsjef hos Røde Kors Førstehjelp.

Thomassen jobber med kursing i førstehjelp, og forteller at veldig mange er interesserte i å lære. Også flere arbeidsgivere legger til rette for det.

- Men det blir aldri «mange nok» som kan førstehjelp, legger han til.

Her får du Thomassens viktigste førstehjelps-veiledning.

Person trenger nødhjelp

Personen har falt om og virker livløs:

  • Sjekk først om det er trygt å gå bort til vedkommende for ikke å risikere at du selv blir skadet, for eksempel om du befinner deg midt i en ulykke
  • Når du er gått bort til pasienten, sjekk om hen puster.
  • Se på pasienten, ta på pasienten, snakk til vedkommende.
  • Sørg for frie luftveier: hold to fingre på pannen og to fingre på haken, bøy pasientens hode forsiktig bakover. Altså: opp med haken, bak med hodet.
  • Når du har funnet ut om pasienten puster eller ikke puster, ringer du 113. Det første alarmsentralen spør om er om pasienten puster eller ikke, og om personen er bevisst eller bevisstløs.
  • Ha mobilen din på høyttaler. Alarmsentralen vil veilede deg underveis.

Om personen er bevisstløs:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer