Flyreiser:

Slipp unna kaoset

De beste tipsene som kan redde deg fra ferietrøbbel i sommer.

KLAR-FERDIG-KØ: Sommerferien kan bli en øvelse i køståing. Men det finnes noen smarte løsninger for å unngå trøbbel. Foto: Odd Roar Lange
KLAR-FERDIG-KØ: Sommerferien kan bli en øvelse i køståing. Men det finnes noen smarte løsninger for å unngå trøbbel. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn frykter at sommerferien skal ende i køkaos på en eller flere flyplasser. Frykten er vel begrunnet etter kaoset som har preget europeisk luftfart de siste ukene.

Og dessverre er det lite tyder på at det skal gå over med det første. Snarere tvert imot. Bemanningsproblemene både på bakken og i lufta forplanter seg til sikkerhetskontrollen og publikumstjenestene på flyplassene, og når det store ferierushet starter fra slutten av juni og varer ut august kan det bli hete tilstander.

FLEKKER: Oljeflekker kan være vanskelig å få bort fra klær, heldigvis finnes det råd! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Det er lite du kan gjøre med selve køen, men det er mulig å gjøre noe for å unngå dem.

Og det er til å med muligheter til å unngå dem helt. Her er våre beste eksperttips for å lykkes med å unngå sommerens flyplasskaos:

13) Planlegg godt

Aldri har det vært viktigere å planlegge reisen bedre enn akkurat i år. Hvis du først skal være ditt eget reisebyrå så må du sette av tid til å gjøre det skikkelig. Få steder passer hastverk-er-lastverk bedre enn når det gjelder sommerens feriebestillinger. Gjør du små feil, kan det få store konsekvenser.

12) Bestill på rett måte

Det finnes en rekke gode søkemotorer som hjelper med å sammenlikne priser mellom flere ulike flyselskap og flyavganger. Vær klar over at disse selskapene tjener pengene sine på å selge ekstratjenester og å ta betalt for deler av bestillingen som er gratis hos flyselskapene. I de aller fleste tilfeller er det smartere å bestille direkte hos flyselskapene, da disse har bedre system for kundeservice dersom noe går galt på reisen.

Online-selskapene som formidler billetter er vanskelig eller umulig å kontakte under reisen. De deler heller ikke dine kontaktdata med flyselskapet, som dermed ikke får varslet deg ved flyendringer.

Men, du kan registrere reisen din manuelt hos flyselskapet selv om du har kjøpt billetten hos andre.

Vurder å bestille refunderbare billetter. Da kan du endre eller avlyse reisen dersom situasjonen forverrer seg.

11) Sjekk detaljene

Se over alle detaljer i bestillingen før du bekrefter og betaler. Dobbeltsjekk datoer og klokkeslett og at alle navn er skrevet akkurat slik er står i passet. Sjekk også at du har bestilt bagasje både til utreise og hjemreise.

Dagen før avreise: Logg deg inn på siden til flyselskapet for å sjekke om de har endret flytype og eventuelt seteplassering siden du kjøpte billettene. Kanskje er du flyttet til et dårligere sete. Nå må du ta grep for å flytte deg tilbake til det opprinnelige.

10) Bruk reisebyrå

Mange liker å bestille reisen sin selv. Men vær klar over at å bruke etablerte og velkjente reisebyrå er en liten ekstrakostnad i forhold til sikkerheten og hjelpen som følger med. Husk at dette er reiseeksperter som hjelper deg hvis noe endrer seg underveis. Husk å registrere reisen din hos flyselskapet.

9) Reis til riktig tid

Det kan være lurt å bestille flyavganger som går ekstra tidlig om morgenen. Tidlige flyavganger er mindre utsatt for forsinkelser enn de som går seinere på dagen. Nå får du også anledning til å sjekke inn før morgenrushet starter.

På toppen av det hele er flyplassområdene ofte nyvasket og spisestedene fylt opp med ferske varer.

8) Bestill samlet

Dersom dere er flere venner eller familier som reiser sammen, bestill og betal i én felles bestilling. Det reduserer risikoen for at en eller flere i gruppen blir nektet adgang dersom flyet er overbooket.

7) Kansellering

Dersom flyet er kansellert, sjekk flyselskapets hjemmeside for å avklare om flyet faktisk er innstilt. Dersom det fortsatt ligger ute for billettsalg bør du ringe til flyselskapet og be om å bli flyttet tilbake til den opprinnelige flyavgangen.

Hold deg oppdatert på alle endringer. Ikke stol på at du får all informasjon fra flyselskapet.

6) Unngå flere selskap

Forsøk etter beste evne å bestille og betale hele flystrekningen i én bestilling. Unngå å bytte flyselskap på reisen dersom det er mulig. Og unngå i alle fall å reise med selskaper som ikke har et samarbeid.

I motsatt fall risikerer du å måtte hente ut bagasjen din på mellomlandinger og å måtte sjekke den inn på nytt. Da ender du bakerst i køen ved innsjekking og risikerer å havne i flyplasskaos under mellomlandingen.

5) Ta med håndbagasje

Ta med absolutt alle verdisaker i håndbagasjen. Ta også med litt klær og toalettsaker slik at du klarer deg et par døgn dersom flyreisen blir endret, forsinket eller bagasjen blir borte. Ta gjerne med en matpakke, og en tomflaske som du kan fylle med gratis vann innenfor sikkerhetskontrollen.

4) Digital innsjekking

Bruk alltid digital innsjekking der det er mulig. Manuell innsjekking tar lang tid og gir mer tid i kø.

Enkelte tog og hotell tilbyr mulighet til å skrive ut bagasjetag før du kommer til flyplassen. Lever bagasjen på automatiske bagasjebånd, velg gjerne de som er lengst mulig unna sikkerhetskontrollen – der det er minst kø.

VELG SMART: Velg flyselskap og bestillingsmåte med omhu. Foto: Odd Roar Lange
VELG SMART: Velg flyselskap og bestillingsmåte med omhu. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

3) Vær forberedt

Gjør deg klar til sikkerhetskontroll i god tid før du kommer til selve kontrollområdet. Betal gjerne for fast-track på de flyplasser som tilbyr dette. Sjekk dette allerede når du kjøper billetten. Hundrelappen det koster å komme raskt gjennom sikkerhetskontrollen vil oppleves som meget vel anvendte penger.

2) Powerbank

Dersom du har alle reisedokumentene dine lagret på telefonen, og det er lang kø, så kan du risikere å gå tom for strøm. Ta derfor med et ekstra batteri og ledning som gir deg strøm til telefonen når du trenger det som mest.

1) Nå skal du møte?

Flyplassene er ikke dimensjonert for at veldig mange passasjerer skal komme i veldig lang tid før flyavgang. Slike for altfor tidlige oppmøter er i seg selv med på å skape køer og kaos.

Følg derfor flyselskapets anvisning for når du bør møte opp og sjekke inn.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer